Τα είπε με Χερζόγκ και Νετανιάχου ο ΠτΔ-«Σταθερή και υποσχόμενη συμμαχία στην αν. Μεσόγειο»

Για ενίσχυση της «συμμαχίας Δημοκρατιών στην Ανατολική Μεσόγειο» έκαναν λόγο κατά τη συνάντηση τους σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέβη σήμερα στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στην Ιερουσαλήμ, όπου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στο Ισραήλ.

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών κατά τις οποίες, ο κ. Νετανιάχου αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σημείωσε ότι Ισραήλ και Κύπρος απολαμβάνουν εξαίρετες σχέσεις και έκανε λόγο για μια συμμαχία Δημοκρατιών που έχει οικοδομηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ.

«Θεωρώ πως είναι μια σταθερή και υποσχόμενη συμμαχία και πρέπει να συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών, την άμυνα και τη συνεργασία στα διεθνή φόρα», τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος βρίσκεται στο Ισραήλ, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα, τις οποίες καταδικάζει απόλυτα, «στέλνοντας έτσι ένα ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα για τη στρατηγικής φύσεως σχέση μεταξύ των δύο χωρών».

Πρόσθεσε ότι βρίσκεται στο Ισραήλ «για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και για να συζητήσουμε τις περιφερειακές εξελίξεις, και πώς μπορούμε να εργαστούμε μαζί, δύο προβλέψιμες Δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ώστε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό μέλλον».

Μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου (Κνεσέτ) Amir Ohana, στην Ιερουσαλήμ.

71251

Κυπριακό, περιφερειακά θέματα, διμερείς σχέσεις, ενέργεια συζήτησαν ΠτΔ -Χερζόγκ

Κυπριακό, περιφερειακές εξελίξεις, διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ενέργεια και τις σχέσεις του Ισραήλ με την ΕΕ, συζήτησε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ισραηλινό ομόλογο του Ισαάκ Χερζόγκ.

Οι δύο Προέδροι συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο στην Ιερουσαλήμ, με τον Πρόεδρο Χερζόγκ να δηλώνει πως η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα, αλλά και να ευχαριστεί τον Πρόεδρο για την επίσκεψη του στο Ισραήλ «παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς».

«Αυτό σημαίνει πολλά για μας», τόνισε, λέγοντας ότι αυτό καταδεικνύει ακριβώς τη φιλία, την αλληλεγγύη και τη στήριξη μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου αλλά και τις πολύ στενές σχέσεις, την εγγύτητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο λαών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών, ο Πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ, και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, «που θέλουμε», όπως δήλωσε, «να ενισχυθούν περαιτέρω».

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του στις Προεδρικές Εκλογές, σημειώνοντας ότι με τα σπουδαία ταλέντα του Προέδρου και των ανθρώπων του η Κύπρος θα έχει περισσότερη ανάπτυξη, όπως και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι η Κύπρος στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το Ισραήλ για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάτι που αποτελεί ένδειξη της σημασίας που και ο ίδιος αποδίδει στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες αποτελούν αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία και πως κατά τις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου θα υποβάλει κάποια πρόταση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στο Ισραήλ Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Αφρικής Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

71239

Δειτε Επισης

Κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ για Μεταναστευτικό-«Απλώς θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις
Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν, μπαίνει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η διαχείριση του μεταναστευτικού
Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην περιοχή το ΑΚΕΛ
Προτεραιότητα ΠτΔ η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είπε η ΥΠΑΝ
Μηνύματα αυτοσυγκράτησης στέλνει και η Κύπρος-Τεράστια ανησυχία για ανάφλεξη στην περιοχή
Χριστοδουλίδης: Η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών
Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα
Ενεργοποιήθηκε προληπτικά το σχέδιο Εστία-Σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του ο Κόμπος
Στεφάνου: Ο ΠτΔ να σπρώξει τις εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου
Διαβεβαιώσεις Χαρτσιώτη για την ασφάλεια της Κύπρου-«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λαμβάνονται μέτρα»