Υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Νετανιάχου

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη την περασμένη Πέμπτη στο Ισραήλ, συζήτησε με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου σχέδιο κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα στον σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευασθεί στην Κύπρο, με τελικό προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, όπως δήλωσε χθες ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πρόκειται για μία νέα διασύνδεση ενεργειακού χαρακτήρα στην περιοχή μας, η οποία είναι σίγουρο ότι θα ανυψώσει την ισραηλινή οικονομία σε νέες πρωτιές, καθιστώντας το Ισραήλ έναν σημαντικό διεθνή πάροχο ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ενέργεια. Χρειάζεται φυσικό αέριο και σκοπός μας είναι να παρέχουμε στην ευρωπαϊκή αγορά με καλής ποιότητας φυσικό αέριο και με ανταγωνιστικές τιμές», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το νέο σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο «θα ενισχύσει πολύ την θέση μας στην διεθνή αγορά».

Παράλληλα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι, κατά τις συναντήσεις που είχε τόσο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και εντός του πλαισίου των συσκέψεων που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικοί παράγοντες των δύο χωρών την περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκε η εμβάθυνση του πλαισίου περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών δημοκρατιών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πρόκειται για μία συμμαχία των τριών δημοκρατιών της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι μία συμμαχία που κτίζουμε από κοινού και συστηματικά τα τελευταία χρόνια», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα