Στα όριά του ξανά το Νοσοκομείο Αθαλάσσας-«Οι ασθενείς τσουβαλιάζονται»

«Ασθενείς κοιμούνται στους καναπέδες». «Οι ασθενείς τσουβαλιάζονται». Δεν είναι η πρώτη φορά που το πρόβλημα της υπερπληρότητας που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, μπαίνει στο κάδρο των συζητήσεων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Του εναντίον, είναι χιλιοειπωμένο, με το νοσοκομείο να φτάνει, ανά τακτά χρονικά διάστημα, στα όριά του.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι νοσηλευτές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ο μειωμένος αριθμός των κλινών επιβάρυνε το νοσοκομείο και τη λειτουργία του, ενώ την ίδια ώρα θεωρείται πως, η υπερπληρότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ευάλωτους ασθενείς που διαμένουν στους χώρους, καταπατώντας τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

Οι νοσηλευτές θεωρούν πως οι αρμόδιοι, έχουν αφήσει το νοσοκομείο στο έλεός του, χωρίς να προχωρούν σε λύσεις, έχοντας στο πίσω μέρος, ότι το 2024 θα είναι έτοιμο το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Βέβαια, στα όσα έχουν υποσχεθεί οι αρμόδιοι φορείς, είναι και το άνοιγμα ξενώνα στα Λατσιά, ο οποίος θα φιλοξενεί δέκα ασθενείς με σκοπό να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει οι όποιες ενέργειες.

«Είναι λες και όλοι απλά περιμένουν την ανέγερση του καινούργιου κτηρίου και κανείς δεν σκέφτεται το τώρα, παρά μόνο εμείς που το ζούμε», είπε μιλώντας στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλη.

Λόγω των αναγκών που είχαν προκύψει κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο νοσοκομείο, αναπτύχθηκαν νέες κλίνες (σ.σ. από 98-120), παρόλα αυτά, όπως εξήγησε ο κος Πετέλη, η απόφαση αυτή δεν προνοούσε την μεγέθυνση του χώρου του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τσουβαλιάζονται μέχρι σήμερα.

«Η επέκταση αυτή, δεν επίλυσε το πρόβλημα, αλλά μείωσε την ποιότητα φροντίδας που λαμβάνουν οι άρρωστοι στο νοσοκομείο και είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται τα φαινόμενα αυτά. Δηλαδή, να κοιμούνται ασθενείς σε καναπέδες. Το μόνο που έμεινε, είναι να βάλουμε τον ένα κοιμάται πάνω στον άλλο».

Οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, βλέπουν ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί δεν τυγχάνουν αξιοπρεπούς και σωστής νοσηλευτικής φροντίδας, αφού ένα άτομο ψυχικά άρρωστο χρειάζεται ένα σταθερό και καθαρό περιβάλλον, ωστόσο οι ίδιοι βλέπουν τα περιστατικά να υποτροπιάζουν. «Είναι πολύ ανησυχητικό και είναι ντροπή να νοσηλεύονται ασθενείς σε ένα καναπέ».

Παρά το γεγονός, ότι έχουν προχωρήσει κατά καιρούς σε απεργίες, διαμαρτυρίες και έχουν μεταβεί στη Βουλή για να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους και τα κακώς έχοντα του νοσοκομείου, οι νοσηλευτές νιώθουν μπουχτισμένοι από λόγια και ζητούν πράξεις. Απαιτούν μάλιστα τη δημιουργία χώρων, όπου θα μεταφέρονται τα περιστατικά που έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους και τη σωστή διαχείριση των σοβαρών περιστατικών που έχουν να αντιμετωπίσουν. «Θεωρούμε, ότι αυτά τα δύο αιτήματα θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της πληρότητας, αφού υπάρχουν περιστατικά που δεν χρίζουν περαιτέρω νοσηλείας και παραμένουν στο νοσοκομείο, ακριβώς επειδή, δεν υπάρχουν κλίνες και οι σωστοί μηχανισμοί», είπε.

Τέλος ο κος Πετέλη, κτυπάει καμπανάκι όσον αφορά και την ανέγερση του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο θα διαθέτει 150 κλίνες, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αριθμός των διαθέσιμων κλινών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και καλεί τους φορείς να δουν το ζήτημα μακροπρόθεσμα. «Η αύξηση του πληθυσμού θα πρέπει να μας ανησυχήσει και για το μέλλον. «Τόσα χρόνια δεν γίνεται κάτι και είναι ντροπή μας σαν κοινωνία να συμπεριφερόμαστε έτσι στους ασθενείς».

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα