Καταγράφουν ανάγκες στον ΔΗΣΥ και μοιράζουν ρόλους στα στελέχη

Οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού ανήκουν πλέον στο παρελθόν και άπαντες πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο μέλλον. Μετά την κρίση που πέρασε το κόμμα, κοινός σκοπός είναι η επιστροφή σε συνθήκες ηρεμίας και ενότητας, που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν με τρόπο παραγωγικό προς ευόδωση των στόχων που έχουν ήδη τεθεί αλλά και που θα τεθούν στην πορεία.

Κοινή διαπίστωση είναι πως πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών και διαδικασιών, που να θεσμοθετούν και να διασφαλίζουν την σωστή επικοινωνία και επαφή από τη βάση. Η προεκλογική εκστρατεία των προηγούμενων μηνών «εξανάγκασε» τα μέλη της νέας ηγεσίας σε καθημερινή επαφή με τα απλά μέλη του ΔΗΣΥ σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Αυτό σημαίνει πως έχουν πολύ φρέσκα στο μυαλό τους τα αιτήματα και τις εισηγήσεις και τους έχει δώσει η ίδια η βάση κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να κινηθούν για να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτές οι κατευθύνσεις αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την ενότητα. Πώς να δυναμώσει ξανά ο ΔΗΣΥ ως ένας υγιής πολιτικός οργανισμός και πώς να διασφαλιστεί η σωστή επικοινωνία με όλα του τα στρώματα, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εμπέδωση της ενότητας εκ νέου. Και ο απλός κόσμος εμφανίζεται πρόθυμος να δώσει στη νέα ηγεσία τον χρόνο αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη, ώστε να επεξεργαστεί τα κατάλληλα μέτρα και να δουλέψει, για να επιτευχθούν τα ζητούμενα που έθεσε.

Είναι, άλλωστε, κοινώς αποδεκτό γεγονός ότι τα άτομα που επιλέχθηκαν για την ανώτατη ηγεσία είναι στελέχη με διαχρονικά καλές σχέσεις με τη βάση. Πρόσωπα που γύριζαν στους καφενέδες, που μιλούσαν και που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή. Γι’ αυτό και τα απλά μέλη εναπόθεσαν στα δικά τους χέρια τις ευθύνες, ευελπιστώντας ότι μπορούν να αποδώσουν. Η δική τους εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως καλή πρακτική στη διαδικασία θεσμοθέτησης της επαφής με τα μέλη του κόμματος.

Η επαφή με τη βάση δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από τη διαδικασία που ήδη προαναγγέλθηκε από την Αννίτα Δημητρίου στο Συνέδριο, η οποία αφορά την αναδιοργάνωση των δομών του κόμματος. Η ηγεσία αναμένεται το επόμενο διάστημα να καταγράψει όλες τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, όλα τα κενά που εντοπίζονται και όλα τα ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης, έτσι ώστε κάθε αξιωματούχος (συμπεριλαμβανομένων και των μελών του Πολιτικού Γραφείου) να έχει συγκεκριμένο ρόλο σε επίπεδο οργανωτικό, επικοινωνιακό αλλά και παραγωγής πολιτικής και τα διάφορα όργανα στο εσωτερικό του κόμματος να έχουν ξεκάθαρη αποστολή και στόχους.

Στην ουσία, στόχος είναι να καθοριστούν και να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα στελέχη και τους αξιωματούχους του κόμματος, που θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία των κομματικών δομών. Στο πλαίσιο αυτό εμπίπτει και η διοικητική αναδιάρθρωση, που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα με τη συμβολή και της Νατάσας Πηλείδου που θα αναλάβει ρόλο διευθύντριας στο κόμμα, αλλά κυρίως η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων που θα συνδέονται με κάθε θέση και όργανο της παράταξης. Ταυτόχρονα, δομές που έχουν αφεθεί να ατονήσουν θα αναβιώσουν, έχοντας πιο ξεκάθαρους στόχους και σύγχρονες προσεγγίσεις στη λειτουργία τους.

Αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να απαιτήσει και καταστατικές αλλαγές, γεγονός που σημαίνει πως ο ΔΗΣΥ θα πρέπει σε κάποια στιγμή να πραγματοποιήσει και το πρώτο του Καταστατικό Συνέδριο υπό τη νέα ηγεσία. Στο υφιστάμενο Καταστατικό οι αναφορές δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και είναι περισσότερες για κάποιες θέσεις και λιγότερες για άλλες, ενώ η συζήτηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδείξει κι άλλες ανάγκες.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει στην ατζέντα να μπει το επόμενο διάστημα και το θέμα των διπλών εκλογών, για το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερη προεργασία στην Πινδάρου, δεδομένου ότι μας χωρίζει από αυτές ένας χρόνος. Λόγω, όμως, του αυξανόμενου βαθμού δυσκολίας που παρουσιάζουν για τις πολιτικές δυνάμεις οι ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διανύουμε την περίοδο που ξεκινούν οι διεργασίες και γίνονται οι πρώτες σκέψεις, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την στελέχωση των ψηφοδελτίων, τα οποία θα φιλοξενήσουν εκατοντάδες άτομα.

Για τη νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ προφανώς οι εκλογές αυτές είναι ένα επιπλέον στοίχημα, υπό την έννοια ότι θα είναι οι πρώτες που θα τρέξουν με αυτούς στο τιμόνι του κόμματος και ακολουθούν ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα στις Προεδρικές. Είναι, συνεπώς, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεκδικήσει εκ νέου η παράταξη την εκλογική πρωτιά και να αφήσει πίσω της, ως κακή παρένθεση, τα όσα προηγήθηκαν.

Παράλληλα με αυτές τις διαδικασίες, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και στην παραγωγή πολιτικής, η οποία πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στις κοινοβουλευτικές δυνατότητες του ΔΗΣΥ. Η παράταξη θέλει να εμπεδωθεί ως «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και αυτό σημαίνει, πέραν από τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας, να φροντίζει να είναι υποστηρικτική εκεί που πρέπει, αλλά και παραγωγική. Να μην εμφανίζεται, δηλαδή, μόνο επικριτική έναντι της Κυβέρνησης, αλλά να προσφέρει λύσεις και εισηγήσεις, που θα τη διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και οι βάσεις προφανώς υπάρχουν, προηγουμένως η προσέγγιση γινόταν μέσα από το φακό της εξουσίας, ενώ τώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτόν της αντιπολίτευσης.

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος