Ιρλανδοί στρατιώτες εκπαιδεύουν Ουκρανούς στην Κύπρο

Ιρλανδοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν Ουκρανούς συναδέλφους τους στην Κύπρο, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής των ιρλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

Όπως ανέφεραν οι Irish Times, ο αντιστράτηγος Σον Κλάνσι είπε σε ετήσιο στρατιωτικό συνέδριο στο Τριμ της Ιρλανδίας την Τρίτη πως «Ιρλανδοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κύπρο παρέχοντες βασική εκπαίδευση εξουδετέρωσης εκρηκτικών πυρομαχικών και αποναρκοθέτησης σε ουκρανικές δυνάμεις».

Η εκπαιδευτική αυτή επιχείρηση εντάσσεται στη λεγόμενη Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία (EUMAM) που έχει θεσπίσει η ΕΕ από το Νοέμβριο του 2022.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 24 χώρες-μέλη της ΕΕ, εκπαιδεύοντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επί εδάφους της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και εγκρίθηκε το πρόγραμμα EUMAM, ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης είχε χαιρετίσει την απόφαση και είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση συμμετοχής της Κύπρου μέσω της παροχής εξειδίκευσης στον τομέα της αποναρκοθέτησης.

Η Ιρλανδία είχε δεσμευθεί για τη συμμετοχή 30 στρατιωτικών εκπαιδευτών στο πρόγραμμα, κυρίως στην εξουδετέρωση βομβών και στην παροχή ιατρικής βοήθειας στο πεδίο της μάχης.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Τον Τατάρ αποφάσισε να στηρίξει στις «προεδρικές εκλογές» το Κόμμα Αναγέννησης
Έβαλε στόχο την εξουσία το ΕΛΑΜ-Τέσσερα βήματα ενόψει Βουλευτικών υπέδειξε ο Χρίστου
Το χαλλούμι από τα κατεχόμενα θα φτάσει στην ευρωπαϊκή αγορά το 2026, σύμφωνα με το τ/κ επιμελητήριο
Ζητούν κλείσιμο οδοφραγμάτων ως «αντίποινα» για τις διώξεις σφετεριστών στα κατεχόμενα
Επανέλαβε πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών ο Νικόλας Ιωαννίδης
Σε διαμαρτυρία κατά του Ισραήλ καλούν κόμματα και οργανώσεις
Toυς στόχους της Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ ανέλυσε στον Φιλανδό ομόλογό της η Ραουνά
Όλα εντάξει με τις υποψηφιότητες Αναστασίου και Διομήδους-«Δεδομένο το κάλεσμα στους αποστασιοποιημένους»
Πλακώθηκαν και για το SAFE Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ-Αλληλοκατηγορίες για επικίνδυνες εξελίξεις και… αδιάβαστους
Υπέβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΕΔΕΚ ο Διομήδους-Ανακοίνωσε «Πρόταση Ενότητας και Προοπτικής»