Προς θέσπιση νομοθεσίας για τη χρήση του συστήματος Σένγκεν-Τι προβλέπεται
15:24 - 10 Μαΐου 2023
Προς θέσπιση νομοθεσίας, με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), προχωρεί η Βουλή.
Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, όπου έγινε συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, που ρυθμίζει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (Κανονισμός 2018/1862), αλλά και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Κανονισμός 2018/1860).
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία έγιναν τοποθετήσεις από τεχνοκράτες, σημειώνοντας ότι όταν και εφόσον σταλεί πίσω στη Βουλή το αναθεωρημένο κείμενο, θα συγκαλέσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, στην παρουσία πολιτικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν θέματα υψίστης σημασίας, που αφορούν πολλά ζητήματα και όχι μόνο το συγκεκριμένο.
Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρία θα συζητηθεί το πώς εφαρμόζεται το σύστημα Σέγκεν και τι ενδεχόμενα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε θέματα Κυπριακού.
«Εννοείται», σημείωσε, «ότι δεν πρόκειται ποτέ εμείς να πούμε και να ανεχτούμε ή να δηλώσουμε ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός είναι σύνορα. Δεν είναι σύνορα. Ο αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για ένα «άκρως πολιτικό θέμα», με προεκτάσεις που αφορούν και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ απέφυγε να θέσει ερωτήματα στη σημερινή συνεδρία.
Είπε ακόμα πως το κόμμα του έχει ζητήσει σε επόμενη συνεδρία να κληθούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία να τεθούν συγκεκριμένα πολιτικά ερωτήματα.
«Εάν και εφόσον απαντηθούν τότε να αξιολογήσουμε και τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνονται ρυθμίσεις με το κομμάτι, σαλαμοποιημένα, για ένα ζήτημα που αφορά και τη συμμετοχή μας σε δομές της ΕΕ, αλλά πρωτίστως αφορά και επηρεάζει και την επίλυση του Κυπριακού».
Παροχή δικαιώματος ψήφου στους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων
Εξάλλου, κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών έγινε συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Τορναρίτη, σε σχέση με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων, σε θέματα που αφορούν την οικεία θρησκευτική ομάδα τους, τα οποία υπάγονται στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είπε πως έγινε μια καταρχήν συζήτηση, λέγοντας πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει επί της αρχής.
Σύμφωνα με τον Νίκο Τορναρίτη, «το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρεθεί ο νομικός και συνταγματικός τρόπος, ώστε να γίνει πράξη το συγκεκριμένο εγχείρημα», για να σημειώσει ότι τα μέλη της Επιτροπής θα αναμένουν και τη θέση της κυβέρνησης και αναλόγως με την πρόταση που θα κατατεθεί από πλευράς Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να καταστεί απόλυτα νομικά εφαρμόσιμη η πρόταση, θα προχωρήσουν.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Άριστος Δαμιανού είπε πως «είναι αλήθεια ότι ως αποτέλεσμα της έκρυθμης κατάστασης, που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση των Τ/Κ το 63’ – 64’ από την κοινή διαχείριση του κράτους το 1960 αλλοιώθηκαν, μεταξύ άλλων, και δικαιώματα που μέχρι τότε είχαν οι θρησκευτικές ομάδες».
Επίσης, είπε ότι «είναι αλήθεια ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και εμείς ως ΑΚΕΛ είχαμε αναπτύξει ένα διάλογο με τις θρησκευτικές ομάδες, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια συνταγματικά ορθή λύση σε αυτό το πρόβλημα, που προέκυψε και έκτοτε λειτουργούμε με βάση το δίκαιο της ανάγκης».
Εξήγησε ότι η πρόταση Νεοφύτου και Τορναρίτη «παρέχει τη δυνατότητα να συζητήσουμε συγκροτημένα στο πλαίσιο της Βουλής των Αντιπροσώπων το συγκεκριμένο ζήτημα, που είναι υπαρκτό και βεβαίως εάν και εφόσον κατορθώσουμε να βρούμε μια νομικά ορθή λύση να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση».
Πηγή: KYΠΕ