Αλλάζει το Καταστατικό του το ΔΗΚΟ και ανοίγει τις πόρτες του κόμματος

Με βασικό στόχο το νοικοκύρεμα στη λειτουργία του κόμματος αλλά και το άνοιγμα του προς την κοινωνία σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, πραγματοποιείται σήμερα, στις 10:30 το πρωί, στο Συνεδριακό, το Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι αλλαγές αναμένεται να περάσουν χωρίς κάποιο πρόβλημα, καθώς υιοθετήθηκαν με ευκολία σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο η συζήτηση μεταξύ των συνέδρων αναμένεται να συμβάλει παραγωγικά στη διαδικασία.

Στην ουσία έχει εντοπιστεί μία αδυναμία σε επίπεδο οργανωτικής ανάπτυξης του κόμματος καθώς και αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε επίπεδο παραγωγής πολιτικής, η οποία δεν βοηθά ούτε στην στελέχωση ούτε στην ανάπτυξη του πολιτικού λόγου του ΔΗΚΟ. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν και τα δύο αυτά ζητήματα, εκσυγχρονίζοντας τις κομματικές δομές και ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος στην κοινωνία ευρύτερα.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγής πολιτικής, οι οποίες θα αντιστοιχούν στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, τα Υπουργεία και τα Υφυπουργεία, για να καλύπτουν θεματικά όλο το εύρος της καθημερινής ενάσκησης πολιτικής. Σημειώνεται ότι θεματικές επιτροπές υπάρχουν και σήμερα στο ΔΗΚΟ, όμως δεν λειτουργούν όλες με την ίδια ταχύτητα, ενώ υπάρχει συχνά αλληλοεπικάλυψη και σύγκρουση καθηκόντων. Κυρίως, όμως, πρόκειται για καθαρά κλειστά, εσωκομματικά όργανα, αποτελούμενα από στελέχη.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν αυτές οι ομάδες θα ανοίξουν σε επιστήμονες, τεχνοκράτες, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις και απόψεις τους, χωρίς να εντάσσονται σε ένα τυπικό κομματικό όργανο του ΔΗΚΟ, καθώς δεν θα είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος. Ωστόσο, πέραν της διαδικασίας παραγωγής πολιτικής, αναμένεται να συμβάλουν και στο κομμάτι της στελέχωσης, καθώς αυτού του είδους οι συνεργασίες συχνά οδηγούν και σε θέσεις σε ψηφοδέλτια ή πιο ενεργό κομματική εμπλοκή.

Αυτές οι ομάδες θα δρουν τόσο σε παγκύπριο όσο και σε επαρχιακό επίπεδο και στην ουσία θα λειτουργούν ως φάροι για τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος στην κοινοβουλευτική του παρουσία αλλά και ως μέλος της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Παράλληλα με αυτές, θα δημιουργηθεί και ένα συμβουλευτικό σώμα, το οποίο θα ασχολείται με την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος. Το σώμα αυτό θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την επιτροπή συνεχούς διαβούλευσης με την κοινωνία, η οποία θα καταγράφει εισηγήσεις και προβλήματα που θα προκύπτουν μέσα από τον διάλογο, τα οποία ακολούθως θα ενσωματώνονται στις πολιτικές του ΔΗΚΟ ή θα μετατρέπονται σε προτάσεις προς την Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της ορθότερης λειτουργίας του κόμματος και των δομών του, θα συγκεκριμενοποιηθεί και ο ρόλος των τριών αντιπροέδρων, καθώς θα τους αποδοθούν σε καταστατικό επίπεδο συγκεκριμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, οι οποίες θα καλύπτουν θεματικές ενότητες για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης και αποτελεσματικότητας. Αλλαγές θα υπάρξουν και σε ό,τι αφορά τις επαρχιακές επιτροπές, με στόχο και πάλι την ορθότερη λειτουργία.

Μία άλλη αλλαγή που προωθείται σχετίζεται με το μητρώο του κόμματος και το δικαίωμα ψήφου. Λόγω της ύποπτης κινητικότητας που παρουσιάστηκε στο παρελθόν σε ό,τι αφορά την εγγραφή μελών όταν πλησίαζαν εκλογικές διαδικασίες, η εσωκομματική ρύθμιση που είχε γίνει ήταν πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσα άτομα ήταν εγγεγραμμένα μέλη εννέα μήνες πριν από την πραγματοποίηση των εσωκομματικών εκλογών. Αυτό το διάστημα θεωρείται, ωστόσο, πολύ μεγάλο, διαφέρει αρκετά από εκείνο των περισσότερων κομμάτων και θεωρείται πως, με την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων στο κόμμα, ο λόγος ύπαρξης αυτής της ασφαλιστικής δικλίδας έχει εκλείψει. Ως εκ τούτου, θα περιοριστεί ειδικά γι’ αυτές τις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουλίου, στον ένα μήνα. Συναφής με τις εκλογές είναι και η ρύθμιση για τις θητείες των εσωκομματικών αξιωματούχων, καθώς όπως είναι σήμερα, συμπίπτουν οι εσωκομματικές εκλογές με περιόδους προεκλογικών εκστρατειών, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται πρόνοιες παράτασης. Με τη νέα ρύθμιση, οι εκλογές στο ΔΗΚΟ θα πραγματοποιούνται μετά τις Προεδρικές Εκλογές.

Στην παρουσία Προέδρου και Υπουργών

Στο ανοιχτό κομμάτι του Συνεδρίου αναμένεται να δώσει το παρόν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κάποιοι από τους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Αν και δεν θα υπάρξει οποιοσδήποτε χαιρετισμός και στην ουσία θα ακούσουν αυτά που θα πει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και η πρόεδρος του S&D, που είναι οι δύο παρεμβάσεις που θα γίνουν ενώπιον των ΜΜΕ, η παρουσία τους εκεί έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η εμφάνιση στελεχών της Κυβέρνησης αναμένεται να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και των μελών του μεγαλύτερου κόμματος που τον υποστηρίζει, σε μία περίοδο που η συνύπαρξη των συμπολιτευόμενων κομμάτων στην Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη βρει τον ρυθμό της και δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά, ο ρόλος των κομμάτων ήταν περιορισμένος ως στρατηγική επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, που ήθελε αφενός να προτάσσει την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και αφετέρου να κάνει ανοίγματα στην εκλογική βάση του ΔΗΣΥ, τα οποία δεν θα επισκιάζονταν από τις δυνάμεις του Κέντρου. Τώρα, όμως, η συνεργασία μεταξύ του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ και της Κυβέρνησης έχει μπει σε νέα βάση και είναι απαραίτητη για την προώθηση και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, γι’ αυτό και γίνονται ενέργειες ενδυνάμωσης των σχέσεων.

Μετά το τέλος των ανοιχτών παρεμβάσεων, οι πόρτες του Συνεδρίου θα κλείσουν και θα έχουν τον λόγο τα μέλη του κόμματος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν γύρω στους 1500 συνέδρους και όσοι εξ’ αυτών προσέλθουν μπορούν να λάβουν τον λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους είτε επί των καταστατικών αλλαγών είτε επί ευρύτερων πολιτικών θεμάτων, καθώς ακολουθεί και Εκλογικό Συνέδριο για τη νέα ανώτατη ηγεσία και τα συλλογικά όργανα. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τις καταστατικές αλλαγές.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»