Ψάχνουν να κλείσουν τις τρύπες της υποστελέχωσης στην Αστυνομία με ΣΥΟΠ

Ξανά στο τραπέζι μπαίνει η πρόταση, για την αξιοποίηση των Συμβασιούχων Οπλιτών στην Αστυνομία, μετά την αφυπηρέτησή τους από την Εθνική Φρουρά, σε μία προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να βρει λύσεις για το μείζον θέμα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας.

Το θέμα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας έχει πολλάκις τεθεί στο προσκήνιο, ειδικά μετά από τα επεισόδια που κατέκλεισαν την προηγούμενη χρονιά, με τα μέλη της Δύναμης να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται. Η υπουργός Δικαιοσύνης, ως η πλέον αρμόδια και πολιτική προϊστάμενη της Δύναμης, έρχεται αντιμέτωπη με τη συγκεκριμένη κατάσταση, ψάχνοντας λύσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πάντως, η Άννα Προκοπίου ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα του Υπουργείου της είναι η ενδυνάμωση της Αστυνομίας, ενώ το θέμα της υποστελέχωσης τους απασχολεί σε μεγάλο βαθμό, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως σοβαρό. Το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης μαρτυρούν οι αριθμοί που κατέχει η υπουργός, η οποία σημείωσε, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ότι αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία λειτουργεί με μείον 724 άτομα.

Αν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη τέσσερις διαγωνισμοί, ώστε να πληρωθούν οι κενές θέσεις στο σώμα, τόσο όσον αφορά στους κανονικούς αστυνομικούς, όσο και για τους ειδικούς, αυτό δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι για να είναι σε θέση να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, χρειάζεται αρκετός καιρός.

Όπως εξήγησε η κα. Προκοπίου, γίνονται εξετάσεις, τεστ, διαγωνισμοί και όλο αυτό είναι μία διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Σε αυτό προστίθεται και ο χρόνος που χρειάζονται οι επιτυχόντες, που εισέρχονται στην αστυνομική ακαδημία, για εκπαίδευση. Ένας χρόνος που υπολογίζεται κοντά στα τρία χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, η Αστυνομία βρίσκεται στη διαδικασία να πληρωθούν οι θέσεις, για τους αστυνομικούς που θα αναλάβουν καθήκοντα για φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, αλλά και για όσες περιπτώσεις αφορούν σε θέματα μετανάστευσης. Όπως είχε γίνει γνωστό, δεν συμπληρώθηκαν και οι 300 θέσεις, με αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή να έχουν πληρωθεί 218, με τους συμβασιούχους να βρίσκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Πάντως, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, οι αστυνομικοί που είναι επιβαρυμένοι με την ευθύνη, όσον αφορά σε θέματα μετανάστευσης, είναι τα μέλη της ΥΑΜ, αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα στην Αστυνομία, με τους αρμόδιους να έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, για απάμβλυνση του εν λόγω προβλήματος, στη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης.

Από πλευράς του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε πως στην Αστυνομία είχαν παγοποιηθεί οι προσλήψεις από το 2013-2017, λόγω της οικονομικής κρίσης και οι πρώτες προσλήψεις που έγιναν ήταν το 2017 και μετά το 2020, 2021 και το 2022, ενώ η Αστυνομία είχε την υποχρέωση να παραχωρήσει κάποια μέλη και στην Πυροσβεστική, αφού ήταν κοινές οι διαδικασίες. Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου τόνισε πως ίσως αυτή τη στιγμή να είναι η πρώτη φορά, που υπάρχουν σε εξέλιξη τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες για προσλήψεις στην Αστυνομία, ενώ είναι προγραμματισμένο τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο να υπάρξουν άλλες δύο διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλοβλέπουν την ενίσχυση από ΣΥΟΠ Προκοπίου και Αρχηγός-Η πρόταση Σιζόπουλου

Η πρόταση για συμπερίληψη των ΣΥΟΠ

Στην προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης να βρει λύσεις για την κατάσταση, έχει επαναφέρει στο τραπέζι και τη σκέψη, για να αξιοποιηθούν οι Συμβασιούχοι Οπλίτες, που αποδεσμεύονται από την Εθνική Φρουρά, σε ηλικία 42 ετών. Συγκεκριμένα, η κα. Προκοπίου σημείωσε πως είναι μία πρόταση που το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά, ωστόσο στην παρούσα φάση, δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της συζήτησης.

Ένας από τους βασικότερους λόγους, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπει με θετικό μάτι τη συγκεκριμένη πρόταση, είναι το γεγονός ότι οι ΣΥΟΠ του στρατού έχουν ήδη εμπειρίες και γνώσεις και θα μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, γρηγορότερα από ό,τι οι αστυνομικοί, που εντάσσονται στην ακαδημία για εκπαίδευση.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου
Κλείσιμο λωρίδων λόγω έργων στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού