Συνεχίζονται οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας
07:10 - 10 Μαΐου 2023
Οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στα στρατεύματα της Ουκρανίας και της Ρωσίας συνέχιζαν την Τρίτη να επικεντρώνονται στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κίεβο.
Οι σκληρότερες μάχες διεξάγονται στην Μπαχμούτ, που διεκδικείται από το καλοκαίρι, ενώ το επιτελείο αναγνώρισε πως ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στα μέτωπα στη Λίμαν, στην Αβντιίβκα και στη Μαρίνκα. Διαβεβαίωσε πάντως πως αποκρούστηκαν 30 επιθέσεις χθες.
Πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, έγιναν έξοδοι αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, που έβαλαν στο στόχαστρο συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Το γενικό επιτελείο δεν διευκρίνισε πού βρίσκονταν οι στόχοι που επλήγησαν από ουκρανικά αεροσκάφη.
Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει επίσημα την Βάγκνερ της Ρωσίας «τρομοκρατική» οργάνωση
Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα χαρακτηρίσει επίσημα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ «τρομοκρατική» οργάνωση, κάτι που συνεπάγεται την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μέτρων σε βάρος της, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει να κλείσει δεκαπέντε μήνες, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα The Times.
Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ χαρακτηρίζονται αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται μάχες για εννέα μήνες, από το καλοκαίρι του 2022.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας συγκεντρώνει στοιχεία για τη Βάγκνερ τους τελευταίους δυο μήνες και αναμένεται να χαρακτηρίσει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «τρομοκρατική» οργάνωση άμεσα, μέσα σε ημέρες ως το πολύ εβδομάδες, κατά το ρεπορτάζ των Τάιμς του Λονδίνου, που επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.
Που σημαίνει πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βρετανία το να εργάζεται κανείς για τη Βάγκνερ, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και τον λογότυπό της δημόσια, εξήγησε η εφημερίδα.
Ακόμη, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και δεν θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω βρετανικών χρηματοοικονομικών θεσμών. Δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο ότι η Βάγκνερ ή πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτήν είχαν παρουσία ή έδρασαν στη Βρετανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατά το δημοσίευμα.
Υπάρχουν πάντως «υποψίες» πως η εταιρεία μισθοφόρων βοήθησε να βγουν κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τουλάχιστον σύμφωνα με την πηγή των Τάιμς.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας περιορίστηκε να αναφέρει πως είναι ενήμερο για το δημοσίευμα και το μελετά όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας επαναλαμβάνει στήριξη στο Κίεβο
Ο Ολλανδός συντηρητικός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συζήτησε την Τρίτη με τον βραζιλιάνο κεντροαριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους δύο ηγέτες να θέτουν πάντως στο επίκεντρο εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Ρούτε στάθηκε στο ότι δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις που θα πλήξουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Ο Λούλα από την πλευρά του επανέλαβε πως πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει καλέσει να γίνουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός πρόβαλε την ευρωπαϊκή θέση για την ανάγκη να υποστηριχθεί η Ουκρανία στην προσπάθειά της να αμυνθεί μετά τη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022.
«Η Ολλανδία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά του ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος σημείωσε πως ο Σέλσου Αμορίμ, σύμβουλός του για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που επισκέφθηκε τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, έφθασε χθες στο Κίεβο για να συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο κ. Αμορίμ έχει αποστολή «να μάθει τι θέλει ο Ζελένσκι. Γνωρίζει ήδη τι θέλει ο Πούτιν», εξήγησε. «Τώρα είναι ώρα για διπλωματία, όχι για πόλεμο», επέμεινε ο Λούλα, που προτείνει μεσολάβηση από ομάδα κρατών που δεν έχουν εμπλακεί στη σύρραξη.
Ο κ. Ρούτε έκανε από τη Δευτέρα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, για συνομιλίες επικεντρωμένες στο εμπόριο, τη συνεργασία στη βιώσιμη γεωργία, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στο υδρογόνο.
Εξήρε τις προσπάθειες της βραζιλιάνικης κυβέρνησης για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Πηγή: AΠΕ