Ψάχνουν λύσεις για τα επιδόματα που έμειναν στο περίμενε-Η πρόταση στο τραπέζι

Με στόχο να επαναφέρουν σε κανονικά επίπεδα τις πληρωμές όλων των επιδομάτων, που είχαν αποκοπεί από το 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεδριάζει αρχές του μήνα η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού, ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει την πρότασή της και να την καταθέσει ενώπιον της Βουλής για ψήφιση, πριν να ολοκληρώσει τις εργασίες της για το καλοκαίρι.

Από την αρχή του χρόνου άρχισε η σταδιακή επαναφορά των επιδομάτων, που είχαν αποκοπεί το 2013, όταν η Κύπρος βρέθηκε στον πάτο, όσον αφορά στην οικονομία του κράτους, περνώντας τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, έπειτα από συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΥΔΥ και Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, δύο εκ των επιδομάτων που είχαν αποκοπεί, εξαιρέθηκαν από τη λίστα.

«Το 2013 υπήρξε μία οριζόντια αποκοπή σε όλα τα επιδόματα και στην υπερωριακή αποζημίωση, του ύψους του 15%. Είναι η τελευταία μνημονιακή απόφαση, που μπορεί να αποκατασταθεί, που έμεινε. Εμείς ως ΠΑΣΥΔΥ, συμφωνήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών να κάνουμε σταδιακή επαναφορά με 5% μέσα σε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από τις 1/1/2023. Έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, όμως έμειναν πίσω αυτά τα δύο, που ήταν τα πιο κοστοβόρα για την οικονομία του κράτους και τα άφησαν πίσω», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου.

Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν άρχισε η σταδιακή αποκατάσταση για τα δύο επιδόματα, που θεωρούνται ίσως και αρκετά σημαντικά για τους εργαζόμενους, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της συντεχνίας των δημόσιων υπαλλήλων, η οποία άρχισε και έντονες συζητήσεις και επαφές με τους αρμόδιους φορείς.

«Στις 10 Μαΐου συνέρχεται η Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού, σε μία συνεδρία στην οποία θα προεδρεύει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, για να δούμε το θέμα της σταδιακής αποκατάστασης των δύο επιδομάτων που ακόμη δεν έγινε, με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι να είναι από την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει η σταδιακή αποκατάσταση και γι’ αυτά τα επιδόματα».

Το μεγάλο στοίχημα, για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, είναι να καταλήξουν στην τελική πρόταση, που θα καλύπτει όλες τις πλευρές και θα κλείσει όλες τις πιθανές τρύπες που ενδεχομένως να υπάρχουν, ώστε να προωθηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εντός των επόμενων εβδομάδων. Και αυτό επειδή πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η αποκατάσταση των επιδομάτων, με αποτέλεσμα αυτό να πρέπει να γίνει πριν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το καλοκαίρι.

«Μετά η πρόταση θα κατατεθεί στη Βουλή. Θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Θα προλάβουν να γίνουν τα απαραίτητα βήματα, πριν να ολοκληρωθούν οι εργασίες για το καλοκαίρι. Είμαστε αισιόδοξοι και θα το τρέξουμε».

Δεκαετής καθυστέρηση για την αποκατάσταση

Πάντως, θεωρείται σύμπτωση το γεγονός πως η αποκατάσταση των επιδομάτων γίνεται μετά από μία δεκαετία που έγινε η αποκοπή τους, λόγω της κρίσης, καθώς μόλις τώρα βρέθηκε πρόσφορο έδαφος, ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

«Η οικονομική κατάσταση του κράτους δεν άφηνε περιθώρια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των συγκεκριμένων επιδομάτων πιο νωρίς. Η χρονική περίοδος που γίνεται είναι τυχαία, απλά τώρα το επιτρέπουν οι συνθήκες. Στις 10 Μαΐου θα έχουμε τη συνάντηση στη ΜΕΠ, για να βάλουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες στην πρόταση».

Δειτε Επισης

Συμπλοκή έξω από νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Λευκωσίας-Εντοπίστηκε πιστόλι
Διεθνής αγωνία για τη Ράφα καθώς εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο υποστατικό στην Έγκωμη
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Συνελήφθη 21χρονος για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-H πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία-Τα παιδιά των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας που μπήκαν στην πολιτική
Αναζητώντας δικαίωση σε ένα ωκεανό αδικίας...
Σχεδόν 400 άτομα ζήτησαν βοήθεια για στέγαση το 2023-Διπλασιάστηκαν οι αριθμοί σε ένα χρόνο
Κρίσιμος μήνας για ΥΠΑΝ ο Μάιος, ανακοινώνει τις θέσεις για ενιαία εκπαίδευση-Τι ζητούν οι γονείς