Συντονίζουν δυνάμεις σε τρία επίπεδα Προεδρικό και συμπολιτευόμενα κόμματα

Σε διαδικασία ορθής ρύθμισης της συνεργασίας τους βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα συμπολιτευόμενα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, έτσι ώστε να είναι πιο ομαλή η καθημερινότητα της διακυβέρνησης. Αν και προεκλογικά είχε γίνει πολύς ντόρος περί δημιουργίας μηχανισμού επίλυσης διαφορών, κυρίως υπό μορφή επίθεσης από άλλα επιτελεία προς την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, στην πραγματικότητα δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο, πέραν μιας δέσμευσης από όλες τις πλευρές για τακτικές συναντήσεις και συντονισμό. Στην πράξη, όμως, κρίθηκε πως αυτές οι συναντήσεις πρέπει να καταστούν πιο τακτικές και πιο συγκεκριμένες.

Στα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης περιλαμβάνονται ήδη κάποιες αστοχίες, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, οι οποίες αποδίδονται είτε σε κακή συνεννόηση είτε σε απειρία από πλευράς Προεδρικού και Υπουργικού Συμβουλίου, και έφεραν ήδη σε δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, θέτοντας την στο στόχαστρο. Στην πρόσφατη, δε, περίπτωση του διορισμού 19χρονης από τον Υφυπουργό Τουρισμού, παρατηρήθηκε απουσία ενιαίας γραμμής μεταξύ των στελεχών της Κυβέρνησης και των συμπολιτευόμενων κομμάτων, με αποτέλεσμα τον κακό χειρισμό να ακολουθήσει κακή διαχείριση. Αν και ο αυξημένος συντονισμός αποφασίστηκε πριν από το εν λόγω περιστατικό, αυτή η εμπειρία αποδεικνύει του λόγου το αληθές, ότι χρειάζεται καλύτερη εναρμόνιση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, χωρίς αυτό να παραβιάζει την αυτονομία των κομμάτων στις προσεγγίσεις τους, μιας και οι τρεις πολιτικές δυνάμεις παραμένουν ανεξάρτητες πολιτικές οντότητες από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συντονισμός Κυβέρνησης και κομμάτων αποφασίστηκε ότι θα γίνεται σε τρία επίπεδα και θα καλύπτει όλο το εύρος της πολιτικής δραστηριότητας. Το πρώτο επίπεδο, που είναι και το υψηλότερο, αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, Νικόλα Παπαδόπουλο, Μαρίνο Σιζόπουλο και Μάριο Καρογιάν. Οι τέσσερις τους θα συναντώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να συζητούν σημαντικά πολιτικά ζητήματα, να ανταλλάζουν απόψεις και να θέτουν προτεραιότητες.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την κοινοβουλευτική δραστηριότητα και την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Ήδη υπήρξαν κάποια κρούσματα ασυνεννοησίας, λόγω της έλλειψης διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, με αποτέλεσμα τα κόμματα της συμπολίτευσης να διαχωρίζουν τη θέση τους από κυβερνητικές προτάσεις ή την Κυβέρνηση να μην λαμβάνει πλήρως υπόψη τη δική τους προσέγγιση. Για να λυθεί αυτό το ζήτημα αποφασίστηκε ότι θα καθοριστεί τακτική σύσκεψη στο Προεδρικό, υπό την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, στην παρουσία και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Σε αυτή τη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων, καθώς και βουλευτές που ασχολούνται με συγκεκριμένη θεματολογία, όπως επίσης και οι αρμόδιοι Υπουργοί.

Οι συζητήσεις θα αφορούν τόσο τρέχοντα θέματα, όσο και ζητήματα που βρίσκονται προς υλοποίηση στο κυβερνητικό πρόγραμμα, γι’ αυτό και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για την ομαλή λειτουργία της κυβερνητικής συνεργασίας. Στόχος είναι να συνδιαμορφώνεται πολιτική, έτσι ώστε αφενός να μην λαμβάνει το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις με τις οποίες να διαφωνούν τα συμπολιτευόμενα κόμματα και αφετέρου να μην εκφράζεται πολυγλωσσία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στη Βουλή και να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Η εκ των προτέρων διαβούλευση θα διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές είναι εναρμονισμένες, έχουν εισακουστεί οι ανησυχίες τους και έχουν καταγραφεί όλες οι προτάσεις και μπορούν να συνενώνουν δυνάμεις για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνονται και συναντήσεις μεταξύ βουλευτών και Υπουργών, όποτε κρίνεται απαραίτητο, πέραν αυτών των προγραμματισμένων επαφών.

Το τρίτο επίπεδο συνεννόησης αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι. Σε αυτό εμπλοκή έχουν οι Εκπρόσωποι Τύπου των κομμάτων, καθώς και η ομάδα του Προεδρικού. Οι πλευρές θα συντονίζονται σε ό,τι αφορά την εκφορά του πολιτικού λόγου σε κυβερνητικό επίπεδο και τη διαχείριση ζητημάτων της επικαιρότητας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν θα πρόκειται για καθημερινές επαφές και δεν θα αφορούν ολόκληρη τη θεματολογία, αλλά θα γίνονται σε συχνή βάση, όπως και οι συναντήσεις για τα πολιτικά ζητήματα και το κυβερνητικό έργο.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος