Μ. Γιακουμή: Να βοηθήσουμε τους πολίτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Στην διευκόλυνση των πολιτών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για πράσινη μετάβαση και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και υφίστανται ταλαιπωρία καθώς οι κρατικές υπηρεσίες θέτουν  εμπόδια και επιβάλλουν γραφειοκρατικές διαδικασίες επιδιώκει ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή.

Ο κ. Γιακουμή, κατέθεσε πρόταση νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ώστε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων επί του κελύφους υφιστάμενης οικοδομής να μην απαιτείται προηγουμένως έκδοση άδειας οικοδομής από την αρμόδια αρχή.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ανέφερε στη Βουλή, θέτουμε τα εξής:

  1.  Με τα σημερινά δεδομένα, οι πολίτες έχουν ένα επιπλέον κόστος για μελέτες Πολιτικού Μηχανικού και Αρχιτέκτονα που θα υπερβαίνουν τα €500 και η διαδικασία γίνεται πιο χρονοβόρα.
  2. Δυστυχώς κάποιοι Δήμοι χρεώνουν τέλη και κάποιοι όχι. Πρέπει να υπάρχει μια γενική πολιτική ώστε να ακολουθούν όλοι την ίδια γραμμή.
  3. Από το 2017 η άδεια οικοδομής κάθε καινούργιας οικίας προνοεί εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Αφού υπάρχει η έγκριση και αδειοδότηση για φωτοβολταϊκό σύστημα γιατί ζητούν επανάληψη της διαδικασίας αν το σύστημα εγκατασταθεί αργότερα από την κατασκευή της οικίας.
  4. Με τα σημερινά δεδομένα με βάση το νέο σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας για ιδία κατανάλωση που ξεκίνησε εφαρμογή την 1/04/23, η ΑΗΚ για εγκατάσταση του λεγόμενου ripple control και διακοπτών ασφαλείας για όλα πλέον τα ΦΒ συστήματα Net-metering σημαίνει επιπρόσθετα έξοδα στον καταναλωτή που οι οικίες τους κτιστήκαν πριν από 15-20 χρόνια τουλάχιστον. Τα έξοδα αφορούν τον εξοπλισμό αλλά και τις επιπρόσθετες αναβαθμίσεις (κατασκευαστικές) που πρέπει να γίνουν  στο δωμάτιο μετρητών της ΑΗΚ.

«Αυτό μπορεί να επιλυθεί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών που η AHK έλαβε επιδότηση από την ΕΕ αλλά ο διαγωνισμός εδώ και 1 χρόνο περίπου κόλλησε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αφού 2 εταιρείες έχουν προσφύγει εκεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο το πιο πιθανό είναι ο διαγωνισμός να ακυρωθεί και να δημοσιευθεί από την αρχή. Αυτό συνεπάγεται με επιπρόσθετη καθυστέρηση 4-5 ετών ενώ θα χαθεί και η επιδότηση με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλιστεί στους καταναλωτές», ανέφερε ο Μιχάλης Γιακουμή.

«Δεν είναι λογικό ένας πολίτης να πληρώσει πέραν της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος του, σε έξτρα μελέτες, επιπλέον εξοπλισμό και αναβαθμίσεις σχεδόν €1000 επιπλέον και να λάβει ως επιδότηση €1500! Ούτε θέλουμε να πιστέψουμε όλες αυτές οι παράμετροι – Σύμβουλων Μελετητών του ΕΤΕΚ και αλλαγές που θέλει η ΑΗΚ είναι σκόπιμες και έχουν άλλη ατζέντα. Είμαστε έτοιμοι όλα αυτά να τα ρυθμίσουμε με νόμο για να μην κάνει το κάθε Δήμος, κάθε Υπουργείο άλλη πολιτική ή να δίνει άλλη ερμηνεία» υπογράμμισε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία.

Δειτε Επισης

Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 25 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975