Δομημένο διάλογο ΕΕ-Κίνας προκρίνει η Λευκωσία

Η προσέγγιση της ΕΕ προς την Κίνα θα πρέπει να περνά μέσα από ένα δομημένο κίνδυνο που να ελαχιστοποιεί τους κίνδυνους, επικεντρώνοντας στα ζητήματα που είναι σημαντικά για τις ευρωπαϊκές αξίες χωρίς να χαμηλώνει τον πήχη των αρχών της, ανέφερε κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (γνωστό ως Gymnich) στη Στοκχόλμη ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόμπος, τα θέματα στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της στήριξης προς την Ουκρανία, καθώς και οι περίπλοκες σχέσεις ΕΕ - Κίνας.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας, ανέφερε πως «η θέση της Κύπρου είναι πως πρόκειται για μια πολύ πολύπλοκη, αλλά πολύ σημαντική σχέση, και πως ένας δομημένος διάλογος θα μπορούσε να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων».

Αυτό, συνέχισε, «θα είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της αυτονομίας της σε θέματα ασφάλειας».

Όπως εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κίνα είναι «ένας τεράστιος εμπορικός εταίρος, είναι μια χώρα που μπορεί να είναι ανταγωνιστής», τονίζοντας πως είναι μια χώρα «που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Για αυτό πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στα ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά για τις ευρωπαϊκές αξίες. Δεν μειώνω τον πήχη των αρχών μας, όμως πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός για το πώς θα δομήσει την προσέγγιση αυτή για κοινό όφελος» συνέχισε.

Κληθείς να σχολιάσει ποια είναι η θέση της Κύπρου σε σχέση με την Ταϊβάν, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η χώρα στηρίζει την πολιτική της «μίας Κίνας».

«Πρόκειται για κάτι για το οποίο έχουμε έντονη άποψη, για οτιδήποτε που έχει να κάνει με κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα» ανέφερε, σημειώνοντας πως η ΕΕ στο σύνολό της «πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε σχέση με αυτό το θέμα».

«Είναι μια κόκκινη γραμμή και κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», μεταξύ άλλων «προσπαθώντας να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι ένας ευφάνταστος τρόπος αναβάθμισης με τον όποιο τρόπο» όπως είπε.

«Σε σχέση με την Ουκρανία αναμένεται πως θα επαναδιατυπώσουμε την πλήρη στήριξή μας και την ενότητα μας, και πως θα αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα της συνολικής μας προσέγγισης ούτως ώστε να τη βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο» σημείωσε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας πως παράλληλα θα συζητηθεί και η προώθηση της στήριξης στην Ουκρανία και από τους παγκόσμιους εταίρους της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»