Άνοιξε ο δρόμος για καθαίρεση του τέως Κιτίου μετά την καταδίκη του για άσεμνη επίθεση
06:00 - 16 Μαΐου 2023
Ανεξαρτήτως με το ποια θα είναι η ποινή που θα επιβληθεί στον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, που κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένοχος για άσεμνη επίθεση σε βάρος δεκαεξάχρονης, κατά το 1981, η καταδικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για καθαίρεση του, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις.
Ο τέως Μητροπολίτης, ουδέποτε παραδέχθηκε ενοχή και η εκδοχή του ήταν πως ουδέποτε το θύμα είχε επισκεφθεί το γραφείο του, ενώ άφησε κατά τη διάρκεια της δίκης, αιχμές ως προς τα κίνητρα της παραπονούμενης, που αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της περίπου 40 χρόνια μετά. Μια εκδοχή, που καταρρίφθηκε πλήρως από το Δικαστήριο, το οποίο όχι μόνο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο, αλλά κατακεραύνωσε τη στάση και τη συμπεριφορά του, ενώ έδωσε δικαιολόγησε τη σιωπή του θύματος που δεν τόλμησε νωρίτερα να τον καταγγείλει.
«Ήταν αρχιερέας, υποταγμένος στους κανόνες της αρχιερείας. Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μια 16χρονη ένα αρχιερέα; Πώς ήταν δυνατό να καταγγείλει μία φτωχή ράφταινα ένα αρχιερέα; Ακόμη και σήμερα είναι σκάνδαλο, πόσο μάλλον τότε», ανέφερε μεταξύ άλλων το Δικαστήριο στην απόφαση του, η οποία αναγνώστηκε στην παρουσία δεκάδων μελών από το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την καθυστέρηση όλων αυτών των ετών, ως αποδεκτή και φυσιολογική. Μάλιστα, το Δικαστήριο στην απόφασή του σχολίασε και το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας στην Κύπρο του 1980, τονίζοντας πως ήταν κραταιά εκείνη την περίοδο.
Παράλληλα, στην ιστορική του απόφαση του Δικαστήριο, αφού πρώτη φορά στα χρονικά καταδικάστηκε Μητροπολίτης, αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του κατηγορούμενου κατά τη διάρκεια της δίκης, λέγοντας πως ήταν «υπεροπτικός και με εμφανή έπαρση», ενώ η δικαστής Εύη Ευθυμίου δεν δίστασε να τονίσει και το περιστατικό όπου ο κατηγορούμενος χτύπησε το χέρι του στο ευαγγέλιο.
«Σε αρκετές φορές θύμωσε με την Κατηγορούσα Αρχή και σε μια έκρηξη του, χτύπησε χωρίς αναστολή το ευαγγέλιο που είχε μπροστά του. Σε μία από τις χειμαρρώδεις τοποθετήσεις του στην αντεξέταση, ανέφερε ότι ο ίδιος βοήθησε πολλά ορφανά και ανέφερε ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο ήταν ότι έδωσε πολλά εκατομμύρια για τα ορφανά. Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που ήθελε να πλήξει το πρόσωπο της παραπονούμενης. Έκανε προσπάθεια να κρύψει την ασχήμια της, υπονοώντας ηθική έκπτωση. Δεν μπορώ να δεχτώ τα όσα ανέφερε ο ίδιος στο Δικαστήριο».
Το Δικαστήριο, έκρινε αξιόπιστη την παραπονούμενη, την μητέρα, την αδελφή και τον γιατρό της που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ τα όσα υποστήριξε ο τέως Μητροπολίτης, απορρίφθηκαν στην ολότητα τους.
Ανοίγει ο δρόμος για καθαίρεση
Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, να κρίνει ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, για άσεμνη επίθεση, άνοιξε τον δρόμο για την καθαίρεσή του, από την Ιερά Σύνοδο, ανεξαρτήτως της ποινής που θα του επιβάλει το Δικαστήριο.
«Η Ιερά Σύνοδος οφείλει να προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο στην καθαίρεση του Μητροπολίτη Κιτίου. Ανοίγει τον δρόμο η καταδίκη, επειδή προσβάλλει και το σχήμα και πέραν του ότι εκθέτει τον εαυτό του, εκθέτει και το ιερατικό του σχήμα. Δεν έχει άλλη επιλογή η Σύνοδος, από τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις, πιο ήπιες, να λάβει τέτοια απόφαση», εξήγησε στον REPORTER, ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.
Ουσιαστικά, αν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να τον καθαιρέσει, αυτό σημαίνει ότι ο τέως Μητροπολίτης γίνεται και πάλι λαϊκός, και δεν μπορεί να ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα.
«Συνήθως δεν αφαιρούνται τα ράσα, αλλά γίνεται ξανά λαϊκός και δεν ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν είχαμε ξανά τέτοια καταδίκη, είναι πρωτοφανής. Είναι η πρώτη φορά που αφορά Επίσκοπο. Το μπαλάκι τώρα είναι στην Ιερά Σύνοδο, αν θα τον καθαιρέσει».