Μεταστατικός Καρκίνος του Μαστού Πόσο εύκολα μιλάμε για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού;

Το Σάββατο 20 Μαΐου, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου σε συνεργασία με τη Europa Donna Κύπρου, διοργανώνουν την Ενημερωτική Ημερίδα «Πόσο εύκολα μιλάμε για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού;». Με γνώμονα την ενημέρωση του κοινού σε σημαντική ζητήματα που αφορούν την υγεία του η Δρ. Γιόλα Μάρκου Παθολόγος Ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, περιγράφει τους στόχους της Ημερίδας.

  • Γιατί επιλέξατε τη διοργάνωση Ημερίδας με θέμα τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού;

Μεταστατικός καρκίνος είναι ο καρκίνος του μαστού που έχει φύγει από το πρωτοπαθές όργανο δηλ. τον μαστό και έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις στα οστά, στο συκώτι, στους πνεύμονες κλπ. Θεραπευτικά είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση. Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν εξαίρετοι επιστήμονες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σημαντικά θέματα γύρω από τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ενημερώνοντας αλλά και απαντώντας σε απορίες των παρευρισκόμενων. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν επιστήμονες από το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το American Medical Center, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, την Europa Donna Κύπρου και Donna Health Care. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Μαΐου, μεταξύ των ωρών 09:30 – 12:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων των Κεντρικών Γραφείων της Τράπεζας Κύπρου, στην οδό Στασίνου 51, στον Στρόβολο (Αγία Παρασκευή). H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και στηρίζεται από την Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου και τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά στους αριθμούς 97 854388 και 22 490 849, μέχρι 17 Μαΐου.

  • Ποιος είναι ο στόχος της ημερίδας; Σε ποιους απευθύνεστε;

Στόχος της ημερίδας μας είναι η ενημέρωση του κοινού αλλά και των επαγγελματιών υγείας για τα νεότερα δεδομένα που αφορούν τον μεταστατικό καρκίνο καθώς και όλα τα μελλοντικά φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το νόσημα.

  • Τι σημαίνει για μια γυναίκα η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

Πάντα η διάγνωση ενός καρκίνου είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία όχι μόνο για τον ασθενή αλλά και για το περιβάλλον του. Στον καρκίνο του μαστού όχι μόνο έχουμε απειλή της ζωής αλλά το νόσημα αυτό μπορεί να επηρεάσει την θηλυκότητα, την γονιμότητα , τις σχέσεις των ασθενών με τους γύρω τους. Στην περίπτωση του μεταστατικού καρκίνου η ασθενής που έχει ήδη βιώσει τον καρκίνο του μαστού, δημιουργείται μία νέα πραγματικότητα και η διαχείριση του άγχους, του φόβου και άλλων αρνητικών συναισθημάτων σε ψυχολογικό επίπεδο είναι άκρως σημαντική καθώς τα νέα δεδομένα και οι ιατρικές εξελίξεις είναι τέτοιες που επιτρέπουν μία καλή ποιότητα ζωής και τη συνέχιση της καθημερινής δραστηριότητας.

  • Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση αυτού του είδους του καρκίνου στην Κύπρο; Σε ποιες ηλικίες;

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στην γυναίκα σε όλη την Ευρώπη. Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια έχουμε πέραν των 600 ασθενών με αυτή την διάγνωση. Είναι συχνότερος σε μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες και σχετικά σπάνιος σε γυναίκες κάτω των 30. Παρ’ όλα τα ψηλά ποσοστά επιτυχίας στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί ή να παρουσιαστεί αρχικά με μεταστατικό νόσημα ή να υποτροπιάσει κατά την διάρκεια της παρακολούθησής του. Αυτοί οι ασθενείς έχουν διάγνωση μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει συγκλονιστικές αλλαγές στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού λόγω της καλύτερης ταυτοποίησης του όγκου και της χρήσης νεότερων και πιο εξιδεικευμένων θεραπειών μέσω των μονοκλωνικών με νέα βιολογικά φάρμακα.

  • Τι συμπτώματα παρατηρούνται στον καρκίνο του μαστού; Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο συχνότερος τρόπος είναι μέσω μαστογραφικού ελέγχου σε ασυμπτωματικό πληθυσμό. Αρκετά συχνά οι ασθενείς θα ψηλαφήσουν ογκίδιο στο μαστό τους, θα παρατηρήσουν εκροή αίματος από την θηλή ή θα δουν αλλαγές στο δέρμα. Όταν μία γυναίκα διαπιστώσει ογκίδιο στο στήθος της τότε θα παραπεμφθεί να γίνει βιοψία και ταυτόχρονα να κάνει απεικονιστικές εξετάσεις

  • Τι θεραπείες προβλέπονται για την ίαση του καρκίνου αυτού; Είναι ιάσιμος;

Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού έχει πολύ ψηλά ποσοστά ίασης. Ο συνδυασμός θεραπειών όπως το χειρουργείο η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία, τα βιολογικά φάρμακα και η ορμονοθεραπεία είναι σωτήρια γι’ αυτό το νόσημα

  • Υπάρχουν πιθανότητες να επανέλθει ο καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα; Ποιες οι πιθανότητες μετάστασής του;

Δυστυχώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου και εμφάνισης μεταστάσεων. Ο κίνδυνος υποτροπής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο βαθμός επιθετικότητας του καρκίνου, το στάδιο της νόσου κλπ. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι γυναίκες που θα θεραπευθούν από έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν θα εμφανίσουν μεταστατικό καρκίνο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών που παρά τη θεραπεία θα παρουσιάσουν υποτροπή και υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις ασθενών που κατά την αρχική διάγνωση, διαγιγνώσκονται και με μετάσταση.

  • Ποια είναι τα ποσοστά ίασης του καρκίνου του μαστού και του μεταστατικού καρκίνου;

Η πενταετής επιβίωση ασθενών με καρκίνο του μαστού σε προηγμένες χώρες όπως την δική μας ξεπερνά το 90 %. Σε ότι αφορά τον μεταστατικό καρκίνο οι ολοένα και νέες μορφές θεραπείας και αντιμετώπισης που έχουν στη διάθεσή τους οι ιατροί οδηγούν στην καλύτερη αντιμετώπιση του με στόχο πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου και ο στόχος της επιστημονικής κοινότητας είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού να γίνει χρόνιο νόσημα όπως για παράδειγμα ο διαβήτης.

  • Υπάρχει ψηλό ποσοστό θνητότητας από αυτό το είδος του καρκίνου;

Όχι η μεγάλη ομάδα ασθενών θα αποθεραπευτούν πλήρως και σε αυτό συμβάλλουν η έγκαιρη διάγνωση και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη θεραπεία και αντιμετώπιση της νόσου. Στις χώρες του δυτικού κόσμου παρατηρείται σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ σταδιακή μείωση που οφείλεται τόσο στον μαστογραφικό έλεγχο όσο και στις βελτιωμένες θεραπευτικές μεθόδους.

  • Υπάρχει ελπίδα στην ιατρική σήμερα; Αναμένονται νέες θεραπευτικές μέθοδοι του καρκίνου αυτού;

Τόσο στον πρώιμο αλλά περισσότερο στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού τα ιατρικά δεδομένα έχουν αλλάξει με καλύτερες και πιο στοχεύμενες θεραπείες. Ειδικά για τον μεταστατικό καρκίνο η χρήση πιο εξειδικευμένων σκευασμάτων θα οδηγήσει μελλοντικά στον αποτελεσματικό έλεγχο αυτού του νοσήματος.

73485-ED-Metastatic-Cancer-invitation-SM-1080x1080 (1)

Δειτε Επισης

SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus
Το Ταμείο Συνοχής και η Κύπρος