Τατάρ: Η πολιτική μας στηρίζεται στη βάση της κυριαρχίας

Στη σημασία της πολιτικής των «δύο κρατών» στη βάση της πολιτικής ισότητας αναφέρθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης την Πέμπτη το πρωί στην Kıbrıs TV, σύμφωνα με την «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ανέφερε ότι ήταν σημαντικό το άνοιγμά του Βαρωσίου και είπε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε κάποτε μακάρι να μπορούσαμε να ανοίξουμε το Βαρώσι. Όμως, δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει. Τότε συζητήθηκε το να δοθεί το Βαρώσι ως αντάλλαγμα με το άνοιγμα του Ερτζιάν για διεθνείς πτήσεις, όμως οι Ελληνοκύπριοι δεν το αποδέχτηκαν. Επειδή θα ανοίξει με τη δική τους έγκριση, θα αποχαιρετίσεις την κυριαρχία σου. Μπορεί να κλείσει τις πτήσεις σου τρεις μήνες μετά το άνοιγμα του Βαρωσιού. Την στιγμή που το Ερτζιάν άνοιγε με την έγκριση των Ελληνοκυπρίων, θα χάναμε τις γραμμές FIR. Αυτές οι γραμμές θα ανήκαν στους Ελληνοκύπριους. Δεν είναι τόσο εύκολες αυτές οι υποθέσεις, είναι πολύ τεχνικά θέματα».

Έκαναν πρόταση να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παρθεί το Βαρώσι, όπως είπε. Ανέφερε ότι «αν χαλαρώσει η κυριαρχία, αν προβείς σε παραχωρήσεις από την κυριαρχία για κάποια οικονομικά συμφέροντα, αυτό θα μας οδηγήσει στην καταστροφή. Διότι θα φύγει από εδώ και η Τουρκία. Αν είμαστε κυρίαρχο κράτος, δεν θα προβώ ποτέ σε παραχωρήσεις από την συνθήκη εγγυήσεων. Ο τουρκικός στρατός θα είναι εδώ. Την στιγμή που παραδοθεί η κυριαρχία, εκείνοι θα λένε και εμείς θα σιγοντάρουμε. Δεν προχωρούν αυτές οι υποθέσεις με τα βέτο που υπάρχουν στις συμφωνίες του 1960», επεσήμανε.

«Η κυριαρχία είναι η σφραγίδα της υπόθεσης. Αν δεν υπάρχει κυριαρχία, δεν θα υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Η πολιτική μας στηρίζεται στη βάση της κυριαρχίας. Σε αυτή την χώρα υπάρχει μια αρχή, όμως στις διμερείς σχέσεις διεξάγονται συνομιλίες για το συμφέρον του λαού μας. Να μπουν οι αρχές της 'τδβκ' με την αστυνομία, τη μετανάστευσή τους και φέρε και εσύ τις αρχές του δικού σου κράτους να μιλήσουμε. Δεν θέλουν να αποδεχτούν τις δικές μας αρχές. Αλλά όταν συνομιλούν μαζί μας, μας αποδέχονται. Δεν είμαι στο σημείο να αποκόψουμε τελείως την επαφή. Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου», είπε.

Δειτε Επισης

Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου παρουσία Χριστοδουλίδη και Αννίτας
Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»
Τι λέει για την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής από την Eurobank ο Ντομινίκ Λαμπουρέ
Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους»