Εμπόδια στην ποινικοποίηση των «θεραπειών» μεταστροφής-Οργισμένη η ACCEPT

Την ώρα που η πρόταση νόμου, που ποινικοποιεί τις «θεραπείες» μεταστροφής, σε άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, μπήκε στην τελική ευθεία και είναι έτοιμη να ψηφιστεί σε νόμο και να θέσει ένα τέρμα στο μαρτύριο χιλιάδων ατόμων, μία τροποποίηση έρχεται να θέσει εμπόδια. Συγκεκριμένα, η εν λόγω τροποποίηση θέλει να εξαιρέσει μία σημαντική μερίδα από αυτούς που ασκούν αυτές τις πρακτικές, κατά των ατόμων και σε περίπτωση που ψηφιστεί, ενδέχεται να θολώσει περισσότερο τις γραμμές, γύρω από τη νομιμοποίηση αυτών των πρακτικών.

Αν και η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, η οποία προνοεί ότι οι «θεραπείες» μεταστροφής σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, θεωρούνται ποινικό αδίκημα, επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, εντούτοις το ΕΛΑΜ αιτήθηκε αναβολή μέχρι τις 25 Μαΐου, με την πρόθεση να καταθέσει τροπολογία, βάσει της οποίας θα εξαιρούνται οι ιερείς και οι μη επαγγελματίες υγείας από το νόμο της απαγόρευσης των συγκεκριμένων πρακτικών, καθώς επίσης και να μην ποινικοποιείται η πράξη, όταν υπάρχει συναίνεση.

Μία τροπολογία, ωστόσο, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία όλης της αρχικής πρότασης νόμου, αλλά και της προσπάθειας που καταβάλλεται από κοινού μεταξύ Βουλής, ACCEPT και άλλων φορέων, για να ποινικοποιηθούν αυτές οι πρακτικές, που θυμίζουν βασανιστήρια.

«Είμαστε κατάφορα εναντίον αυτής της πρότασης, επειδή ουσιαστικά γίνεται χειρότερη η κατάσταση με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Κατά κάποιο τρόπο ο νόμος έρχεται να επικυρώσει την ύπαρξη αυτών των “θεραπειών”. Αυτή τη στιγμή, που δεν υπάρχει ο νόμος, υπάρχει ένα θολό τοπίο. Αν έρθει ο νόμος και εξαιρέσει τους ιερείς, είναι λες και λέει ότι υφίστανται τις “θεραπείες” και αναιρεί αυτό που όλοι οι οργανισμοί ψυχικής υγείας, όχι μόνο ο ΟΗΕ, λένε ότι όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου, αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες θεραπείες. Αυτές είναι ουσιαστικά βασανιστήρια», εξήγησε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ACCEPT.

Ουσιαστικά, η ACCEPT ζητά όπως η νομοθεσία ακυρώσει τις συγκεκριμένες «θεραπείες», που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, των ατόμων που υπόκεινται σε αυτές, καθώς επίσης και να καθιερωθούν με την πραγματική τους διάσταση, που είναι τα βασανιστήρια.

«Επίσημα η εκκλησία είναι εναντίον και είναι θλιβερό όταν έρχεται ένα κοσμικό κόμμα, όπως είναι το ΕΛΑΜ και κάποιοι βουλευτές να νομιμοποιούν κάτι που η ίδια η εκκλησία δεν το θέλει. Το ΕΛΑΜ λέει ότι προσπαθούμε να ποινικοποιήσουμε την προσευχή και την εξομολόγηση. Το αντίθετο. Είναι συγκεκριμένες πρακτικές που κάνουν συγκεκριμένοι ιερείς, που είναι βασανιστήρια. Είμαστε υπέρ της εξομολόγησης ως οργάνωση, έχουμε μεγάλο αριθμό ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που είναι Χριστιανοί, προσεύχονται, εξομολογούνται. Αλλά όχι για να αλλάξει ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. Ο ιερέας θα πει στο πνευματικοπαίδι του ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και να προσεύχεται για τις αμαρτίες του».

Η έρευνα της ACCEPT για τις «θεραπείες» μεταστροφής

Στο μεταξύ, η ACCEPT είχε πραγματοποιήσει έρευνα σε Κύπρο και Ελλάδα, ώστε να καταγραφούν οι εμπειρίες των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με τις «θεραπείες» μεταστροφής. Η έρευνα έδειξε ότι αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται περισσότερο από ιερείς στην Κύπρο και από επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα.

«Η έρευνα είχε τρέξει σε Ελλάδα και Κύπρο και διαφάνηκε ότι στην Ελλάδα, οι «θεραπείες» ήταν περισσότερο από επαγγελματίες υγείας και ιερείς, δηλαδή ψυχολόγοι, ψυχίατροι και ψυχοθεραπευτές και στην Κύπρο ήταν περισσότερο από ιερείς. Να ξεκαθαρίσουμε ότι στο μυστήριο της εξομολόγησης, ένας και μόνο ιερέας, αν εφαρμόζει αυτές τις “θεραπείες” μπορεί να τις κάνει σε εκατοντάδες άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Δεν σημαίνει ότι οι μαρτυρίες που έχουμε αφορούν πολλούς ιερείς, μπορεί να είναι για 3-4. Ξέρουμε ότι ένας ιερέας μπορεί να έχει πολλά πνευματικοπαίδια».

Όσον αφορά στη πιο συχνή πρακτική, αυτή ήταν τα προξένεια ανίδεων γυναικών σε ομοφυλόφιλους άνδρες. «Για αυτά έχουμε περισσότερες μαρτυρίες, που ιερείς προξένευαν ομοφυλόφιλους σε κοπέλες, που δεν το ήξεραν και τις κορόιδευαν και παντρεύονταν. Υπάρχουν και σήμερα τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχει μία αλυσιδωτή αντίδραση στη δυστυχία. Η γυναίκα που θα παντρευτεί ένα ομοφυλόφιλο, δεν θα λάβει αγάπη, επειδή ο άνδρας δεν θα μπορεί να τη δώσει και αυτό καταστρέφει την κοινωνία. Η δυστυχία θα μεταφερθεί στα παιδιά».

Πάντως, η ACCEPT καλεί τα υπόλοιπα κόμματα και πολιτικές ομάδες να μην ψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροποποίηση.

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών