Οι επικοινωνιακές γκάφες της Κυβέρνησης και ο Οδυσσέας ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης»

Ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, μετά από ένα ντόμινο αποφάσεων, που προκάλεσαν σάλο, συζητήσεις και ενάσκηση έντονης κριτικής στον ίδιο και την Κυβέρνηση του, λειτούργησε για τον Νίκο Χριστοδουλίδη η χθεσινή σύντομη συνάντηση του με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η υπόθεση της 19χρονης που διορίστηκε χωρίς πτυχίο ως σύμβουλος ή συνεργάτης στο Υφυπουργείο Τουρισμού, η υπόθεση της Δόξας Κωμοδρόμου που αποσπάστηκε στο Προεδρικό από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο διορισμός της Μαριλένας Ραουνά, ήταν ένα déjà vu τίτλων και πρωτοσέλιδων που κατά καιρούς εμφανίζονταν επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Αποφάσεις δηλαδή που δεν υπηρετούσαν το γράμμα του Νόμου και οι οποίες μπήκαν στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή και που σχολιάστηκαν από την κοινή γνώμη με αρνητικό πρόσημο για τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε συνδυασμό με κάποιες άστοχες δηλώσεις που έγιναν, τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, περί κανιβαλισμού αλλά κυρίως από τον κ. Κουμή για το θέμα της 19χρονης, προκάλεσαν ακόμα πιο έντονα συναισθήματα, ότι η νέα Κυβέρνηση, βαδίζει απλά στα χνάρια της προηγούμενης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βρήκαν λύσεις σε χρόνο εξπρές για τους διορισμούς Χριστοδουλίδης και Οδυσσέας-Όσα αποφασίσθηκαν

Αναμφίβολα ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ένιωσε να πιέζεται από την κατάσταση που δημιουργήθηκε. Αρχικά ενδεχομένως να υποβάθμισε και να μην έδωσε την πρέπουσα προσοχή στο όλο ζήτημα και για αυτό προχώρησε με συγκεκριμένες δηλώσεις. Σύντομα όμως διαπίστωσε πως το θέμα έπαιρνε διαστάσεις και πως για την κοινωνία, το κριτήριο της οποίας επικαλέστηκε ουκ ολίγες φορές, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, το θέμα ήταν σημαντικό, αφού ένας από τους λόγους που τον εμπιστεύθηκε, ήταν ακριβώς επειδή πείστηκε πως η αξιοκρατία και οι δικλείδες ασφαλείας για την εύρυθμη και ακέραια λειτουργία του κράτους θα λειτουργούσαν.

Υπό την πίεση λοιπόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έβγαλε αντίδραση. Και αυτή η αντίδραση αποτυπώθηκε στην έκτακτη πρόσκληση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον Λόφο του Προεδρικού, έτσι ώστε το θέμα να λήξει οριστικά. Γνωρίζει, άλλωστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως ο Γενικός Ελεγκτής, τόσο ως θεσμός όσο και ως εκπρόσωπος του θεσμού, έχει επιρροή εντός της κοινωνίας και ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ειδικά σε θέματα διαφάνειας. Το γεγονός ότι ο κ. Μιχαηλίδης, εξήλθε του Προεδρικού και προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του για τα όσα άκουσε, περί των προθέσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα διορισμών, αυτόματα μετακίνησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα τεράστιο βάρος.

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να σημειωθεί, είναι πως αναμφίβολα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του κατ΄ επέκταση προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς. Αλλιώς δεν θα το αναγνώριζε ως πρόβλημα και δεν θα καλούσε εσπευσμένα στο Προεδρικό τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ως πρόβλημα, άλλωστε το αναγνώρισε και το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι.

Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πιάνοντας τον παλμό της κοινωνίας, όρισε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως τον άνθρωπο που θα τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. Κατάλαβε δηλαδή, πως αν ικανοποιήσει και ακολουθήσει τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή, θα εξασφαλίσει μια θετική για την Κυβέρνηση του δήλωση, που θα αποσυμπιέσει την κατάσταση.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί θα έπρεπε η κατάσταση να φτάσει σε αυτό το σημείο για να ληφθούν εκείνες οι ορθολογικές αποφάσεις. Γιατί θα έπρεπε να προηγηθούν τα αρνητικά για την Κυβέρνηση σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης και τα επικριτικά σχόλια των δημοσιογράφων; Δεν μπορούσε ο ίδιος ο Πρόεδρος να αντιληφθεί πως ο διορισμός είτε ως συμβούλου, είτε ως συνεργάτιδας, είτε ως οτιδήποτε άλλο σε ένα υπουργείο, η οποία μάλιστα δεν κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο θα προκαλούσε αντιδράσεις και πως ταυτόχρονα θα έφερνε στην επιφάνεια το ζήτημα της Μαριλένας Ραουνά, αλλά θα επανάφερε και το θέμα της Δόξας Κωμοδρόμου;

Κι από εκεί και πέρα, τι εξυπηρετούσαν οι δηλώσεις Κουμή στο κρατικό κανάλι, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε πως, την προσέλαβε για να διαχειρίζεται τα social media, χωρίς να επικοινωνήσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν γνώριζε ότι ήταν στο επιτελείο του, αλλά δεν μπήκε στα social media. Μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα προσλαμβανόταν για μια δουλειά, την οποία αγνοούσε εάν μπορεί να τη φέρει εις πέρας.

Πέρα από το επικοινωνιακό φάουλ, σε ότι αφορά την ουσία του θέματος των διαφόρων διορισμών, φαίνεται πως τα πράγματα μπήκαν στις σωστές ράγες και αυτό που απομένει, είναι να παρουσιαστεί το Νομοσχέδιο που προανήγγειλε η Κυβέρνηση για το όλο θέμα. Αυτό που απομένει είναι ανάλογες γκάφες να αποφεύγονται στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας διορισμός, η εργαλειοποίηση των Ανεξάρτητων και η α λα καρτ στάση των κομμάτων

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους