Αναχωρεί για Ρέικιαβικ ο Πρόεδρος για τη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει αύριο στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώτης που πραγματοποιείται μετά από 18 χρόνια.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παραστεί αύριο το απόγευμα στη δεξίωση που παραθέτει η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας κα Katrín Jakobsdóttir για τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Σύνοδο και στη συνέχεια θα παραστεί στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου, με θέμα «Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας».

Κατά την τελετή έναρξης θα μιλήσουν οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, και η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει σε Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Διαφύλαξη δημοκρατίας σε δύσκολους καιρούς – κίνδυνοι, ανθεκτικότητα και επαναδέσμευση».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και τη ΓΓ του ΣτΕ κα Marija Pejčinović Burić, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Μark Rutte. 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει τη διευρυμένη μερική συμφωνία για το Μητρώο Ζημιών που θα υπογράψουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων του ΣτΕ που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αυτή τη διεθνή συμφωνία, η οποία αφορά καταγραφή των ζημιών που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία συνεπεία της παράνομης ρωσικής εισβολής. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα λάβει μέρος στη γενική συζήτηση, με θέμα «Ενωμένοι για την Ευρώπη», κατά την οποία θα προβεί σε Παρέμβαση.

Ακολούθως ο Πρόεδρος θα έχει διμερή συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κα Linda Thomas-Greenfield, η οποία προΐσταται της αντιπροσωπείας της χώρας της στη Σύνοδο και αμέσως μετά διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Μολδαβίας κα Maia Sandu.

Διμερείς χωριστές συναντήσεις θα έχει, επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τη ΓΓ του ΣτΕ και με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Robert Abela.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τελετή λήξης, με θέμα «Ενωμένοι γύρω από τις αξίες μας» κατά τη διάρκεια της οποίας θα υιοθετηθεί η Διακήρυξη του Ρέικιαβικ και η παράδοση της Προεδρίας του ΣτΕ από την Ισλανδία στη Λετονίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Ισλανδία νωρίς το απόγευμα της 17ης Μαΐου.

Δειτε Επισης

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για ανεξαρτησία του ψευδοκράτους
Συνεχίζει τον αμανέ του για δυο κράτη ο Τατάρ και προκαλεί-«Η Τουρκία το 1974 έφερε την ειρήνη»
Κοινή ανακοίνωση 12 οργανώσεων στα κατεχόμενα-Τάσσονται υπέρ της λύσης δυο κρατών
Νέες προκλήσεις των Τούρκων-Θέλουν να ανακοινώσουν ναυτική βάση στην Κύπρο ανήμερα της μαύρης επετείου
Καταδικαστική δήλωση για τα 50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής
Ψηφίζουν Ούρσουλα Φουρλάς και Χατζηπαντέλα-Καταψηφίζουν οι υπόλοιποι, προβληματίζεται ο Γεάδης
Συναίνεση ζήτησαν στη συζήτηση στο ΕΚ οι ομάδες-Πώς τοποθέτησαν πριν τη ψηφοφορία
Στην Κύπρο ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις 20 Ιουλίου
Διορισμό Επιτρόπου Μεσογείου για προστασία εξωτερικών συνόρων προανήγγειλε η Ούρσουλα
Επανέλαβε την απαισιοδοξία της για το Κυπριακό η Αννίτα-«Εύχομαι να διαψευστώ»