Αφήνουν τα κλειδιά στη μίζα και κάνουν φτερά τα οχήματα-Σε έξαρση οι κλοπές αυτοκινήτων

Πονοκέφαλο στις Αρχές και έντονη ανησυχία στους πολίτες, έχουν προκαλέσει οι αυξημένες υποθέσεις κλοπών αυτοκινήτων, έξω από σπίτια ή περίπτερα, τα οποία παραμένουν ξεκλείδωτα και έχουν τα κλειδιά στη μίζα, με τους αρμόδιους να εφιστούν την προσοχή στο κοινό, δίνοντας τους συμβουλές. Το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύουν και οι αριθμοί των περιστατικών, που εξέτασε τον τελευταίο χρόνο η Αστυνομία και αφορούν στο ίδιο αδίκημα, αφού πλησιάζουν τις 10.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε ανακοινωθεί από την Αστυνομία ότι ένα όχημα, αξίας 60,000 ευρώ έκανε «φτερά», αφού επιτήδειοι εντόπισαν ότι ο ιδιοκτήτης άφησε τα κλειδιά στη μίζα, το εκμεταλλεύτηκαν και έκλεψαν το όχημα, χωρίς φασαρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης αυτής είναι το γεγονός ότι το όχημα βρισκόταν σταθμευμένο, σε ειδικό χώρο, έξω από την οικία του ιδιοκτήτη.

Ουσιαστικά, αυτό καταδεικνύει πως δεν είναι καθόλου ασφαλές, ακόμη και εντός του σπιτιού, να αφήνει κάποιος το κλειδί στην μίζα του οχήματος, αφού οι επιτήδειοι παραμονεύουν στη γωνιά και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, για να χτυπήσουν. Μάλιστα, το γεγονός ότι παραμένουν τα κλειδιά στη μίζα, συνεπάγεται ότι είναι ξεκλείδωτο το αυτοκίνητο και αυτό αποτελεί ένα ακόμη όπλο στην φαρέτρα των δραστών, οι οποίοι φεύγουν αθόρυβα, ανώδυνα και προ πάντως ανώνυμα και χάνονται τις πλείστες φορές, στο σκοτάδι.

Βάσει των δελτίων τύπου της Αστυνομίας, μόνο για τους τέσσερις μήνες του 2023 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τέσσερις περιπτώσεις, ενώ μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί συνολικά εννέα περιπτώσεις. Κάποιος θα πει ότι οι αριθμοί δεν είναι αρκετοί, ώστε να προκαλέσει ανησυχία, εντούτοις, το γεγονός ότι όλες οι περιπτώσεις έχουν το ίδιο σενάριο, μαρτυρά ότι το πρόβλημα αντί να περιορίζεται, λαμβάνει διαστάσεις, προκαλώντας ανησυχία στους αρμόδιους.

«Τα κλεμμένα οχήματα χρησιμοποιούνται σε εγκληματικές ενέργειες»

Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε στον REPORTER πως παρατηρούνται αρκετές κλοπές αυτοκινήτων και οι περισσότερες αφορούν σε υποθέσεις που άφησαν το κλειδί πάνω στο αυτοκίνητο, επειδή μπήκαν σε περίπτερο ή στο σπίτι.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες υποθέσεις και ο κόσμος πρέπει να προσέχει. Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που τα εντοπίζουμε σε κάποιες περιπτώσεις. Τα πιάνουν, πάνε κάπου και τα παρατούν εκεί, παρά να πάνε περπατητοί. Υπήρχαν και περιπτώσεις που τα αυτοκίνητα τα άρπαζαν από διαρρήξεις και μετά τα χρησιμοποιούσαν σε εγκληματικές ενέργειες».

Στις πλείστες των περιπτώσεων, όπως σημείωσε ο κ. Ανδρέου, στις πλείστες των περιπτώσεων, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων δεν γνωρίζουν ότι αυτοκίνητά τους έχουν κλαπεί.
«Όπως για παράδειγμα, την περίπτωση στην Πάφο που μπήκαν με το όχημα στο φαρμακείο και το περίπτερο. Ο ιδιοκτήτης δεν είχε ιδέα ότι του είχαν κλέψει το όχημα και όταν επικοινωνήσαμε μαζί του το κατάλαβε ότι του το πήραν και μετά το έκαψαν. Υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις, αλλά στις πλείστες περιπτώσεις τα κλέβουν όταν είναι πάνω τα κλειδιά, κάνουν εγκληματικές ενέργειες και μετά τα παρατούν».

Οι συμβουλές της Αστυνομίας

Η Αστυνομία, για σκοπούς πρόληψης παρόμοιων περιστατικών κλοπής, απευθύνει συστάσεις προς το κοινό, ιδιοκτήτες και υπεύθυνους οδηγούς οχημάτων, όπως με τη στάθμευση του οχήματός τους, ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης στάσης, να αφαιρούνται τα κλειδιά, να κλείνονται πλήρως τα τζάμια, και να κλειδώνεται το όχημα.

Ενδεικτικά, παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων προστασίας που προτρέπονται οι ιδιοκτήτες και οδηγοί οχημάτων να λαμβάνουν:

  1. Δεν αφήνει κανείς το αυτοκίνητό του σε λειτουργία και ουδέποτε αφήνει τα κλειδιά στη μίζα ή μέσα στο αυτοκίνητο. Ακόμα και αν πρόκειται να λείψει, έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για κάποια επίσκεψη σε κατάστημα, γραφείο ή άλλο χώρο, κλειδώνει το αυτοκίνητο και έχει τα κλειδιά στην κατοχή του.
  2. Ο οδηγός κλειδώνει πάντοτε τις πόρτες και ανεβάζει πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του ή σε άλλο σημείο που θεωρεί ασφαλές
  3. Δεν αφήνει ο οδηγός τα κλειδιά του αυτοκινήτου του εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία ή σε σημεία που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο στο σπίτι, στον χώρο εργασίας ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο επισκέπτεται.
  4. Ο οδηγός σταθμεύει πάντοτε το αυτοκίνητό του σε σημείο, όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός και κατά προτίμηση σε επιτηρούμενους χώρους στάθμευσης οχημάτων. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των κλεφτών
  5. Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση αντικλεπτικού συστήματος συναγερμού στα αυτοκίνητα.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ