Παραλύουν τα νοσοκομεία-Σε απεργία για την ασφαλιστική κάλυψη οι γιατροί

Για άλλη μια φορά, οι γιατροί του δημόσιου τομέα εκφράζουν τη διαφωνία τους στη μη επίλυση του προβλήματος της ασφαλιστικής τους κάλυψης από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), βάζοντας λουκέτο για 24ώρες, στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Παρόλο που η στάση εργασίας έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες, τόσο οι αρμόδιοι φορείς, όσο και η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, δεν κατάφεραν με τις παρεμβάσεις τους να αποτρέψουν την εξαγγελία των γιατρών. Μάλιστα, η κα Κανάρη είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα, ωστόσο όπως ανέφερε στον REPORTER ο κος Κούμας, τα επιχειρήματά που τους δόθηκαν δεν στάθηκαν ικανά για να τους μεταπείσουν.

Την ίδια ώρα, ο ΟΚΥπΥ θεωρεί πως έπραξε τα δέοντα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού, μέσα από την εξασφάλιση παράτασης κάλυψης της εγγύησης έναντι επαγγελματικής αμέλειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενέργεια η οποία στάλθηκε αναλυτικά στις συντεχνίες των γιατρών.

Η ενέργεια αυτή, φαίνεται να ικανοποίησε την ΠΑΣΥΔΥ, τα μέλη της οποία δεν θα λάβουν μέρος στη σημερινή στάσης εργασίας που εξήγγειλε η ΠΑΣΥΚΙ, με τον κ. Κούμα να εξηγεί πως, η δική τους πλευρά δεν έχει ικανοποιηθεί. «Ο κυριότερος λόγος που δεν ικανοποιηθήκαμε από την απάντηση του ΟΚΥπΥ, έγκειται στο γεγονός ότι η επαγγελματική ασφάλιση των γιατρών που εξασκούν την ιατρική στα πλαίσια του Γενικού Συστήματος Υγείας, είναι αναγκαία και απαιτείται μέσα από τη νομοθεσία του συστήματος».

Μέχρι πρόσφατα η επαγγελματική ασφάλιση των γιατρών του δημοσίου, καλυπτόταν από τον εργοδότη τους, δηλαδή το κράτος. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κος Κούμας «ξαφνικά μας λένε ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης, την ίδια στιγμή δε που οι συνάδελφοι αορίστου χρόνου δεν γνωρίζουν τι ισχύει στην περίπτωσή τους. Επίσης είναι και η περίπτωση της τρίτης κατηγορίας προσωπικού, δηλαδή αυτών που έχουν συμβόλαια με τον Οργανισμό, οι οποίοι δεν κατέχουν έγγραφο επαγγελματικής ασφάλισης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σαφήνεια για τη νομική φύση της κάλυψής μας, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εξασκούμε την ιατρική χωρίς ασφάλιση».

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις που δέχθηκαν οι γιατροί της ΠΑΣΥΚΙ ώστε να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή στάση εργασίας, ο κος Κούμας σημείωσε πως, ήταν εις γνώσην τους από τις 14 Απριλίου και έπρεπε να παρέμβουν νωρίτερα και όχι λίγες ώρες πριν την απεργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς γιατρούς την Πέμπτη τα δημόσια νοσηλευτήρια-Κατέρχονται σε 24ωρη απεργία

«Το ζήτημα έχει τακτοποιηθεί»

Από πλευράς του ο ΟΚΥπΥ θεωρεί ότι το ζήτημα είναι τακτοποιημένο και πως όλοι οι επηρεαζόμενοι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τις προσπάθειες του Οργανισμού, μέσα από την επιστολή που στάλθηκε την 21η Απριλίου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπο Χαριλάου, να υπεραμύνεται τον αποφάσεων που λήφθηκαν. «Οι συντεχνίες έχουν ενημερωθεί αναλόγως. Από την στιγμή που υπάρχει εξασφάλιση της κάλυψης ασφάλισής τους μέχρι τέλος του χρόνου, όλου του προσωπικού, είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε είναι αποσπασμένοι, είτε είναι με συμβόλαιο, δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα. Θεωρούμε ότι η επιστολή δίνει όλες τις απαντήσεις για την κατάσταση και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Ο κος Χαριλάου τόνισε πως, ο Οργανισμός είναι ανοικτός στον οποιοδήποτε διάλογο με τις συντεχνίες εξου και στάλθηκαν γραπτώς οι ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει. «Δεν θέλαμε να υπάρξουν παρερμηνείες. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και από εκεί και πέρα είναι θέμα της κάθε συντεχνίας πως θα κινηθεί».

Σημειώνεται πως, η 24ωρη απεργία της ΠΑΣΥΚΙ θα πραγματοποιηθεί από τις 7:30 π.μ. της Πέμπτης , μέχρι τις 7:30 π.μ. της Παρασκευής. Τα Τμήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπου οι περισσότεροι γιατροί είναι εγγεγραμμένοι στην ΠΑΣΥΚΙ, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι γιατροί της ΠΑΣΥΔΥ δεν θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΠΑΣΥΚΙ

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας