Στο ακουστικό ΟΕΛΜΕΚ και γονείς για το σύστημα αξιολόγησης-Αισιόδοξοι για την τελική μορφή

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου να πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία, όσον αφορά στην ολοκλήρωση της πρότασής του, για το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, βάσει και των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει, αφού πρέπει η συγκεκριμένη πρόταση, μέχρι τέλη Ιουνίου να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και να ψηφιστεί. Την ίδια ώρα, στο ακουστικό τους περιμένουν καθηγητές και γονείς για να λάβουν πρόσκληση από την Αθηνά Μιχαηλίδου, ώστε να τους ενημερώσει για την πρόταση που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Παιδείας.

Το γεγονός ότι το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, όπως εφαρμόζεται μέχρι στιγμής, δεν έχει πετύχει σε κανένα επίπεδο τους στόχους που είχαν τεθεί, κατά την ψήφισή του, κάτι που είναι κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκόμενων μερών στον τομέα της παιδείας, ήταν αυτό που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας να ετοιμάσει μία νέα πρόταση, που να αντικαθιστά τις εξετάσεις τετραμήνων, ωστόσο θα κινείται στη βάση της άποψης ότι η αξιολόγηση πρέπει να υπάρχει.

Προς αυτό το σκοπό, το Υπουργείο τις τελευταίες εβδομάδες εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης πρότασης. Ωστόσο, σχεδόν δύο μήνες εντός Μαΐου και οι φορείς στον τομέα της εκπαίδευσης δεν έχουν ενημερωθεί για την πρόταση, κάτι που προκαλεί ανησυχία, κατά πόσο θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να κατατεθεί στη Βουλή, η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, να τύχει της κατάλληλης συζήτησης και να ψηφιστεί. Πάντως, οι καθηγητές έχουν θέσει ενώπιον της υπουργού τις δικές τους θέσεις και περιμένουν πρόσκληση για να λάβουν ενημέρωση.

«Περιμένουμε εντός των αμέσως επόμενων ημερών να μας καλέσει η υπουργός Παιδείας, για να μας ενημερώσει για την πρότασή της, που θα προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία, επειδή πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, για να ξεκινήσει και η συζήτηση. Όταν μας κάλεσε πρόσφατα σε συνάντηση, εμείς επαναλάβαμε τη θέση μας, για κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης Ιανουαρίου και να υπάρχει στο τέλος της χρονιάς, μία κεντρική εξέταση, μέσω της οποία να αξιολογούνται οι μαθητές και για τα δύο τετράμηνα, με περιορισμένη ύλη. Δεν υπάρχει λόγος να εξετάζονται σε όλα όσα διδάσκονται», υπέδειξε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Στο μεταξύ, η ΟΕΛΜΕΚ παρουσιάζεται αισιόδοξη ότι η Αθηνά Μιχαηλίδου έχει αφουγκραστεί τους προβληματισμούς της, σχετικά με την ενδιάμεση εξέταση και όχι μόνο και η τελική μορφή του συστήματος αξιολόγησης θα είναι αντάξια των προσδοκιών της.

«Η υπουργός, όπως αντιληφθήκαμε από τις συναντήσεις, κατανοεί τις θέσεις μας, με βάση τα προβλήματα που εξηγήσαμε, που προκαλεί η ενδιάμεση εξέταση και φαίνεται ότι είναι πολλά αρνητικά στοιχεία, που φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν τους μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα. Η υπουργός ασπάζεται τις θέσεις και τις προτάσεις μας και αναμένουμε να μας καλέσει, για να μας παρουσιάσει την τελική πρόταση του Υπουργείου, που πρέπει να κατατεθεί και στην Επιτροπή Παιδείας, για συζήτηση».

Αισιόδοξοι και οι γονείς

Την ίδια ώρα, αισιόδοξοι ότι η νέα πρόταση θα ικανοποιεί τις προσδοκίες τους παρουσιάζονται και οι γονείς, που θεωρούν ότι θα περιλαμβάνει όσα έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων που είχαν τόσο με το Υπουργείο όσο και με τα κόμματα.

«Έχει προηγηθεί διάλογος και έγινε η προεργασία. Εμείς είχαμε καταθέσει τις θέσεις μας, με τους καθηγητές προς όλους και την υπουργό σε διάφορες συναντήσεις μας, η Βουλή το περιμένει και φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία. Αν όλοι εργαστούν γρήγορα και από τη στιγμή που έγινε προεργασία και δεν είναι μία πρόταση που θα έρθει και θα εκπλαγούμε όλοι, στην ουσία δεν υπάρχει λόγος να αγχωθούμε. Μιλώντας με την ίδια την υπουργό, φαίνεται ότι έχει κατανοήσει κάποιες απόψεις που καταθέσαμε, δηλαδή η ενδιάμεση εξέταση δεν πρέπει να γίνεται, με τον τρόπο που γίνεται, ότι πρέπει να μειωθούν τα διαγωνίσματα και σε κάποια μαθήματα να μην γίνονται διαγωνίσματα. Για μας αυτές οι βασικές αλλαγές, αλλάζει όλη τη φιλοσοφία, επειδή επιλύει τα προβλήματα», εξήγησε ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου.

Αυτό που ξεκαθαρίζεται από πλευράς Συνομοσπονδίας Γονέων είναι ότι η ενδιάμεση εξέταση προκαλεί αρκετά προβλήματα, αφού μειώνει κατά ενάμιση μήνα τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, δεδομένου ότι τα σχολεία μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων και μέχρι μέσα Φεβρουαρίου βρίσκονται σε ρυθμούς εξετάσεων.

«Οι εκπαιδευτικοί έρχονται τέλος Ιανουαρίου και είναι λες και είναι Σεπτέμβριος. Γίνεται Μάρτιος για να επιστρέψουν σε κανονικό ρυθμό και μετά είναι Πάσχα και μετά κλείνουν τα σχολεία επειδή είναι οι εξετάσεις του β’ τετραμήνου».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί που χαρίζουν πάνω από 1 εκ. ευρώ στο Τζόκερ
Τον θεμέλιο λίθο για τη Μονάδα Κυκλοτρονίου στο Ογκολογικό κατέθεσε ο Πρόεδρος
Υπερψηφίστηκε νομοθεσία που ενισχύει πλαίσιο καταπολέμησης εταιρικής φοροδιαφυγής
Ψηφίστηκε νόμος για κύρωση συμφωνίας ΚΔ-Ελλάδας για φυσικές καταστροφές
Ανακαλούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα για πραγματικούς δικαιούχους εταιρειών
Δεν αλλάζει το νομοσχέδιο για Συνήγορο του Ασθενή το Υπ. Υγείας-Μπήκε στο τελικό στάδιο στη Βουλή
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
Αποσύρθηκαν από την κυπριακή αγορά παιδικά προϊόντα
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω υπερπληρότητας και ελλείψεων