Αναβάθμιση οδικού δικτύου και αρχαιότητες συζήτησε στη Γεροσκήπου ο Α. Βαφεάδης

Θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου, καθώς επίσης και διάφορες δράσεις για ανάδειξη αρχαίων μνημείων του Δήμου Γεροσκήπου συζήτησε την Παρασκευή ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης με τον Δήμαρχο Γεροσκήπου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Βαφεάδης χαιρέτισε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει ο Δήμος Γεροσκήπου στις αρχαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή. Μετά τη συνάντηση, ανέφερε επίσης πως δεσμεύτηκε μαζί με τον Δημαρχεύοντα Κυριάκο Χατζηβασίλη ότι θα γίνει μια συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους στο σύμπλεγμα που θα δημιουργηθεί. Θα ζητήσουμε, συνέχισε, από τον Υπουργό Εσωτερικών να οργανώσει αυτή την συνάντηση για να δούμε οριζόντια πως μπορούμε να βοηθήσουμε συμπλήρωσε.

Εξάλλου σε δηλώσεις ο Δημαρχεύων Κυριάκος Χατζηβασίλης αναφερόμενος στις αρχαιότητες στην τοποθεσία Μουλιά (τεμάχιο Αρχιεπισκοπής) δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου είναι οι ανασκαφές να συνεχιστούν σε ολόκληρη την έκταση του τεμαχίου, με στόχο να διαφανεί η οργανική σύνθεση του αρχαιολογικού χώρου και να καταδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας μέχρι που εκτείνονται οι αρχαιότητες.

Πρόσθεσε πως με την διεκπεραίωση των ανασκαφικών εργασιών θα πρέπει να ετοιμαστεί έκθεση αποτελεσμάτων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων η οποία θα δίνει πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για να μπορέσει ο Δήμος να εκφράσει απόψεις για το αίτημα του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Σχετικά με το θέμα της συντήρησης των αρχαίων μνημείων ο κ. Χατζηβασίλης αναφέρθηκε στην τοποθεσία « Άγιοι Πέντε» που, όπως είπε, είναι εγκαταλειμμένη για 15 περίπου χρόνια και που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σημαντικά ευρήματα συνέχισε, όπως ψηφιδωτά, δάπεδα, βρίσκονται στις αποθήκες του Επαρχιακού Μουσείου. Αίτημα του Δήμου είπε είναι η συνέχιση των ανασκαφών και η δημιουργία αρχαιολογικού χώρου για το κοινό.

Σε σχέση με το Ιερό του Απόλλωνα ο κ. Χατζηβασίλης είπε πως εδώ και 15 χρόνια γίνονται προσπάθειες από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Δήμο για να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Ιεράς Μονής Κύκκου για απαλλοτρίωση μέρους του τεμαχίου της, όπου βρίσκεται το Ιερό, χωρίς αποτέλεσμα. Η προσπάθεια είπε, πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ένα μοναδικό μνημείο βρίσκεται εγκαταλειμένο.

Αναφορικά με τον μεσαιωνικό νερόμυλο ο κ. Βαφεάδης είπε πως μετά την πρόσφατη κήρυξη του σε αρχαίο μνημείο Α' πίνακα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ανάδειξη του στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ανάπλασης της περιοχής από τον Δήμο Γεροσκήπου.  

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Χατζηβασίλης έθεσε στον Υπουργό Μεταφορών και το θέμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου «Τεχνητός Ύφαλος Γεροσκήπου» και στο έργο της προστασίας και βελτίωσης των νοτιοδυτικών ακτών των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου και της κατασκευής κυματοθραυστών μπροστά από τα ξενοδοχεία μέχρι το λιμανάκι.

Εξάλλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαφεάδης συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Πέγειας Μαρίνο Λάμπρου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου του Δήμου αλλά και η πιθανή κατασκευή κυματοθραυστών στην περιοχή Ασκού.

Τέλος, ο Υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στον δρόμο Πάφου – Πόλης (Μέσα Χωριό).

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών