Εξετάζουν πρόσθετη λίστα προϊόντων για μειωμένο ΦΠΑ η Κυβέρνηση

Την ελπίδα όπως υπάρξει σύγκλιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί του θέματος του ΦΠΑ στην απόκτηση και ανέγερση κατοικίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας πως η Κύπρος έχει καθυστερήσει στη θέσπιση της σχετικής νομοθεσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Κεραυνός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν σε συνάντηση αντιπροσωπεία με τα συμπολιτευόμενα κόμματα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια σύγκλιση στη Βουλή, ούτως ώστε να έχουμε τελειώσει με αυτό το θέμα και να μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση», είπε.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος έχει καθυστερήσει στη θέσπιση αυτού του θέματος, ο κ. Κεραυνός απάντησε λέγοντας βεβαίως και σημείωσε ότι ο περιορισμός που είχαμε ήταν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο διαφορετικά θα έμπαιναν και κάποιες κυρώσεις από την ΕΕ.

«Για αυτό γίνονται αυτές οι συζητήσεις, ούτως ώστε να ληφθεί μια τελική απόφαση, που να εξυπηρετεί κυρίως την κοινωνία μας και την οικονομία φυσικά».

Στην τελευταία συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διαφάνηκε πως οι περισσότεροι βουλευτές φαίνεται να μην αποδέχονται ως έχει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που προβλέπει δικαίωμα για 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 170 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών, με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλιάδες και 5% ΦΠΑ για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλιάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό.

Επεξεργαζόμαστε πρόσθετη λίστα προϊόντων για μειωμένο ΦΠΑ

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κεραυνός επανάλαβε πως μετά τον μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόσθετο κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που θα υπόκεινται σε μειωμένο συντελεστή.

«Αυτή η λίστα προϊόντων τυγχάνει επεξεργασίας», είπε ο ΥΠΟΙΚ εξηγώντας πως η μείωση σε άλλους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να περάσει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη Βουλή και για αυτό χρειάζεται κάποια μελέτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σιζόπουλος: Οικονομία θεμέλιο της κοινωνικής συνοχής

Εξάλλου, στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και παραγωγή. «Αποτελεί την αρχή μιας συνεργασίας με βασικό στόχο την εποικοδομητική στήριξη της πολιτικής, την οποία πρέπει να εφαρμόσει το ΥΠΟΙΚ, δεδομένου ότι η οικονομία, και ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί, είναι ο θεμέλιος λίθος για την ενίσχυση και τη διατήρηση όχι απλά της κρατικής μας υπόστασης αλλά κυρίως της κοινωνικής συνοχής που θα πρέπει να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ κατέθεσε προτάσεις που αφορούν τη φορολογική μεταρρύθμιση, τα αναπτυξιακά έργα, τον τραπεζικό τομέα, τις εκποιήσεις την προστασία των δανειοληπτών, αλλά και ενδεχομένως και με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων της πατρίδας μας με προεξάρχουσα την ομάδα των συμβασιούχων οπλιτών, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της Εθνικής Φρουράς, οι οποίοι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Ο ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική και σημείωσε πως «ακούσαμε πάρα πολύ καλές εισηγήσεις και προτάσεις, τις οποίες με ευχαρίστηση θα μελετήσουμε και θα προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας».

Δειτε Επισης

Το πόθεν έσχες, οι ανθοί από το Παλαιχώρι και η ανάγκη για διαφάνεια
Η ενηλικίωση ενός εγκλήματος, η αναβίωση του Γολγοθά και τα... έντονα γράμματα της Αστυνομίας
Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στον ΔΗΣΥ, τελευταίος γύρος συναντήσεων-Δεν αποκλείονται ανακοινώσεις συνεργασιών
Τα ορόσημα του Δεκεμβρίου καθορίζουν την πορεία του Κυπριακού το 2024
Ομολόγησε τη δολοφονία της συντρόφου του ο 71χρονος-«Έκανε σχέση με άλλον, τρελάθηκα και τη σκότωσα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Σόνιας στη Λευκωσία (pic)
Αγανακτισμένοι οι μαθητές με την κατάσταση με τα λεωφορεία-« Προσβλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης»
Συνεχίζεται την Τετάρτη η συνεδρίαση συντεχνιών για χαμηλόμισθους Δημοσίου
Πώς μία κλοπή του 2013 και οι ράβδοι χρυσού ενός επιχειρηματία στριμώχνουν τον Μενέντεζ
Μεγάλη πτώση για την Κύπρο στις μαθητικές επιδόσεις-Ανησυχητικό το επίπεδο παγκοσμίως