Κυρώσεις, διαβατήρια, παρακολουθήσεις-Οι αρμόδιοι στο εξωτερικό φωνάζουν, στην Κύπρο σιωπούν

12 Απριλίου: Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε λίστα με κυρώσεις, στην οποία περιλαμβάνονταν και δυο Κύπριοι, ένας δικηγόρος και ένας λογιστής.

Ακολούθησε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ - OFAC), το οποίο εξέδωσε λίστα Κυρώσεων με αρκετά ονόματα φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις. Μεταξύ αυτών και Κύπριοι αλλά και εταιρείες με βάση την Κύπρο.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έκριναν ότι Κύπριοι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και κυπριακές εταιρίες παροχής υπηρεσιών, βοήθησαν Ρώσους Ολιγάρχες για να διακινήσουν ή να κρύψουν κεφάλαια.

4 Μαΐου: Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ επισκέπτεται την Κύπρο και μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, δηλώνει μεταξύ άλλων: Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλιστεί η δυνατότητα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ολιγάρχες και ρωσικές και λευκορωσικές οντότητες, προσθέτοντας πως με τόσες μεγάλες ρωσικές επενδύσεις κατά το παρελθόν στην Κύπρο γίνεται δύσκολα κατανοητό γιατί έως τώρα έχουν δεσμευθεί στο νησί περιουσιακά στοιχεία μόνο λίγο πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

8 Μαίου: Η Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ψηφίζει με μεγάλη υποψηφία την έκθεση και τις συστάσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων. Η Εισηγήτρια της Επιτροπής αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Κύπρος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εξαγωγικός κόμβος, ενώ συμπεραίνει ότι είναι πιθανόν να έγιναν παραβιάσεις και κακοδιοίκηση στην εφαρμογή της Ενωσιακής νομοθεσίας στην Κύπρο.

Παράλληλα καλεί την Κύπρο να δημοσιοποιήσει την το πόρισμα Στεφάνου για το μαύρο βαν, όπως ζητήθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίσημης αποστολής στην Κύπρο και να διερευνήσει πλήρως, με τη βοήθεια της Europol, όλους τους ισχυρισμούς περί παράνομης χρήσης και εξαγωγής λογισμικού κατασκοπείας, ιδίως σε δημοσιογράφους, δικηγόρους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και Κύπριους πολίτες.

Οι απαντήσεις

Αυτά τα τρία άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, σε περίοδο ενός μήνα, κατέδειξαν κάτι πολύ απλό. Στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είτε πρόκειται για ξένα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, το μήνυμα που έστειλαν προς την Κύπρο είναι απλό: Ότι «τα πράγματα εντός Κύπρου δεν πάνε καλά».

Απέναντι σε αυτές τις ενέργειες ή τις δηλώσεις των ξένων, μπορούν να αντιπαραταθούν δηλώσεις ή ενέργειες Κυπρίων αξιωματούχων. Για παράδειγμα, για το θέμα των κυρώσεων, μπορεί να αντιπαραταθεί η δήλωση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος δήλωσε πως, «δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου με ψύλλου πήδημα». Στον Επίτροπο Ράντερς, δεν χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε παράθεση απάντησης, αφού η απροθυμία των αρμοδίων, είναι η πιο ηχηρή απάντηση στα όσα μας κατηγόρησε εμμέσως.

Σε ότι αφορά την επιτροπή PEGA οι απαντήσεις των αρμοδίων, είναι πολλές και είναι καταγεγραμμένες. Ουσιαστικά, η Νομική Υπηρεσία που έλαβε και το πόρισμα του μαύρου βαν, αλλά θεωρητικά διερεύνησε και το θέμα των παρακολουθήσεων, είτε μέσω τον φακέλων υποθέσεων που έφτασαν από την Αστυνομία, είτε μέσω καταγγελιών που έγιναν, θεώρησε και θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα προς διερεύνηση.

Άλλωστε και το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων χρόνων, αυτό των διαβατηρίων, δεν ξεκίνησε από την Κύπρο. Αρχικά ξεκίνησε με μέσω δημοσιευμάτων στον ευρωπαϊκό Τύπο, ακολούθησαν υποδείξεις και αυστηρές παραινέσεις από τους θεσμούς της ΕΕ, τους οποίους επιχειρήσαμε να ξεγελάσουμε και κορυφώθηκαν με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera. Υπενθυμίζεται ότι η δική μας αντίδραση στα όσα αποκάλυπτε πριν παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές, τους γνωστούς δικηγόρους και πολιτικούς το Al Jazeera, ήταν να σχολιάσουμε πως πρόκειται για ένα αραβικό δίκτυο, το οποίο χρηματοδοτείται από την τουρκική κυβέρνηση, συνεπώς πρόκειται για προπαγάνδα, αφού έχουν ως στόχο να πλήξουν το καλό όνομα της Κύπρου.

Οι κατηγορίες είναι εκεί. Εναντίον της Κύπρου για κάποια από αυτά τα ζήτημα, η Ε.Ε. διερευνά να άνοιξε διαδικασίες επί παραβάσει. Παράλληλα στο ΕΔΑΔ, κατατέθηκαν ή θα κατατεθούν προσφυγές, που άπτονται θεμάτων διαφθοράς και διαπλοκής. Ταυτόχρονα ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, που είναι ένας νέος και άφθαρτος θεσμός, στον οποίο ως ερευνώντες λειτουργοί έχουν προσληφθεί και ξένοι ερευνητές, βρίσκονται δεκάδες ανάλογες καταγγελίες. Όλα συνηγορούν πως κάτι δεν πάει καλά, την ώρα που το σύστημα επιμένει να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και να αγνοεί, όλες τις φωνές από όπου κι αν προέρχονται.

Το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή η παρούσα Κυβέρνηση, βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό, με την ευθύνη βέβαια να βαραίνει τους προηγούμενους. Το διακύβευμα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι εάν θα συνεχίσει και θα ανεχθεί την ελαφρότητα και την προσπάθεια υποβάθμισης που επιχειρείται στο εσωτερικό ή αν θα τολμήσει να σπάσει αυγά, να αντιμετωπίσει χωρίς υπεκφυγές τις κατηγορίες των τρίτων για την Κύπρο και να καθαρίσει μια κι έξω το όνομα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι βουλευτές με την απουσία του Εισαγγελέα-«Κόφκει, ράφκει, συγκαλύπτει όποιους θέλει»

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ