H Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές δημοκρατικές εκλογές-Όσα διαπίστωσε η ΚΣΣΕ

H Τουρκία δεν πληροί τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, δήλωσε ο Frank Schwabe (Γερμανία, SOC), επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που βρέθηκε στην χώρα για την διαδικασία της Κυριακής, ως διεθνής παρατηρητής.

Σε δελτίο Τύπου της ΚΣΣΕ αναφέρεται ότι οι εκλογές χαρακτηρίζονται από άνισους όρους ανταγωνισμού και ότι ο νυν Πρόεδρος και τα κυβερνώντα κόμματα «απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα».

Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία, «οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στις θεμελιώδεις ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της έκφρασης εμπόδισαν τη συμμετοχή ορισμένων πολιτικών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης».

Η κοινή αποστολή παρατηρητών από το Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR), την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπίστωσε ότι το νομικό πλαίσιο δεν παρέχει πλήρως τη βάση για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

«Αυτές ήταν ανταγωνιστικές αλλά περιορισμένες εκλογές, καθώς η ποινικοποίηση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης αρκετών πολιτικών της αντιπολίτευσης, εμπόδισε τον πλήρη πολιτικό πλουραλισμό και εμπόδισε τα δικαιώματα των ατόμων να συμμετάσχουν στις εκλογές», δήλωσε ο Michael Georg Link, Ειδικός Συντονιστής και επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

«Η πολιτική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία δεν συνάδει με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Τουρκίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου σχεδόν 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν στη χώρα καθώς και 3,5 εκατομμύρια στο εξωτερικό.

Αναφέρεται ότι παρά τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών κομμάτων, μεγάλος αριθμός από τους ψηφοφόρους που επλήγησαν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς,  αντιμετώπισε δυσκολίες στην ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ Frank Schwabe είπε εξάλλου ότι βασικά πολιτικά και κοινωνικά πρόσωπα βρίσκονται στη φυλακή ακόμη και μετά από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης περιορίζεται σοβαρά και υπάρχει ένα κλίμα αυτολογοκρισίας.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από τη δημιουργία δίκαιων συνθηκών προεκλογικής εκστρατείας».

Γίνονται επίσης αναφορές σε πολωμένη προεκλογική εκστρατεία, συχνά αρνητική και εμπρηστική με διώξεις και πιέσεις σε πολιτικούς και κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων διαδικασιών για τη διάλυση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης που εμπόδισαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

«Παρά την πολλά υποσχόμενη ευκαιρία επιλογής που παρουσιάστηκε σε αυτές τις εκλογές, υπήρξαν σημαντικές προκλήσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου των πολιτών και, δυστυχώς, οι γυναίκες υποεκπροσωπήθηκαν ως υποψήφιες», δήλωσε η Farah Karimi, εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ.

Ο πρέσβης Jan Petersen, ο οποίος ηγείται της αποστολής εκλογικών παρατηρητών του ODIHR μίλησε για προκαταλήψεις των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

Συνολικά 401 παρατηρητές από 40 χώρες μετέβησαν στην Τουρκία για τις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Κιλιτσντάρογλου στους ψηφοφόρους του-«Μην απελπίζεστε, θα κερδίσουμε»

Δειτε Επισης

Υπό έλεγχο πυρκαγιά στην κοινότητα Αναρίτας-Κάηκαν ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση
Το ψευδοκράτος παραχωρεί 166 νέες «υπηκοότητες»
Λαμβάνονται καταθέσεις για τους πυροβολισμούς σε εταιρεία στη Λεμεσό-Νέες έρευνες στο σημείο
Υποστηρίζει πως ζήτησε τρεις φορές συγγνώμη ο Τυχικός-Διαμηνύει ότι θίγει την αξιοπρέπειά του ο λίβελος πίστεως
Πλήγηκαν πέντε βασικά κέντρα του οργανισμού της 62χρονης που έλαβε λάθος αίμα-Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον
Ένοχος για το διπλό φονικό στα Ανώγεια ο Μανώλης Καλομοίρης-Ο πατέρας του το ένα θύμα
Βατό το γραπτό των Νέων Ελληνικών, δυσκολία στις λεξιλογικές-Τα παράπονα μαθητών για την ύλη
Πώς ο καβγάς Μασκ-Τραμπ απειλεί να εκτροχιάσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ
Έντεκα διακινητές και μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές-Συνελήφθησαν από τις Βάσεις
Ουκρανική αντεπίθεση στη Ρωσία-Drones χτύπησαν αποθήκη καυσίμων που τροφοδοτεί βομβαρδιστικά