Ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της Ε.Ε. για το Κυπριακό ζητά η Κυβέρνηση

Ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρει σε σημερινή του γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 19 χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως πλήρες κράτος μέλος.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημειώνει ότι η 1η Μαΐου 2004 αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Κύπρο, τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της χώρας μας από την Ανεξαρτησία της το 1960, εξηγώντας ότι το όραμα για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ήταν απολύτως συνυφασμένο με την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου, αλλά, κυρίως, «με την αξιοποίηση και την καταλυτική συμβολή της ιδιότητας ως πλήρες κράτος μέλος, προς επίλυση του Εθνικού μας προβλήματος».

Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι αυτή η προστιθέμενη αξία και καθοριστικής σημασίας διάσταση διαφάνηκε και από την τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, καθιστώντας το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ΕΕ εδράζεται, αναπόσπαστο και αδιαμφισβήτητο μέρος του περιεχομένου της επιδιωκόμενης λύσης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρει ότι είναι ακριβώς εντός αυτής της διάστασης που εντάσσεται και η πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντοτε εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθεια πρώτα για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν, και τελικά για την επίλυση του Κυπριακού.

Επισημαίνει επίσης, ότι η ΕΕ κατέχει εκείνα τα εργαλεία και τα κίνητρα που μπορούν να αξιοποιηθούν στην παρούσα συγκυρία, όπως διαμορφώνεται από το διεθνές σκηνικό, για να καταστεί εφικτή μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων που θα οδηγήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

«Για την επιτυχία αυτής της πρότασης καλούμε και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν θετικά με όσα μέσα διαθέτουν», δηλώνει.

Σημειώνει ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα επιτευχθεί μόνο μέσα «από την επίλυση του ύψιστου Εθνικού μας προβλήματος και ως Κυπριακή Δημοκρατία οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», αναφέροντας ότι η ΕΕ αποτελεί το κοινό μας σπίτι και μέλλον με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρει ακόμη ότι οι συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την καταλυτική συμβολή και συμπαράσταση της Ελλάδας, κατέστησαν «εφικτή τη σύνδεση μας με τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο μέλος». 

Εξηγεί ότι επρόκειτο για μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 1990 όταν υποβλήθηκε η αίτηση για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), συνεχίστηκε το 1998 όταν άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, και κατέληξαν τον Δεκέμβριο του 2002 με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης. Ακολούθησε το 2003 η υπογραφή στην Αθήνα της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ και επισφραγίστηκε την 1η Μαΐου 2004 με την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο κ. Λετυμπιώτης επισημαίνει ότι τα μηνύματα από την ένταξη της Κύπρου το 2004 στην ΕΕ παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ, υποδεικνύοντας ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της επίτευξης δύσκολων εθνικών στόχων μέσα από την ενότητα, «όταν παραμένουμε διαχρονικά προσηλωμένοι σε ξεκάθαρους στόχους, στη βάση σαφούς και στοχευμένης στρατηγικής».

«Την ίδια ενότητα και προσήλωση είναι που οφείλουμε να επιδείξουμε και σήμερα», καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Δειτε Επισης

Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Έστειλε επιστολή σε Βέμπερ και ηγέτες του ΕΛΚ για το Κυπριακό η Αννίτα-«Αποτύπωση του δράματος»
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπρηστικός ο Ερντογάν στα κατεχόμενα-Πανηγύρια ντροπής σε Λευκωσία και Κερύνεια
Προκλητικός ο Ερντογάν από τα κατεχόμενα-«Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση»
«Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»
Στέλνει μήνυμα σε Ερντογάν ο ΠτΔ-«Η Τουρκία υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
Με φορτισμένη ομιλία στη Λευκωσία για τα 50 χρόνια από τον «Αττίλα» ο Μητσοτάκης