Σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες-Τα προσωπεία των επιτήδειων και οι δυσκολίες στην εξιχνίαση

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν λάβει, τις τελευταίες εβδομάδες, ένα μήνυμα, το οποίο λέει ότι ο λογαριασμός τους έχει κλειδωθεί και πρέπει να πατήσουν σε ένα σύνδεσμο, για να τον ανοίξουν και να τον ξεκλειδώσουν. Άλλοι έχουν λάβει μήνυμα ότι έχουν πακέτο στο ταχυδρομείο και πρέπει να επιλέξουν ένα σύνδεσμο, για να δουν τον αριθμό. Όλοι, όμως, έχουν πλέον αντιληφθεί ότι, σε περίπτωση που πατήσουν στον εν λόγω σύνδεσμο, θα χάσουν τα λεφτά που έχουν στο λογαριασμό τους.

Είναι κοινό μυστικό σε όλους, ότι οι απάτες μέσω μηνυμάτων ή email έχουν πάρει φωτιά και οι προσωπίδες που φορούν οι επιτήδειοι είναι αρκετές. Ψευτογιατροί, ταχυδρομεία, Αστυνομία, τράπεζες, είναι μερικές από τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία, από αρκετούς πολίτες, που είτε έπεσαν θύματα των κακόβουλων αυτών ενεργειών, είτε είχαν υποψιαστεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και αποφάσισαν να το καταγγείλουν ως ύποπτη ενέργεια.

«Έχουμε διαφόρων ειδών απάτες. Αυτή τη στιγμή έχουμε τις απάτες με τις τράπεζες, που σε καλούν να μπεις σε ένα σύνδεσμο, επειδή ο λογαριασμός σου έχει πρόβλημα. Αν πατήσει ο πολίτης στο συγκεκριμένο σύνδεσμο είναι καταστροφικό, επειδή θα χάσει όσα έχει στο λογαριασμό του. Εκτός αυτού, έχουμε τους ψευτογιατρούς. Για αυτές τις απάτες είχαμε τη σύλληψη του 57χρονου στη Λευκωσία και μετά σταμάτησαν, ενώ σε άλλη περίπτωση, είχαμε τέσσερις καταγγελίες στην επαρχία Πάφου, την ίδια ημέρα, που ευτυχώς ο κόσμος δεν πείστηκε. Είναι διάφορες υποθέσεις που έχουμε», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου.

Εκτός από τα τηλέφωνα και τα μηνύματα στα κινητά, ένας άλλος τρόπος που οι δράστες μπορούν να κοροϊδέψουν τους πολίτες και να τους αποσπάσουν χρήματα, είναι μέσω email, με τις καταγγελίες που φτάνουν ενώπιον της Αστυνομίας, για το συγκεκριμένο φαινόμενο να αυξάνονται δραματικά.

«Οι επιτήδειοι σκαρφίζονται τα πάντα, για να εξασφαλίσουν χρήματα, από ανυποψίαστους πολίτες. Έχουμε και τα emails, που κάποιοι έμποροι από το εξωτερικό, εντοπίζουν τις συναλλαγές και καταφέρνουν να κλέψουν. Μπαίνουν στους λογαριασμούς των εταιριών και βρίσκουν που χρωστούν λεφτά και τους λένε ότι μπορούν να στείλουν σε άλλο email τα λεφτά. Είχαμε περιπτώσεις ακόμη που παρίσταναν την Αστυνομία και έλεγαν στους πολίτες ότι είχαν καταδικαστεί και έπρεπε να καταβάλουν ένα ποσό. Οι απάτες είναι πάρα πολλές».

Έμφαση στην πρόληψη

Η Αστυνομία έχει δώσει περισσότερη έμφαση στην πρόληψη, ώστε να αποφεύγονται αυτά τα περιστατικά και να μην χάνει ο κόσμος τα λεφτά του, με συνεχείς ανακοινώσεις και συστάσεις, για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες, αν λάβουν τέτοιο μήνυμα. Κάτι που αποδείχτηκε ότι δουλεύει, δεδομένου ότι ο κόσμος είναι πιο υποψιασμένος και δεν πέφτει στην παγίδα.

«Έχουμε διαφόρων ειδών απάτες και ευτυχώς ο κόσμος είναι υποψιασμένος και εκτός ότι δεν πέφτει στην παγίδα, να παραπλανάται να προχωρήσει να μπει στους συνδέσμους, ενημερώνει την Αστυνομία. Έτσι μπορούμε και εμείς, εκεί που μπορούμε, να κάνουμε διερεύνηση για να εντοπίσουμε τους δράστες. Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Πρέπει κάθε φορά που κάνει κάτι που απαιτεί να δώσει στοιχεία του λογαριασμού, κωδικούς ή κάτι διαφορετικό από ό,τι έκανε συνήθως, θα πρέπει να επικοινωνεί με τους εμπόρους, αν αφορά σε τράπεζες, να επικοινωνήσει μαζί τους».

Ο λόγος, πάντως, που η Αστυνομία εστιάζει στην πρόληψη, συνδυάζεται με το γεγονός ότι είναι δύσκολη η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, αφού συνήθως οι επιτήδειοι δρουν από χώρες του εξωτερικού.

«Είναι δύσκολο να εντοπιστεί ο δράστης, επειδή συνήθως δρουν από τρίτες χώρες, με τις οποίες μπορεί να μην έχει συνεργασία η Κύπρος. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, που οι απάτες είναι από χώρες της Ευρώπης, που εντοπίστηκαν οι ύποπτοι και εκδόθηκαν στην Κύπρο. Όσον αφορά στους ψευτογιατρούς, στην Λευκωσία εντοπίσαμε έναν και τον συλλάβαμε, πέρσι στη Λευκωσία συλλάβαμε κάποιους άλλους, στην Πάφο συλλάβαμε γιο και μητέρα. Έχουμε συλλήψεις, αλλά ο κόσμος χάνει τα λεφτά του. Είναι δύσκολο όμως, γι’ αυτό επενδύουμε στην πρόληψη».

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας