Άρση αδικιών κατά Τ/κ ζήτησε ο Τατάρ από Βρετανό Υπουργό Ευρώπης

Τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης Λίο Ντόχερτι υποδέχθηκε την Τετάρτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Μετά τη συνάντηση, ο Τατάρ δήλωσε στο παράνομο «ΤΑΚ» ότι ζήτησε από τον Βρετανό Υπουργό την άρση των αδικιών που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους σε ό,τι αφορά τις απευθείας πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και το αθλητικό εμπάργκο.

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι είπε στον Ντόχερτι ότι ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει σε δήλωσή του στη Λάρνακα ότι δεν μπορούν να επιτρέψουν την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα και ότι θα την επέστρεφαν στους Οθωμανούς αν έφευγαν από το νησί.

Προσέθεσε πως η Βρετανία ήταν κυρίαρχη στην Κύπρο από το 1923 μέχρι το 1960 με τη Συνθήκη της Λωζάνης και έλαβε δύο κυρίαρχες βάσεις με τις συμφωνίες του 1960, ενώ οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να αγωνίζονται για την κυριαρχία τους.

Λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπλήρωσε τις εγγυητικές του υποχρεώσεις και ισχυρίστηκε πως η Τουρκία έκανε μια νόμιμη επέμβαση το 1974 και έφερε ειρήνη στο νησί, είπε ότι ο τουρκικός στρατός στο νησί είναι σημαντικός όχι μόνο για τους Τουρκοκύπριους αλλά και για την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής.

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία απέρριψε το σχέδιο λύσης που υποβλήθηκε στο δημοψήφισμα το 2004, έγινε μέλος της ΕΕ και ότι έγινε σοβαρή αδικία εις βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, η οποία αποδέχθηκε το σχέδιο. Είπε ότι ο Τζακ Στρο, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών εκείνης της περιόδου το 2004, παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν λάθος.

Ζήτησε επίσης από τον Ντόχερτι να αξιολογήσει το ερώτημα αν «θα άφηνε η Τουρκία αυτό το μέρος στην ΕΕ, ενώ το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τα θέματα ασφάλειας της περιοχής παραμένουν;».

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως χώρα που αποχωρεί από την ΕΕ, θα πρέπει να διευκολύνει τους Τουρκοκύπριους στο κομμάτι των απευθείας πτήσεων και του εμπορίου και πρόσθεσε ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τον εαυτό του ως χώρα που πιστεύει στην ισότητα, θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους ισότιμα.

Σημειώνοντας ότι ζήτησε επίσης την άρση του «αθλητικού εμπάργκο», κατά τα λεγόμενά του, ο Τατάρ ανέφερε ότι εκ μέρους των μελών της ομάδας βόλεϊ που έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, ζήτησε να συμπεριληφθούν τουρκοκυπριακές ομάδες σε μια διοργάνωση βόλεϊ που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία

Αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν προσκλήθηκε στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ' στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλος τουρκοκυπριακός πληθυσμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι 20 χιλιάδες Βρετανοί πολίτες ζουν στη Βόρεια Κύπρο, όπως αναφέρθηκε στα κατεχόμενα, επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους Τουρκοκύπριους, αλλά παρά ταύτα δεν έγινε καμία πρόσκληση στην τελετή ταφής της βασίλισσας Ελισάβετ και στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Λέγοντας ότι είναι μεγάλη αδικία να αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι, ο Τατάρ τόνισε ότι δεν περίμενε να αγνοηθούν οι Τουρκοκύπριοι, ειδικά από την Αγγλία, η οποία έχει συμμετάσχει σε όλες τις συμφωνίες, γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό και είναι ο εγγυητής των κυπριακών συμφωνιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο
Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής