Το Κυπριακό και η ενέργεια στο επίκεντρο της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Herzog

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έφτασε σήμερα νωρίς το πρωί στο Ισραήλ, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ.

Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε υποδοχής από τον Πρόεδρο του Ισραήλ, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου.

Ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και στη συνέχεια διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι διμερείς σχέσεις, η Ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών,, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος είναι η αγαπημένη του χώρα, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε, παρά τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς, επέλεξε να έρθει στο Ισραήλ, και σημείωσε ότι «αυτό σημαίνει πολλά για μας».

Πρόσθεσε  ότι αυτό είναι ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης, των εξαίρετων σχέσεων, της εγγύτητας και συμμαχίας μεταξύ των κρατών μας που θέλουμε να ενισχυθούν περαιτέρω.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία τους στις Προεδρικές Εκλογές, σημειώνοντας ότι με τα σπουδαία ταλέντα του Προέδρου και των ανθρώπων του η Κύπρος θα έχει περισσότερη ανάπτυξη, όπως και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την έντονη καταδίκη του «τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι «η Κύπρος στέκεται στο πλευρό σας» και θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί σας για τερματισμό αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στο Ισραήλ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κάτι που αποτελεί ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες αποτελούν αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως η Ενέργεια, η Έρευνα και η Τεχνολογία, η Οικονομία, σημειώνοντας ότι κατά τις συζητήσεις του με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου θα υποβάλει κάποια πρόταση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κα Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μέσης Ανατολής και Αφρικής κα Σαλίνα Σιάμπου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δειτε Επισης

Κριτική ΑΚΕΛ σε ΠτΔ για Μεταναστευτικό-«Απλώς θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις
Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν, μπαίνει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής η διαχείριση του μεταναστευτικού
Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην περιοχή το ΑΚΕΛ
Προτεραιότητα ΠτΔ η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είπε η ΥΠΑΝ
Μηνύματα αυτοσυγκράτησης στέλνει και η Κύπρος-Τεράστια ανησυχία για ανάφλεξη στην περιοχή
Χριστοδουλίδης: Η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών
Έτσι θα γίνει η Κύπρος μη ελκυστικός προορισμός για Σύρους-Τα αντικίνητρα και τα επόμενα βήματα
Ενεργοποιήθηκε προληπτικά το σχέδιο Εστία-Σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του ο Κόμπος
Στεφάνου: Ο ΠτΔ να σπρώξει τις εξελίξεις για άρση του αδιεξόδου
Διαβεβαιώσεις Χαρτσιώτη για την ασφάλεια της Κύπρου-«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λαμβάνονται μέτρα»