Μ. Σοφοκλέους στον REPORTER: Ο ΔΗΣΥ πρέπει να ξαναγίνει μεγάλος, σοβαρός κι αυθεντικός
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 09 Απριλίου 2023
«Πιστεύω ότι μαζί μου, σε απόλυτη αρμονία με την νέα μας πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου, οι Συναγερμικοί μπορούν να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ηγεσία και προοπτική στην κοινωνία», δηλώνει σε συνέντευξη του στον REPORTER ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ένας εκ των τριών υποψηφίων για το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όπως τονίζει, ο ίδιος διεκδικεί τη θέση, επειδή έχει τις ικανότητες και τα διαπιστευτήρια.
«Ο Συναγερμός πρέπει να ξαναγίνει μεγάλος, σοβαρός και αυθεντικός», αναφέρει ο κ. Σοφοκλέους, αναλύοντας το τρίπτυχο αυτό, καθώς και τις προτεραιότητές του για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Παραδέχεται ότι η παράταξη επλήγη από τη φθορά της εξουσίας, τα προσωπικά λάθη που στοίχισαν πολύ, την αποπολιτικοποίηση και τις ιδεολογικές ακροβασίες, ωστόσο υπογραμμίζει πως είναι καταδικασμένη να ηγείται και όχι να άγεται. «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να εμπνεύσει ξανά για τις αρχές και τις ιδέες του και να πολιτεύεται με βάση αυτές. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, από το εσωτερικό μας: να είμαστε έμπρακτα πιο κοντά στη βάση μας», υποδεικνύει. Σημειώνει, ακόμη, πως «έχουμε σήμερα στον ΔΗΣΥ μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την παράταξη και να την φέρουμε στο σημείο που της αξίζει».
Σύμφωνα με τον υποψήφιο, τίποτα δεν είναι αφηρημένο στον ΔΗΣΥ, όμως χρειάζεται να επαναφέρει το νήμα του στην προμετωπίδα της δράσης του και να πολιτεύεται αυστηρά στη βάση αυτού. «Όλοι μιλούμε για ενότητα, αλλά κανείς σχεδόν δεν λέει σε ποια βάση μπορεί η ενότητα αυτή να επιτευχθεί. Γιατί είμαστε ο κορυφαίος πολιτικός οργανισμός της Κύπρου που έχει ως συγκολλητική ουσία τις αρχές του. Αυτό που μας ενώνει είναι το νήμα των αρχών και των αξιών μας. Ο Κληρίδης δεν είναι τοτέμ για να τον προσκυνούμε. Ο Κληρίδης είναι οι ιδέες και η φιλοσοφία του», υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Μιχάλης Σοφοκλέους αναφέρει πως «μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά αντλώντας από το σύνολο των ιστορικών ηγετών μας. Τους θέλουμε κοντά μας και τους δύο. Για να μας εμπλουτίζουν και όχι για να μας ποδηγετούν».
Προσδιορίζει, περαιτέρω, τον αντιπολιτευτικό ρόλο που απέκτησε το κόμμα, λέγοντας πως «ο λαός μας όρισε στην αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να παραμείνουμε και να την ασκούμε με τη μέγιστη υπευθυνότητα. Δεν χρειαζόμαστε συναλλαγές, μοιρασιές και υπουργεία για να κάνουμε τη δουλειά μας που είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Διεκδικείτε το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, σε μία περίοδο που ο ρόλος αυτός αναμένεται να είναι αναβαθμισμένος. Γιατί θεωρείτε ότι θα πρέπει να εμπιστευτούν εσάς τα μέλη του ΔΗΣΥ;
Διεκδικώ γιατί θεωρώ ότι μπορώ να εκπληρώνω με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα και την αποστολή του Αναπληρωτή Προέδρου: Στην ηγεσία των προεκλογικών μας εκστρατειών, στην οργάνωση του κοινωνικού και εσωκομματικού διαλόγου, στην εκπροσώπηση της παράταξης στον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατική αντιπαράθεση.
Διεκδικώ γιατί πιστεύω ότι η δική μου παρουσία μπορεί να ενισχύσει το πολιτικό βάθος που θέλουμε να έχουμε στη δημόσια συζήτηση, στη λήψη αποφάσεων στα κορυφαία ζητήματα, το Κυπριακό, την οικονομία, στην ευρωπαϊκή και διεθνή μας παρουσία, στο Εθνικό Συμβούλιο του τόπου μας.
Διεκδικώ γιατί έχω τις ικανότητες και τα διαπιστευτήρια. Ξεκίνησα από πρόεδρος της μαθητικής κίνησης, μετά της Πρωτοπορίας. Είχα καθοριστικό ρόλο σε κορυφαίες προεκλογικές αναμετρήσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συνεργάστηκα στενά με όλους τους ηγέτες της παράταξης και έδωσα όλες μας τις μεγάλες μάχες από την πρώτη γραμμή. Είμαι υπεύθυνος εδώ και πάρα πολλά χρόνια για μεγάλο μέρος των πολιτικών μας, ακόμα και για τη μεγάλη αποστολή του πολιτικού ιδεολογικού συνεδρίου και το μανιφέστο που συνοδεύει έκτοτε τη διακήρυξη αρχών μας. Έχω παράξει δύο προγράμματα διακυβέρνησης για τον τόπο και είχα, θεωρώ, σημαντική παρουσία στην Κυβέρνηση και τη Βουλή.
Πιστεύω ότι μαζί μου, σε απόλυτη αρμονία με την νέα μας πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου, οι Συναγερμικοί μπορούν να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια στην ηγεσία και προοπτική στην κοινωνία.
Στην εξαγγελία σας κάνατε λόγο για αναγκαίο και ριζικό εκσυγχρονισμό του Καταστατικού. Ποιες πτυχές θεωρείτε παρωχημένες και ποιες αλλαγές θα προωθήστε για να έρθει το κόμμα στη νέα εποχή;
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να εμπνεύσει ξανά για τις αρχές και τις ιδέες του και να πολιτεύεται με βάση αυτές. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από τα βασικά, από το εσωτερικό μας: να είμαστε έμπρακτα πιο κοντά στη βάση μας.
Αυτό θα γίνει εκσυγχρονίζοντας τις δομές μας για να οργανώσουμε καλύτερα τη ζύμωση και τον διάλογο. Να δώσουμε ξανά πίσω στις τοπικές μας επιτροπές και τις επαρχιακές μας δομές εξουσίες και αρμοδιότητες. Δεν μπορούμε να τους παρακάμπτουμε, ούτε και να τους δίνουμε την εντύπωση ότι το μόνο που τους χρειαζόμαστε είναι για να στελεχώνουν τις κάλπες. Θα γίνει επανασυγκροτώντας τις κλαδικές μας επιτροπές, η κατάργηση των οποίων στοίχησε πολύ στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Στη συνέχεια να βγούμε προς τα έξω, οργανωμένα και συστηματικά, να συνομιλήσουμε και να ενθουσιάσουμε ξανά το κοινωνικό μας ακροατήριο με μεγάλη έμφαση στους νέους ανθρώπους.
Πιστεύετε ότι η παράταξη έχει απωλέσει την ιδεολογική της ταυτότητα τα τελευταία χρόνια, όπως πολλά μέλη ανέφεραν, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά;
Η παράταξη επλήγη από τη φθορά της εξουσίας, τα προσωπικά λάθη που στοίχισαν πολύ, την αποπολιτικοποίηση και τις ιδεολογικές ακροβασίες. Ταυτόχρονα, δόθηκε πολλές φορές η εντύπωση ότι η εξυπηρέτηση οικονομικών, προσωπικών ή πελατειακών συμφερόντων, ήταν προτεραιότητα. Αυτά προκάλεσαν την απομάκρυνση από την πηγή, τις αξίες μας που όλοι μας επικαλούμαστε.
Ξέρετε, στον Συναγερμό, το μόνο πραγματικό μας κεφάλαιο είναι οι ιδέες και η φιλοσοφία μας. Σήμερα έχουμε πλέον ένα σύγχρονο ιδεολογικό μανιφέστο που συνοδεύει την διακήρυξη αρχών μας. Εκεί λύνονται όλα τα ζητήματα και είμαι πολύ περήφανος για το τι πετύχαμε. Δεν θα είναι όμως ποτέ αρκετό αυτό το κείμενο εάν δεν συζητείται, δεν προβάλλεται και δεν εφαρμόζεται στην πράξη από όλους μας καθημερινά.
Τόσο κατά τη διαδικασία ανάδειξης της προέδρου του κόμματος, όσο και ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου, προτάσσεται ως επιχείρημα η ανάγκη για ενότητα της παράταξης, κάτι που αποτελεί λογική προτεραιότητα, δεδομένου του έντονου διχαστικού κλίματος που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Στην πράξη, όμως, πώς πιστεύετε ότι θα δημιουργηθούν ξανά συνθήκες ενότητας;
Η ενότητα που όλοι επιδιώκουμε μπορεί να επιτευχθεί μόνο πάνω στο νήμα των αρχών και των αξιών μας που ξεκινά από την 4η Ιουλίου του 1976, φτάνει στο σήμερα και προβάλλεται στο μέλλον.
Θα το καταφέρουμε με περισσότερη δημοκρατία, συλλογικότητα και διαφάνεια. Έχουμε σήμερα στον ΔΗΣΥ μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την παράταξη και να την φέρουμε στο σημείο που της αξίζει. Διασφαλίζοντας δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Αλλά μια πολιτική πανστρατιά με κοινή πολιτική στάση που θα μας βγάλει ξανά περήφανους και γεμάτους αυτοπεποίθηση στην κοινωνία.
Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του Συναγερμού και πιστεύω ότι κάθε Συναγερμικός πρέπει να είναι. Μπορούμε να ξεκινάμε κάθε εκλογές με στόχο την άνοδο και όχι τον περιορισμό της απώλειας. Φτάνει να συμπληρώσουμε την ηγεσία με τον σωστό τρόπο και τα σωστά κριτήρια και να κοιτάζουμε πλέον μόνο μπροστά, απευθυνόμενοι στη βάση μας και την κοινωνία.
Η κρίση που διέρχεται ο ΔΗΣΥ ερμηνεύεται από πολλούς ως απότοκο της διάστασης απόψεων που παρατηρήθηκε στις Προεδρικές Εκλογές μεταξύ της ηγεσίας και της βάσης του κόμματος. Γιατί πιστεύετε ότι τα υψηλά δώματα της Πινδάρου απέτυχαν να διαβάσουν τον απλό Συναγερμικό και ποιοι μηχανισμοί θεωρείτε ότι πρέπει να δημιουργηθούν για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο;
Η κρίση του ΔΗΣΥ δεν δημιουργήθηκε αλλά κορυφώθηκε στις Προεδρικές Εκλογές. Δυστυχώς σοβεί εδώ και πολλά χρόνια και εκφράστηκε εν μέρει και με αυτόν τον τρόπο πρόσφατα. Τώρα, όμως, που μιλάμε, οι Προεδρικές Εκλογές έχουν τελειώσει. Η οποιαδήποτε συνέχιση αυτής της ιστορίας, το μόνο που υποδηλοί είναι προσπάθεια σμίκρυνσης του κόμματος και του αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην πατρίδα. Εάν αγαπούμε πραγματικά αυτήν την παράταξη είναι η ώρα να προχωρήσουμε μαζί.
Ο Συναγερμός πρέπει να ξαναγίνει μεγάλος, σοβαρός και αυθεντικός. Αυθεντικός για να έχει ξανά ως προμετωπίδα τις αρχές και τις αξίες του που με συνέπεια θα αποτελούν το θεμέλιο των σύγχρονων πολιτικών του. Σοβαρός στην πολιτική του παρέμβαση, το πολιτικό του βάθος, το όραμα και τις προτάσεις μας για το μέλλον της χώρας. Μεγάλος, φέρνοντας ξανά πίσω όσους έχουν απομακρυνθεί από την παράταξη, αλλά και απευθυνόμενος στην ευρύτερη κοινωνία. Ο ΔΗΣΥ είναι καταδικασμένος να ηγείται και όχι να άγεται.
Έχω θέσει τέσσερις προτεραιότητες για την ανασυγκρότηση: Πρώτο, να εκσυγχρονίσουμε τις δομές μας και να οργανώσουμε καλύτερα τη ζύμωση και τον διάλογο. Δεύτερο, να είμαστε έμπρακτα πιο κοντά στη βάση μας. Τρίτο, να συνομιλήσουμε και να ενθουσιάσουμε ξανά το κοινωνικό μας ακροατήριο με μεγάλη έμφαση στους νέους ανθρώπους. Και τέταρτο, να επικυρώσουμε την σημαντικότητα μας για την σταθερότητα και την πρόοδο της Κύπρου και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.
Κανένας τρόπος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πραγματική εσωκομματική δημοκρατία ως την επίλυση κάθε διαφοράς.
Για πολλούς, πίσω από την εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών βρίσκεται μια υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ποιο βαθμό ισχύει κάτι τέτοιο;
Υπάρχει αυτή η αντιπαράθεση και πρέπει το συντομότερο να επιλυθεί με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του ΔΗΣΥ και όχι την εξυπηρέτηση της οποιασδήποτε προσωπικής επιδίωξης.
Εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά αντλώντας από το σύνολο των ιστορικών ηγετών μας. Τους θέλουμε κοντά μας και τους δύο. Για να μας εμπλουτίζουν και όχι για να μας ποδηγετούν.
Χρειαζόμαστε τη γνώση και την τεράστια εμπειρία του Προέδρου Αναστασιάδη. Κυβέρνησε την Κύπρο για δέκα χρόνια όπου η χώρα ορθοπόδησε και αναστήθηκε από την οικονομική καταστροφή.
Όπως και χρειαζόμαστε ενεργό στην πολιτική τον Αβέρωφ Νεοφύτου με τις κορυφαίες ικανότητες και την αντίληψη που διαθέτει. Ο Αβέρωφ προσέφερε πολλά στον τόπο και το κόμμα και έδωσε περισσότερα απ’ όσα πήρε. Αυτό θα πρέπει να του αναγνωριστεί από την παράταξη.
Ο ΔΗΣΥ τοποθέτησε τον εαυτό του στην «υπεύθυνη» ή «εποικοδομητική» αντιπολίτευση, γεγονός που επαναλάβατε κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων. Δεδομένου ότι πρόκειται για όρους χωρίς προσδιορισμένο περιεχόμενο, εσείς πώς τους ερμηνεύετε; Τι είδους αντιπολίτευση θα ασκεί τελικά ο ΔΗΣΥ;
Ο λαός μας όρισε στην αντιπολίτευση. Εκεί πρέπει να παραμείνουμε και να την ασκούμε με τη μέγιστη υπευθυνότητα. Δεν χρειαζόμαστε συναλλαγές, μοιρασιές και υπουργεία για να κάνουμε τη δουλειά μας που είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας.
Ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ακόμα και επί Δημήτρη Χριστόφια, ο Δημοκρατικός Συναγερμός απέδειξε την εθνική και κοινωνική του ευθύνη στηρίζοντας κάθε σωστή απόφαση, ειδικά στα σημαντικά θέματα, το Κυπριακό και την οικονομία. Σήμερα, λόγω της ιδιάζουσας κυβέρνησης, υπάρχει αυξημένη αυτή η ανάγκη και οφείλουμε να την υπηρετήσουμε στηρίζοντας κάθε σωστή πολιτική.
Έχουμε, όμως, εξίσου μεγάλη ευθύνη να αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε παίρνει τη χώρα πίσω. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να συμβιβαστούμε με την αδράνεια και τη μικροπολιτική. Αυτό θα ήταν έγκλημα κατά της Κύπρου.
Στο κόμμα σας όλοι φαίνεται να επικαλούνται τις ιδεολογικές παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη, χωρίς να εννοούν απαραιτήτως το ίδιο πράγμα. Εσείς, ως πολύ καλός γνώστης των θέσεων του ιστορικού σας ηγέτη, ποιες θεωρείτε τις βασικές προδιαγραφές της «κληριδικής σχολής σκέψης» και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να αποτελέσουν πυξίδα για τον Συναγερμό του μέλλοντος;
Όλοι μιλούμε για ενότητα, αλλά κανείς σχεδόν δεν λέει σε ποια βάση μπορεί η ενότητα αυτή να επιτευχθεί. Γιατί είμαστε ο κορυφαίος πολιτικός οργανισμός της Κύπρου που έχει ως συγκολλητική ουσία τις αρχές του. Αυτό που μας ενώνει είναι το νήμα των αρχών και των αξιών μας. Ο Κληρίδης δεν είναι τοτέμ για να τον προσκυνούμε. Ο Κληρίδης είναι οι ιδέες και η φιλοσοφία του.
Ποιες είναι αυτές: Είναι η ξεροκέφαλη επιμονή μας για τη λύση του Κυπριακού ως η κορυφαία μας προτεραιότητα. Είναι ταυτόχρονα η αποστολή μας να προάγουμε και να διαφυλάττουμε την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου.
Απ’ εκεί και πέρα, είναι η επιμονή μας σε μια ελεύθερη δυνατή οικονομία. Ο συνεχής αγώνας για να θωρακίζεται η οικονομική και κοινωνική αξιοπρέπεια κάθε πολίτη και κάθε κοινωνικής ομάδας.
Είναι η εξωστρέφεια της χώρας, ο ευρωπαϊκός και δυτικός μας προσανατολισμός. Η εμμονή μας στην ελευθερία του ατόμου, της άποψης, της σκέψης, στη δημοκρατία και τον αλληλοσεβασμό.
Χωρίς όλα τα πιο πάνω δεν υπάρχει Συναγερμός. Αυτές είναι οι κορυφαίες αρχές μας και αυτές εγώ θεωρώ τις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Τίποτα δεν είναι αφηρημένο στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Αυτό που χρειάζεται όμως είναι αυτό το νήμα να το επαναφέρουμε στην προμετωπίδα της δράσης μας. Και να πολιτευόμαστε αυστηρά στη βάση αυτού.