Χολολιθίαση-Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
06:00 - 10 Μαΐου 2023
Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος ο οποίος βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος στην δεξιά άνω κοιλία. Εκεί αποθηκεύεται η χολή, το υγρό που παράγεται από το ήπαρ.
Κατά την διάρκεια των γευμάτων και κυρίως μετά από κατάποση λιπαρών φαγητών, η χοληδόχος κύστη διοχετεύει την χολή στο λεπτό έντερο (1η μοίρα δωδεκαδακτύλου) για να γίνει η πέψη και να διαλυθούν τα λίπη.
Οι χολόλιθοι (πέτρες στην χοληδόχο κύστη) δημιουργούνται εντός της χοληδόχου κύστης κυρίως από κάποια συστατικά που παράγονται εντός αυτής.
Παράγοντες κινδύνου για δημιουργία χολολιθίασης
- Γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.
- Παχυσαρκία
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Οικογενειακό ιστορικό
- Λήψη οιστρογόνων (μείωση κινητικότητας χοληδόχου κύστης)
- Γρήγορη απώλεια βάρους
- Χρόνιες αιμολυτικές αναιμίες
- Παρατεταμένη νηστεία
- Ασθένειες όπως η κυστική ίνωση, η νόσος του Crohn και ενδοκρινείς όγκοι του παγκρέατος.
Άτομα τα οποία έχουν χολολιθίαση μπορεί για αρκετό διάστημα να είναι ασυμπωματικά, συχνά όμως εμφανίζουν ένα από τα παρακάτω :
ΚΟΛΙΚΟΣ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ: Έντονο άλγος στην δεξιά άνω κοιλία και στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην πλάτη, συνοδευόμενα από τάση για έμετο.
ΙΚΤΕΡΟΣ : Εμφανίζεται όταν ένας μικρός λίθος αποφράσσει τον κοινό χοληδόχο πόρο (το σωληνάκι που διοχετεύει την χολή στο λεπτό έντερο), οπότε η χολή διοχετεύεται αναγκαστικά στο αίμα με αποτέλεσμα να χρωματίζεται το δέρμα κίτρινο. Αυτό συνοδεύεται από υπέρχρωση ούρων (σκουρόχροα ούρα) και αποχρωματισμό κοπράνων (άσπρα κόπρανα).
ΟΞΕΙΑ ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ: Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης κυρίως λόγω ενσφήνωσης χολόλιθου στον κυστικό πόρο (το σωληνάκι που αποβάλλει την χολή από την χοληδόχο κύστη στον κοινό χοληδόχο πόρο). Εκδηλώνεται με συνεχή πόνο κυρίως στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας, πυρετό, ναυτία και έμετο. Χρήζει άμεσης χορήγησης ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής και πολλές φορές επείγουσας χολοκυστεκτομής.
ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ: Θεωρείται η σοβαρότερη επιπλοκή της χολολιθίασης και συμβαίνει όταν ο χολόλιθος τοποθετείται με τέτοιο τρόπο στον κοινό χοληδόχο πόρο που φράσσει και τον παγκρεατικό πόρο (το σωληνάκι που μεταφέρει τα παγκρεατικά ένζυμα στο λεπτό έντερο). Η παγκρεατίτιδα είναι επώδυνη και σοβαρή κατάσταση που σε κάποιες περιπτώσεις δυνατόν να εξελιχθεί σε νεκρωτική παγκρεατίτιδα, μια δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση. Απαιτεί νοσηλεία και χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και ενυδάτωσης.
Η χολολιθίαση μπορεί εύκολα να διαγνωστεί με ακτινολογική εξέταση (υπερηχογράφημα κοιλίας).
Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί την βέλτιστη χειρουργική μέθοδο αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο μέσος χρόνος διάρκειας της είναι 60 λεπτά. Αρχικά γίνονται 4 μικρές τομές διαμέτρου μισού έως ενός εκατοστού στο κοιλιακό τοίχωμα, από τις οποίες εισέρχονται ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Με την βοήθεια λαπαροσκοπίου, μιας ειδικής δηλαδή βιντεοκάμερας που επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση σε οθόνη τηλεόρασης, ο χειρουργός αφαιρεί την χοληδόχο κύστη. Η διαδικασία περιλαμβάνει διοχέτευση αέρα εντός της κοιλιακής χώρας (πνευμοπεριτόναιο ) για να επιτευχθεί οπτική επαφή με την περιοχή του ήπατος και της χοληδόχου κύστης και ακολούθως ο χειρουργός κλείνει τον κυστικό πόρο, την κυστική αρτηρία, (που διοχετεύει με αίμα την χοληδόχο κύστη), αποκολλά την χοληδόχο κύστη από το συκώτι και την αφαιρεί από την κοιλιακή χώρα. Στο τέλος γίνεται συρραφή των μικρών τομών.
Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής έναντι της ανοικτής μεθόδου είναι:
- Πολύ μικρά χειρουργικά τραύματα, μικρότερη πιθανότητα λοιμώξεων
- Ελάχιστη απώλεια αίματος
- Ελαχιστοποίηση διεγχειρητικού και μετεγχειρητικού πόνου
- Πολύ γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
- Μικρότερος χρόνος νοσηλείας (έως 24 ώρες)
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
Δρ Χριστόφορος Βαριάνος
Γενικός Χειρουργός
Λεωφόρος Λευκοθέου 20, 2054 Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
Τηλ: 22 469 191, 22 469 213