Στους 13 οι νεκροί το 2023 από τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό στο Ιράκ

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους επί συνόλου σχεδόν εκατό κρουσμάτων μέχρι στιγμής το τρέχον έτος στο Ιράκ, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σάιφ αλ Μπαντρ διαβεβαίωσε ότι, «προς το παρόν», η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει αυτή τη χρονιά καλύτερη από ό,τι την προηγούμενη, όταν επιβεβαιώθηκαν 212 κρούσματα και διαπιστώθηκαν 27 θάνατοι.

Η ιογενής ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα παρασίτων ή την επαφή με μολυσμένα ζώα.

«Από την αρχή της χρονιάς, ο αριθμός των μολύνσεων από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό ανέρχεται σε 95, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», μετέδωσε χθες το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Και φέτος, η φτωχή αγροτική επαρχία Ντι Καρ (νότια) καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους, αντίστοιχα 28 και 6, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Στην επαρχία αυτή κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι δυνητικοί ξενιστές του ιού που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό.

Οι άνθρωποι που απειλούνται περισσότερο είναι όσοι εκτρέφουν ζώα ή εργάζονται σε σφαγεία, τόνισε ο εκπρόσωπος στο INA.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο γίνεται «είτε μέσω τσιμπημάτων τσιμπουριών και ψύλλων, ή μέσω της επαφής με το αίμα ή τους ιστούς μολυσμένων ζώων, κατά τη διάρκεια της σφαγής τους ή αμέσως μετά».

Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται από το 10 ως ακόμη και το 40% των κρουσμάτων. Η μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων μπορεί να γίνει μέσω της «άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Η νόσος θεωρείται ενδημική στο Ιράκ, όπου αναφέρονται κρούσματα από το 1979. Ωστόσο το 2022 καταγράφτηκε η πιο αξιοσημείωτη έξαρσή της, καθώς από το 1989 μέχρι το 2009 είχαν επιβεβαιωθεί μόλις έξι κρούσματα, το 2018 τρία θανατηφόρα κρούσματα και «το 2021 33 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 13 θανατηφόρων», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η απουσία εκστρατείας ψεκασμού με παρασιτοκτόνα των εκτρεφομένων ζώων το 2020 και το 2021, που επέτρεψε να μεγεθυνθεί ο πληθυσμός ειδικά των ψύλλων. Στέλεχος του ΠΟΥ είχε σημειώσει πως ο πολλαπλασιασμός των παρασίτων θα μπορούσε, εν μέρει τουλάχιστον και «με επιφύλαξη», να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή, διότι επιμήκυνε την περίοδο του πολλαπλασιασμού τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Η ανήθικη ηθική ενός πόλεμου και οι νόμοι που διέπουν τις συρράξεις μεταξύ Κρατών
Σχεδιάζεται ο 2ος γύρο του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα
Άλλα 5 πτώματα εντοπίζονται στη Σιναλόα, όπου οι φόνοι φθάνουν τους 150 σ’ έναν μήνα
Κατάσχεση 4 τόνων κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο ανοικτά των Καναρίων-Συνελήφθησαν τα μέλη του πληρώματος
LIVE: Νέα εντολή εκκένωσης περιοχής της Βηρυτού–Πλήξαμε το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, λένε οι IDF
Στέλνει μήνυμα σε Νετανιάχου ο Μπάιντεν-«Πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί»
Με προσδοκία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο ΠτΔ-Όσα θέτει στο τραπέζι
Αδιανόητο έγκλημα στην Τουρκία-Δεκαεννιάχρονος σκότωσε δύο νέες κοπέλες, αποκεφάλισε τη μία
Ο Εβραίος «Σίντλερ»-Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS
Οι φόβοι Ερντογάν για επίθεση Ισραήλ σε Τουρκία-Στοχοποιεί τη Δύση για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή