Γερασμένα και επικίνδυνα λεωφορεία στους δρόμους-Κενά στους ελέγχους, στη Βουλή το θέμα
Μύρια Οδυσσέως 06:00 - 12 Μαΐου 2023
Γερασμένα και επικίνδυνα είναι τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους. Το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο, όταν εν κινήσει σχολικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές έχασε τους δύο τροχούς του, δεν είναι μεμονωμένο, αφού κατά καιρούς παρατηρήθηκαν παρόμοια περιστατικά, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες του μεταφορικού μέσου, όπως και τους διερχόμενους οδηγούς.
Ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, χαρακτήρισε το περιστατικό ως άκρως επικίνδυνο, λέγοντας μάλιστα πως διαφάνηκε κενό στο σύστημα ελέγχου των λεωφορείων που κινούνται στους δρόμους, ενώ για τα παρομοίου φύσης περιστατικά στη Λάρνακα και στη Λεμεσό, ήδη έχει αρχίσει έρευνα από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.
Βέβαια, σε τέτοια σοβαρά περιστατικά δεν αρκούν οι παραδοχές για τυχόν κενά στους ελέγχους, ούτε έρευνες, αλλά ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και πειραματισμούς, ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστα γεγονότα. Άλλωστε και ο ίδιος ο κος Βαφεάδης δήλωσε πως «από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα».
Το σοβαρό ζήτημα των σχολικών λεωφορείων έχει ειπωθεί πολλές φορές. Ειδικότερα για τα λεωφορεία με τα οποία διακινούνται μαθητές, αφού αποδεικνύεται ότι στην πλειοψηφία τους είναι μεταχειρισμένα και γερασμένα.
Το τραγικό της υπόθεσης, είναι πως το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα κατά τις ημέρες συμμετοχής της χώρας μας σε πανευρωπαϊκή εκστρατεία ελέγχων φορτηγών και λεωφορείων, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τμημάτων Τροχαίας RoadPol.
Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, ο Ερευνητικός Συνεργάτης στο CERIDES-European University Cyprus, Ιάσονας Σενεκκης, «πρόκειται για εβδομάδα ελέγχων που επαναλαμβάνεται τρεις φορές ετησίως σε όλες τις χώρες-μέλη της RoadPol και που στην Κύπρο πάντα καταλήγει σε εκατοντάδες καταγγελίες για σοβαρά οδικά αδικήματα στις συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων. Ένδειξη της έκτασης του προβλήματος, που δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζεται με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα όπως η εκπαίδευση, η ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού, των οδηγών και των εμπλεκομένων εταιρειών, αλλά και η εφαρμογή των κανονισμών και των προνοιών της νομοθεσίας και των σχετικών συμβάσεων».
Τα επαναλαμβανόμενα αυτά περιστατικά, με τα λεωφορεία, όπως σημείωσε ο κος Σενέκκης, θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών, εδώ και πολλούς μήνες, αποφασίζοντας συχνότερους ελέγχους σε διάφορα σημεία των δρόμων. Οι έλεγχοι αυτοί, είναι επιτακτικοί, λόγω της χρήσης μεγάλων σε ηλικία λεωφορείων. «Η κινητοποίηση θα έπρεπε να ήταν ακόμα πιο άμεση και καταλυτική και σε συντονισμό με το Υπουργείο Παιδείας, για τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά μαθητών όλων των ηλικιών, είτε για μαθητικά δρομολόγια από και προς τα σχολεία, είτε για εκδρομές. Πολλά από τα λεωφορεία που κάνουν αυτά τα δρομολόγια εισάγονται μεταχειρισμένα. Κάποια μέχρι και 18 ετών και ακολούθως χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εκατοντάδων μαθητών σε καθημερινή βάση. Είναι προφανές ότι ο ετήσιος μηχανικός έλεγχος δεν επαρκεί. Οι έλεγχοι για την κατάσταση των λεωφορείων πρέπει να είναι συνεχείς σε πολυάριθμα χρονικά και γεωγραφικά σημεία και η επαναστελέχωση ειδικών μονάδων στην Τροχαία Αρχηγείου της Αστυνομίας Κύπρου και στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, πρέπει να γίνει άμεσα», είπε συγκεκριμένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε τροχός λεωφορείου που μετέφερε μαθητές σε σχολική εκδρομή
Θα ζητήσει εξηγήσεις για τους ελέγχους η Επ. Παιδείας, προς συζήτηση και στην Επ. Μεταφορών
Πάντως, πέραν των επαναλαμβανόμενων συζητήσεων περί του ζητήματος των γερασμένων λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, το θέμα έχει βρεθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε πως το θέμα έχει εγγραφεί ξανά, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος για το θεσμικό πρόβλημα που προκύπτει στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, ενώ προτίθεται να εγγράψουν το θέμα και μόνο του. «Ένα από τα πολλά ζητήματα που αφορούν τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και σχολεία, είναι και οι μετακινήσεις των μαθητών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να γίνει κάτι κακό. Όπως και με την αντισεισμική μελέτη για τα σχολεία, που δεν έχει γίνει σε όλα τα κτήρια».
Ο κος Μυλωνάς, σημείωσε πως το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές και κάθε χρόνο δίνονταν διαβεβαιώσεις, ότι πραγματοποιούνται οι κατάλληλοι έλεγχοι στα λεωφορεία. «Μπορεί οι μαθητές να έχουν τώρα τις τελευταίες τους σχολικές εκδρομές πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο έχουμε τη νέα χρονιά. Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι της δημόσιας υπηρεσίας που κολλάει στη γραφειοκρατία. Κάθε χρόνο μας διαβεβαιώνουν ότι όλα είναι καλά. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι έλεγχοι αυτοί».
Σημειώνεται πως το θέμα έχει εγγραφεί για να εξεταστεί και από την Επιτροπή Μεταφορών το επόμενο διάστημα, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται, αλλά και την ενίσχυσή τους.