Αντιδράσεις για τον διορισμό αισθητικού στο Προεδρικό-Πυρά κατά του Χριστοδουλίδη

Αντιδράσεις από ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων αναφορικά με τον διορισμό αισθητικού, η οποία φέρεται να εκτελεί χρέη γραμματειακού προσωπικού στο Προεδρικό, ενώ το ίδιο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, βρισκόταν στο επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη και εκτελούσε τα ίδια καθήκοντα.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ανέφερε πως υπάρχει ενώπιον της Ελεγκτικής καταγγελία που αφορά πρόσληψη αισθητικού, η οποία αναμένεται εξεταστεί και αυτή, όπως και άλλοι διορισμοί.

«Είχαμε ακούσει αυτή την καταγγελία τις τελευταίες ημέρες, την έχουμε υπόψιν μας. Επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει μια κατάχρηση αυτού του θεσμού των διορισμών. Στη συνάντησή που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή, διαφάνηκε ότι η Κυβέρνηση το έχει αντιληφθεί, γι’ αυτό υπήρχε και μια δέσμευση ότι θα προχωρήσουμε ως Δημοκρατία στην κατάρτιση νομοσχεδίου για ρύθμιση του θέματος, όπως ήταν διαχρονική θέση και σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Θα εξετάσουμε λοιπόν το θέμα και θεωρούμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, όταν πάμε σε δυο-τρεις εβδομάδες να δούμε ποιοι εργοδοτούνται στο Προεδρικό, ως σύμβουλοι ή ως συνεργάτες», δήλωσε νωρίτερα ο Μάριος Πετρίδης.

Σε γραπτή της δήλωση το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα, είχε αναφέρει πως, «η αξιοκρατία, η χρηστή διοίκηση και η διαφάνεια πρέπει να προωθούνται στην πράξη πρώτα και κύρια από τον Πρόεδρο και τα στελέχη της Κυβέρνησης. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι τα όσα δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τους διορισμούς στους οποίους προέβη η Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αυτό αποδεικνύουν».

Όπως ανέφερε η κ. Σάββα, «η Κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί ακάθεκτη σε διάφορους διορισμούς, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς διαδικασία. Κι αυτό παρόλο που προεκλογικά εξήγγειλε θέσπιση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με αντικείμενο τους πολιτικούς διορισμούς, παρόλο που εξήγγειλε την προώθηση νομοσχεδίου το οποίο θα ρυθμίζει την όλη διαδικασία πρόσληψης, προσόντων και απολαβών συνεργατών και συμβούλων στο Προεδρικό. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: προς τι η σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και η ετοιμασία νομοσχεδίου αν πρώτα θα έχουν γίνει οι διάφοροι διορισμοί;  Εκτός αν ο σκοπός είναι ν’ ακολουθηθεί η πεπατημένη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη που μετά από κάθε σκάνδαλο ανακοίνωνε νόμους και διαδικασίες εκ των υστέρων».

Παράλληλα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αναφέρει πως το ΑΚΕΛ έχει ήδη εγγράψει στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αυτεπάγγελτο θέμα για το συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένει όπως το συντομότερο δυνατό δημοσιοποιηθεί ονομαστικός κατάλογος με τα προσόντα, τα καθήκοντα και τις μισθολογικές κλίμακες όλων των συνεργατών στο Προεδρικό, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει ν’ ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και σε αυτό το ζήτημα, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο το οποίο να βάζει τέλος σε φαινόμενα ημετεροκρατίας, αναξιοκρατίας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος». 

Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για ακόμη μια αστοχία από την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, όσον αφορά τους διορισμούς στο Προεδρικό.

Σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων ανέφερε πως, «μετά τον μεγάλο σάλο που έγινε με το διορισμό της 19χρονης συμβούλου στο Υφυπουργείο Τουρισμόυ, τώρα έρχεται να προστεθεί ακόμη μια αστοχία από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με καταγγελία που αφορά πρόσληψη αισθητικού που εκτελεί καθήκοντα γραμματειακού προσωπικού στο Προεδρικό.

Η εν λόγω πρόσληψη αποτελεί ξεκάθαρη κατάχρηση, καθώς η συγκεκριμένη γυναίκα εργοδοτείτο με τα ίδια καθήκοντα στο εκλογικό επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ φαίνεται πως και σε αυτή τη περίπτωση δεν τηρήθηκαν τα κριτήρια που χρειάζεται το άτομο για τη θέση. Δυστυχώς με τις αστοχίες και τις γκάφες – τουλάχιστον όσον αφορά το θεσμό των διορισμών αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη».

Οι Οικολόγοι επαναλαμβάνουν, πως το θέμα των διορισμών αποτελεί μια θεσμική εκκρεμότητα από το 2014. «Γι’ αυτό ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε πως πρέπει να θεσμοθετηθεί μέσω ειδικού νόμου το θέμα των διορισμών, όπως ήταν και η αρχική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων από το 2017, αντί να καλύπτεται μόνο από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»