Έτσι εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό η Τουρκία-Από τα κατεχόμενα το 95% των αφίξεων

Περίπου το 70% των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, χρησιμοποίησαν φοιτητική βίζα που τους χορηγείται από τα κατεχόμενα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος ανέφερε παράλληλα πως οι επαναπατρισμοί εντός του 2023 έχουν αυξηθεί.

Μιλώντας στο Associated Press ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι, οι φοιτητικές βίζες των κατεχομένων είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να φτάσουν στην Κύπρο. «Στη συνέχεια διασχίζουν την πράσινη γραμμή, που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη για να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι, «οι μετανάστες δεν υποβάλλουν αίτηση στο ψευδοκράτος, επειδή δεν θα λάβουν τα οφέλη που παρέχονται στους αιτούντες άσυλου, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Περισσότεροι από τους μετανάστες που επιλέγουν αυτή τη διαδρομή είναι από την υποσαχάρια Αφρική και πετούν φθάνουν στα κατεχόμενα, μέσω της Κωνσταντινούπολης. Το αυξανόμενο ποσοστό των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές μέσω της ζώνης ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταδεικνύει τις μεθόδους που έχει υιοθετήσει η Τουρκία για να εργαλειοποιήσει το ζήτημα», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, «περίπου το 95% όλων των αφίξεων μεταναστών στην Κύπρο πραγματοποιούνται μέσω των κατεχομένων σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Από τις 3.665 αφίξεις μεταναστών μέχρι στιγμής φέτος, οι 3.485 έφθασαν από τα κατεχόμενα. Οι κυπριακές αρχές έχουν δημιουργήσει φραγμούς κατά μήκος σημείων που χρησιμοποιούνται συχνά από μετανάστες και λαθρέμπορους και βρίσκονται στη διαδικασία εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης. Επίσης, δύναμη 300 φρουρών θα αρχίσει σύντομα να περιπολεί τμήματα της νεκρής ζώνης».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε ότι, «οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 490% από το 2017.Το ποσοστό είτε των αιτούντων, είτε των ατόμων στα οποία χορηγήθηκε διεθνής προστασία έχει φτάσει το 6% του πληθυσμού του νησιού, έξι φορές δηλαδή τον μέσο όρο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη πρώτης γραμμής. Πέρυσι υπήρξαν 21.565 νέες αιτήσεις και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο φέτος άλλες 3.182. Οι επαναπατρισμοί έχουν επίσης αυξηθεί, από 1.272 σε 7.680 πέρυσι. Περισσότεροι από 2.700 επαναπατρισμοί πραγματοποιήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους».

Καταλήγοντας ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι, η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε επαφή με αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να βοηθήσει στον περιορισμό τέτοιων αφίξεων, ενώ ένας «ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ» αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο αργότερα αυτόν τον μήνα για να μετρήσει την πρόοδο.

Δειτε Επισης

Στα χέρια των μελών της Επιτροπής για ΤΑΚΑΤΑ στοιχεία για το τροχαίο του 2023-Πάνω από 90.000 οι ανακλήσεις
Αρνητική πρωτιά στις καταχωρήσεις υποθέσεων στα Δικαστήρια για την Κύπρο-Μειώθηκε ο χρόνος διεκπαιρέωσης
Παίρνει θέση ο Παγκύπριος Δικηγορικός για Βαρωσιώτου- «Ισοπεδωτική, ατεκμηρίωτη και πρόωρη κριτική που ασκείται»
Τέταρτη σύλληψη 14χρονου για την επίθεση και ληστεία εναντίον ζεύγους σε παραλία στην Πάφο
Χάθηκαν τα ίχνη 17χρονου από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Καταγγελία στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για παραβιάσεις στο ΤΕΠΑΚ-Μέλη Επιτροπής φέρεται να βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων
Συνεχίζονται οι απάτες για δήθεν παραδώσεις ταχυδρομικών πακέτων
Εξήγησε τις ανακριτικές ενέργειες ο υπεύθυνος αξιωματικός μετά τις καταγγελίες κατά του Al Jazeera
Ένοχος για ανθρωποκτονία ο οδηγός του τετραπλού θανατηφόρου στη Λεμεσό
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην επαρχία Λεμεσού-Σε επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις