Πολιτικοί ζητούν παρέμβαση Προκοπίου για διακοπή της δίωξης Κενάν-Επιδεινώθηκε η υγεία του

Επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, με αίτημα να τερματίσει τη σιωπή της για την τύχη και τη ζωή του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάζ, απέστειλαν τέσσερα πολιτικά πρόσωπα. Καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο ενήργησε «με πρωτοφανή ζήλο, προκειμένου να αποδείξει στα Δικαστήρια το τουρκικό αφήγημα» και κατηγορούν την Υπουργό ότι δεν έχει επιδείξει ουδεμία έκφραση συμπάθειας ή έστω ενδιαφέροντος για την τύχη της υγείας του, κάτι που ελπίζουν ότι οφείλεται σε φόρτο εργασίας. Επισημαίνουν, δε, ότι η υγεία του αγωνιστή έχει επιδεινωθεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο, κατά την ένατη ημέρα της απεργίας πείνας του.

Οι βουλευτές Γιώργος Κουκουμά και Κωστής Ευσταθίου και τους πρώην βουλευτές Γιώργος Περδίκη και Ελένη Θεοχάρους, υποδεικνύουν προς την κ. Προκοπίου πως «μπορούσατε και μπορείτε είτε να προκαλέσετε ή και να διατάξετε παύση ή τερματισμό της ποινικής του δίωξης ή να δώσετε οδηγίες όπως διαταχθεί προσωρινή απελευθέρωσή του μέχρι την απόφαση του Εφετείου». «Σας υπενθυμίζουμε το καθήκον σας ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ότι προΐστασθε ενός Υπουργείου το οποίο έχει να κάμει με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας και τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της καταγωγής, της εθνικότητας παντός προσώπου που διαμένει στην Κύπρο», προστίθεται στην επιστολή.

Αυτούσια η επιστολή:

«Αξιότιμη κα Υπουργέ

Σας αποστέλλουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή με την οποία σας καλούμε όπως, επιτέλους, τερματίσετε τη σιωπή σας για την τύχη και τη ζωή του Κούρδου Αγωνιστή Kenan Ayaz, ο οποίος κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές εδώ και μήνες στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης του, με σκοπό την προώθησή του στη Γερμανία. Ως καλώς γνωρίζετε οι Γερμανικές αρχές, με το πρόσχημα ψευδών κατηγοριών εναντίον του περί συμμετοχής του σε τρομοκρατικές οργανώσεις (ίδετε Κουρδικές οργανώσεις) διεκδικούν την έκδοσή του στη Γερμανία με άμεσο κίνδυνο μεταγενέστερης παράδοσής του στις Τουρκικές Αρχές, όπου μετά βεβαιότητας θα υποστεί απάνθρωπη, ταπεινωτική μεταχείριση μη εξαιρουμένης και της θανάτωσής του στις Τουρκικές Φυλακές.

Το Υπουργείο σας ενήργησε στην υπόθεση του Κούρδου Αγωνιστή της Ελευθερίας Kenan Ayaz με πρωτοφανή ζήλο προκειμένου να αποδείξει στα Δικαστήρια το τουρκικό αφήγημα, ότι δηλαδή ο Κούρδος Αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας είναι τρομοκράτης. Το Υπουργείο σας έχει επιδείξει συνέπεια εντυπωσιακή στο να επαναλαμβάνει συνεχώς το τουρκικό αφήγημα. Αποκορύφωμα αυτής της συμπεριφοράς είναι ότι διεκδικήσατε και πετύχατε την κράτηση καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσής αυτού του ανθρώπου ως «επικίνδυνου τρομοκράτη».

Ο Kenan Ayaz όπως προφανώς γνωρίζετε, διανύει την 9η ημέρα απεργίας πείνας μη δεχόμενος τροφή. Ως υπουργείο έχετε ανεχθεί την πειθαρχική του τιμωρία ως παραπτωματία εντός των φυλακών επειδή διεκδικεί τα αυτονόητα μέσω του μοναδικού μέτρου διαμαρτυρίας που έχει στην διάθεση του, την απεργία πείνας. Δεν έχετε επιδείξει ουδεμία έκφραση συμπάθειας ή έστω ενδιαφέροντος για την τύχη της υγείας του, η οποία ευελπιστούμε ότι οφείλεται σε φόρτο εργασίας. Σας πληροφορούμε ότι η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί το τελευταίο 24ωρο παρά πολύ. Θα συνεχίσει όμως τον αγώνα του διεκδικώντας όπως έχουμε πει τα αυτονόητα.

Μπορούσατε και μπορείτε είτε να προκαλέσετε ή και να διατάξετε παύση ή τερματισμό της ποινικής του δίωξης ή να δώσετε οδηγίες όπως διαταχθεί προσωρινή απελευθέρωσή του μέχρι την απόφαση του Εφετείου. Σας υπενθυμίζουμε το καθήκον σας ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ότι προΐστασθε ενός Υπουργείου το οποίο έχει να κάμει με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον δημοκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας και τη λειτουργία του κράτους δικαίου ανεξαρτήτως της καταγωγής, της εθνικότητας παντός προσώπου που διαμένει στην Κύπρο.

Με τον προσήκοντα σεβασμό

Γιώργος Κουκουμάς

Βουλευτής ΑΚΕΛ

Κωστής Ε. Ευσταθίου

Βουλευτής Λευκωσίας

Γεώργιος Περδίκης

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής

του Κινήματος Οικολόγων

Συνεργασίας Πολιτών

Ελένη Θεοχάρους

Πρώην Ευρωβουλευτής

Πρώην Βουλευτής».

Επίθεση ακροδεξιών κατά των απεργών

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του, ο Κυπροκουρδικός Σύνδεσμος Αλληλεγγύης καταγγέλλει «θρασύδειλη επίθεση ακροδεξιών στοιχείων το βράδυ της Πέμπτης κατά των απεργών πείνας προς συμπαράσταση του Κούρδου αγωνιστή της Ελευθερίας Kenan Ayas, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο». Καταγγέλλει, επίσης, πως προηγήθηκε επίθεση Τούρκου που ήρθε από τα κατεχόμενα το προηγούμενο βράδυ.

Δειτε Επισης

Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ