Αυλαία για τις εξετάσεις τετραμήνων στα Λύκεια εν αναμονή της πρότασης για αντικατάσταση

Αυλαία ανεβάζουν και επίσημα οι εξετάσεις τετραμήνων, για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, με πάνω από 7,000 μαθητές να παρακάθονται στις τελευταίες εξετάσεις με την υφιστάμενη μορφή, ενώ θα εφαρμοστούν και οι αλλαγές που ενέκρινε το Υπουργικό και επικύρωσε η Βουλή. Όλα αυτά την ώρα που όλοι περιμένουν την πρόταση της υπουργού Παιδείας, για αντικατάσταση του συγκεκριμένου θεσμού.

Από τις 7:45 το πρωί ξεκινούν και επίσημα οι εξετάσεις για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, με τη Β’ τάξη Λυκείου και Α’ και Β’ τάξη στις Τεχνικές Σχολές να κάνουν την αρχή. Συγκεκριμένα, στα Λύκεια οι μαθητές της Β’ τάξης εξετάζονται στα μαθήματα της Φυσικής, της Οικονομίας και της Τέχνης, ενώ στις Τεχνικές Σχολές η Α’ και Β’ τάξης εξετάζονται στα μαθήματα της Τεχνολογίας, των Αρχών Λογιστικής και της Φυσικής.

Όσον αφορά στους τελειόφοιτους, τόσο στα Λύκεια όσο και στις Τεχνικές Σχολές, στις 10:30 θα εξεταστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, που είναι το μοναδικό μάθημα που εξετάζονται όλοι οι μαθητές της Γ’ τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, τόσο στις εξετάσεις τετραμήνων όσο και στις Παγκύπριες. Πάντως, οι εξετάσεις για τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές άρχισαν μία εβδομάδα νωρίτερα, σε σχέση με τα Γυμνάσια, αφού αρχές Ιουνίου θα πάρουν σκυτάλη οι Παγκύπριες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τρέχον τετράμηνο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές που ψήφισε η Βουλή, πριν το Πάσχα, αναφορικά με τη βαρύτητα του γραπτού, ειδικά μετά το φιάσκο του α’ τετραμήνου, με τη διαρροή των θεμάτων της εξέτασης των Νέων Ελληνικών της Γ’ Λυκείου. Η Βουλή είχε εγκρίνει τους κανονισμούς που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, για μείωση της βαρύτητας του γραπτού, από 40% στο 20%, με αποτέλεσμα το προφορικό κομμάτι της εξέτασης να φέρει το 80% της βαρύτητας του τελικού βαθμού.

Στην τελική ευθεία η πρόταση για αντικατάσταση των εξετάσεων τετραμήνων

Οι εξετάσεις τετραμήνων που ξεκινούν σήμερα αναμένονται να είναι οι τελευταίες εξετάσεις με τη συγκεκριμένη μορφή, αφού από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τονίσει ότι πρέπει να καταργηθούν οι εξετάσεις, με τη μορφή που εφαρμόζονται σήμερα και να αντικατασταθούν με νέο σύστημα. Προς αυτό το σκοπό εργάζεται και το Υπουργείο Παιδείας, με την Αθηνά Μιχαηλίδου να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα της παιδείας, για να καταλήξει στην τελική μορφή της πρότασης, που θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο θεσμό.

Μάλιστα, οι ενέργειες της υπουργού Παιδείας φαίνεται ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία, αφού την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση με τους καθηγητές, ώστε να τους ενημερώσει για την πρόταση που ετοίμασε. Στη συνέχεια, η Αθηνά Μιχαηλίδου πρέπει να στείλει την πρότασή της στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή και την Επιτροπή Παιδείας, για διάλογο.

Αν και αυτό είναι το τελευταίο βήμα, είναι και το πιο περίπλοκο, δεδομένου ότι όπως διαμορφώνονται τα χρονοδιαγράμματα, υπουργός, βουλευτές, καθηγητές, μαθητές και γονείς πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου να ψηφιστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών. Και αυτό επειδή οι όποιες αλλαγές πρέπει να ψηφιστούν πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής, για το καλοκαίρι, καθώς επίσης και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι θα ισχύει σε σχέση με την αξιολόγηση των μαθητών, από τον Σεπτέμβριο.

Δειτε Επισης

Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο