Θέτει το θέμα Κενάν στον Σολτς ο ΠτΔ-«Το κράτος δεν μπορεί να μην ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό ένταλμα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέσει το θέμα του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα Κενάν Αγιάς μετά την ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απέρριψε την έφεση που υπέβαλε για να μην εκδοθεί στις γερμανικές Αρχές, με την κατηγορία του τρομοκράτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ σε σχέση με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Κενάν Αγιάς, «το κράτος δεν μπορεί να μην ανταποκριθεί στο ευρωπαϊκό ένταλμα».

Παρόλα αυτά, σημείωσαν οι ίδιες πληροφορίες, «ο ΠτΔ θα συζητήσει το θέμα με το Γερμανό Καγκελάριο την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ 24-25 Μαϊου, όταν θα βρίσκεται στο Βερολίνο».

Δεν ανέτρεψε την απόφαση του Πρωτόδικου το Ανώτατο

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο, στην απόφασή του για την έφεση που άσκησε η υπεράσπιση του Κενάν Αγιάζ, για ανατροπή της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, για μη έκδοσή του στις Γερμανικές Αρχές, επικύρωσε τη συγκεκριμένη απόφαση, τονίζοντας πως «κρίνουμε ότι επί του προκειμένου κατάληξη του Πρωτόδικου ήταν ορθή και δεν άφηνε άλλη απόφαση. Σε σχέση με τον κίνδυνο να καταλήξει στην Τουρκία, το Δικαστήριο δεν κατέληξε ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση, υπό τον όρο της μη επαναπροώθησης στην Τουρκία».

Στο Δικαστήριο έγινε αναφορά και στην απόφαση του Βελγικού Δικαστηρίου, η οποία βασιζόταν στο ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ αντίστοιχο δεν υπάρχει στην Κύπρο. Στην απόφαση τονίζεται πως «η διαπίστωση του Πρωτόδικου ότι δεν υπήρξαν στοιχεία αξιόπιστα αλλά θεωρίες ότι θα εκδοθεί από την Γερμανία στην Τουρκία ήταν ορθή. Το Πρωτόδικο έκρινε σκόπιμο να προσθέσει ακόμη μία ασφαλιστική δικλίδα στην απόφασή του».

Επίσης σε άλλο σημείο της απόφασης το Ανώτατο αναφέρει πως ορθά το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι στη συνέχεια ο Κούρδος θα παραδοθεί στην Τουρκία. Το Ανώτατο απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης και άναψε το πράσινο φως για έκδοση του Κούρδου, ενώ διέταξε όπως παραμείνει υπό κράτηση.

«Ντροπή ανάλογη αυτής της παράδοσης του Οτσαλάν»

Ιδιαίτερα επικριτικό εμφανίστηκε το ΑΚΕΛ. «Δυστυχώς, από σήμερα η πατρίδα θα μας στιγματίζεται με μια ντροπή ανάλογη αυτής της παράδοσης του Οτσαλάν από την Ελλάδα στην Τουρκία. Δυστυχώς, η κυπριακή Δικαιοσύνη αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί δια μέσου της Γερμανίας, την επιχειρηματολογία της Τουρκίας για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι τρομοκράτης» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Γιώργος Κουκουμάς που παρακολούθησε σήμερα την διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ.

Υπογράμμισε επίσης, ότι «η κυπριακή κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη, διότι δεν θα διασωθεί από την κρίση της Ιστορίας. Η απόφαση για εκτέλεση του εντάλματος ήταν πολιτική, όπως πολιτική ήταν και η απόφαση να υιοθετηθεί η τουρκική επιχειρηματολογία για το ποιος είναι τρομοκράτης. Ευθύνες έχει η κυβέρνηση και για τις συνθήκες κράτησης του Κενάν Αγιάζ, αφού μετά την έναρξη απεργίας πείνας από μέρους του, τιμωρήθηκε με απαγόρευση επικοινωνίας, ουσιαστικά με απομόνωση. Ευθύνες έχει ακόμα και για τις σημερινές συλλήψεις άλλων τριών Κούρδων που βρίσκονταν σε απεργία πείνας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Είναι ξεκάθαρο ότι πίσω από τα εντάλματα που εξέδωσε η Γερμανία για χιλιάδες Κούρδους σε όλη την Ευρώπη, βρίσκονται οι απαιτήσεις του τουρκικού κράτους. Όμως, η Τουρκία πατά πάνω στο γεγονός ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν συμπεριλάβει το PKK -το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα- στις λίστες του με τις λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις. Όμως αξίζει να θυμόμαστε όλοι ότι τρομοκράτης θεωρήθηκε και ο Μαντέλα όταν πολεμούσε το ρατσιστικό απαρτχάιντ. Τρομοκράτες θεωρούνται και οι Παλαιστίνιοι που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή από το Κράτος του Ισραήλ, πρόσθεσε.

«Για αυτό η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου μάς προκαλεί ανησυχία και φόβο για την τύχη και άλλων Κούρδων που ζουν στην Κύπρο οι οποίοι αναπτύσσουν πολιτική δράση και αγωνίζονται για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», τόνισε.

Επισημαίνεται επίσης ότι από μέρους του ΑΚΕΛ, το μέλος του ΠΓ του Κόμματος, βουλευτής Άριστος Δαμιανού έχει προβεί σήμερα σε έντονες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό σε σχέση με τις συνθήκες κράτησης των τριών συλληφθέντων Κούρδων που βρίσκονταν σε απεργία πείνας έξω από το Ανώτατο.

«Ντροπή και απογοήτευση»

«Η έφεση που κατέθεσε ο πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάς απορρίφθηκε ομόφωνα σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο με αποτέλεσμα την άμεση έκδοση του στις Γερμανικές Αρχές. Αναμένεται ότι μετά την απόφαση του Ανωτάτου ο Κενάν Αγιάς θα μεταφερθεί στη Γερμανία όπου θα φυλακιστεί μέχρι τη δίκη του, για απροσδιόριστο αριθμό ετών», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την αγανάκτηση και τη λύπη μας για την έκδοση του Κενάν Αγιάς. Δυστυχώς διαφαίνεται πως η πολιτική δράση και ο αγώνας για Ελευθερία πλέον ποινικοποιείται.

«Είναι με ντροπή και απογοήτευση που διαπιστώνουμε επίσης πως με αυτή την απόφαση φαίνεται πως οι Αρχές ασπάζονται τις πολιτικές του Τουρκικού κράτους απέναντι σε άτομα που αγωνίζονται με πολιτικά μέσα – όπως ο Κενάν Αγιάς- για την ελευθερία του λαού τους. Παράλληλα, καταδικάζουμε και την συμπεριφορά της Αστυνομίας που συνέλαβε τρείς απεργούς πείνας που βρίσκονταν σήμερα έξω από το Ανώτατο για να συμπαρασταθούν στον Κούρδο Κενάν Αγιάς. Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση των τριών Κούρδων και τον τερματισμό της δίωξης τους».

Παράλληλα, το Κίνημα Οικολόγων αναφέρει ότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της – με πρώτη την Κυπριακή Δημοκρατία – οφείλουν  επισήμως να αλλάξουν στάση απέναντι στον αγώνα των Κούρδων αντί να ενδίδουν στις απαιτήσεις της Τουρκικής Κυβέρνησης».

«Πράξη υποτέλειας»

«Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος, αισθάνεται οργή και απογοήτευση για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, να επικυρώσει την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή και πολιτικού πρόσφυγα, Κενάν Αγιάζ στη Γερμανία, ως τρομοκράτη», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Υπέδειξε πως ο Κενάν Αγιάζ χρησιμοποιούσε ως μόνο «όπλο» τη φωνή του σε ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα, διακηρύττοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των λαών και τη δημοκρατία. «Ως εκ τούτου, η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να τον παραδώσει ως «κοινό εγκληματία», αποτελεί πράξη υποτέλειας προς τις γερμανικές αρχές και κατ’ επέκταση προς το τουρκικό κράτος, που βρίσκεται πίσω από το αίτημα έκδοσής του», υπογράμμισε.

Όπως επεσήμανε ο ευρωβουλευτής, για την Τουρκία, όλοι οι αγωνιζόμενοι Κούρδοι είναι τρομοκράτες και δυστυχώς, ως τέτοιος, καταδικάστηκε σήμερα από την Κυπριακή «δικαιοσύνη», ο Κενάν Αγιάζ. «Οι διαβεβαιώσεις των γερμανικών αρχών ότι δεν θα παραδοθεί στην Τουρκία -όπου η ζωή του θα βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο- δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν, ούτε και να απαλλάξουν την Κύπρο από το ηθικό βάρος της ευθύνης για αυτή την απόφαση», πρόσθεσε.

«Μας προκαλεί ντροπή το γεγονός ότι η Κύπρος, ως χώρα που βιώνει την κατοχή και τη διαρκή επιθετικότητα της Τουρκίας, συνταυτίζεται με πρακτικές εξόντωσης ανθρώπων και λαών, που αγωνίζονται για την ελευθερία τους», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον πολιτικό κρατούμενο Κενάν Αγιάζ, ο οποίος διανύει την 13η ημέρα απεργίας πείνας και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό. Παράλληλα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, για να μην καταλήξει στα μπουντρούμια της Τουρκίας», κατέληξε ο ευρωβουλευτής.

Δειτε Επισης

«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Κλείνει την Κυριακή ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας-Λεμεσού παρά την Παρεκκλησιά λόγω εργασιών
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
Παραμένει άφαντος ο 34χρονος που καταζητείται για κατοχή εκρηκτικών υλών (pic)
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
Αδέλφια τσακώθηκαν και έβγαλαν μαχαίρια-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»