Ξυπνούν τα φίδια και αρχίζουν σεργιάνι-Το επικίνδυνο είδος και οι τρόποι προφύλαξης

Αναντίλεκτα, αποτελεί ένα από τα πιο τρομακτικά είδη ερπετών, τα οποία με το που θα τα αντικρύσει ανθρώπινο είδος θα τραπεί σε φυγή, αφού υπάρχει ο φόβος του δηλητηριώδους δαγκώματός τους, αν και δεν είναι τα πλείστα δηλητηριώδεις που κυκλοφορούν στην Κύπρο, παρά μόνο η οχιά. Ωστόσο, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις ειδικών, τίποτα δεν είναι τελικά επικίνδυνο, απέναντι στα φίδια.

Όσο ζεσταίνεται ο καιρός πάντως, τα φίδια ξεκινούν σιγά-σιγά να ξυπνάνε και ξεκινούν το σεργιάνι προς αναζήτηση τροφής και ζευγαρώματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές, που τα φίδια θα καταλήξουν ακόμη και σε σπίτια, αφού υπάρχουν αρκετά που αποτελούν εστίες που τα ελκύουν, για να τρυπώσουν σε αυτά.

Μοιράζοντας τις γνώσεις που διαθέτει στον REPORTER, o ερπετολόγος και γητευτής φιδιών, Γιάννης Αγγελή, «δυστυχώς, λόγω του ότι ο καιρός μας δεν είναι σταθερός, με αρκετά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία, είναι και τα ερπετά σε μια κατάσταση σύγχυσης, ως προς το ποια είναι η περίοδος ζευγαρώματός τους, πότε να κυνηγήσου και πότε να τραφούν. Οπότε, αυτό το πράγμα έχει ως αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε το πότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα φίδι. Γιατί ουσιαστικά, η χειρότερη περίοδος που μπορούμε να εντοπίσουμε ένα φίδι, είναι στην περίοδο του ζευγαρώματος που είναι εκεί που ξεκινούν και κινούνται τα φίδια, προς αναζήτηση θηλυκού, με αποτέλεσμα να διανύουν αρκετές αποστάσεις».

Η περίοδος του ζευγαρώματος, υπό κανονικές συνθήκες πάντως, είναι αυτό το διάστημα που διανύουμε, αλλά λόγω του ότι ο καιρός δεν είναι σταθερός, ίσως να καθυστερήσουν ακόμη λίγο την εμφάνισή τους, κυρίως στις ορεινές περιοχές και στα προάστια των πόλεων που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά πιο χαμηλές, ή ίσως να βγουν και ορισμένα πιο νωρίς.

Όπως εξηγεί μάλιστα ο κ. Αγγελή, «μπορεί να συναντήσεις παντού πλέον ερπετά και ο κόσμος δεν πρέπει να επαναπαύεται λόγω του περιβάλλοντος που βρίσκεται, καθώς ένα φίδι, δεν είναι απαραίτητο να ζει σε κάποια περιοχή, αλλά ίσως να μεταφερθεί εκεί με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα στη Λεμεσό, που γίνονται συνεχώς ανακαινίσεις, κτίζονται διάφορα κτίρια και έρχονται καθημερινώς, διάφορα φορτία από το λιμάνι. Μπορεί ίσως, σε κάποια φορτία από αυτά να μεταφερθεί κάποιο φίδι. Έτσι, υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμη και σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, να έρθει κάποιος αντιμέτωπος με φίδι».

Αναφορικά με τις συνθήκες που διαβιούν τα ερπετά, ο ειδικός ερπετολόγος, αναφέρει ότι, όπου υπάρχει τροφή, ακαθαρσίες, υγρασία και γενικά όπου υπάρχουν τρύπες που βρίσκονται τρωκτικά. «Ειδικά τους καλοκαιρινές μήνες, τα φίδια ψάχνουν χώρους όπου υπάρχει νερό. Μάλιστα, υπάρχουν σπίτια που δεν καθαρίζουν συχνά την αυλή τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν τα χόρτα να ψηλώνουν αρκετά με αποτέλεσμα τα φίδια να βρίσκουν ευκαιρία να τρυπώσουν σε αυτά, αφού υπάρχουν εστίες και φωλιές για είδη τρωκτικών και έτσι με τη σειρά τους αυτά, αποτελούν τροφή για τα φίδια».

Οι συστάσεις του ειδικού ερπετολόγου πάντως προς τον κόσμο είναι ότι το κοινό πρέπει να αρχίσει από νωρίς να κάνει αποψιλώσεις, να κλαδεύει τα χόρτα και να μην περιμένει να ζεσταθεί ο καιρός, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ορατότητα στην αυλή, ειδικά τη νύχτα, και να υπάρχει φωτισμός στην αυλή. «Αυτή την περίοδο, τα φίδια κυκλοφορούν κυρίως μέρα και μετά τον Μάιο, κυρίως βραδινές ώρες, λόγω του ότι τα ερπετά δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένα σε αρκετά ψηλές θερμοκρασίες».

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, από τα είδη φιδιών που υπάρχουν, μόνο η οχιά έχει δηλητήριο και μπορεί να κάνει ζημιά σε άνθρωπο. «Σε περίπτωση δαγκώματος, έχουμε δυο μέχρι οκτώ ώρες να μεταβούμε στο πλησιέστερο Νοσοκομείο και δεν κάνουμε απολύτως καμία ενέργεια. Δεν το σκίζουμε, δεν το ρουφάμε, δεν το δένουμε. Συστήνουμε Γενικό Νοσοκομείο σε περίπτωση δαγκώματος και όχι ιδιωτικές κλινικές, γιατί δεν έχουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, σε περίπτωση δαγκώματος, ακόμη και ενός μωρού. Είναι σημαντικό ότι ακόμη και από το σημάδι που αφήνει το δάγκωμα ενός φιδιού, μπορούμε να ξεχωρίσουμε αν το φίδι είναι δηλητηριώδες ή όχι».

Δειτε Επισης

Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Καταχωρούν αβέρτα υποθέσεις και στο τέλος αποσύρονται-Κατέρρευσε το 40% το 2022, πάνω από 100.000 σε πέντε χρόνια
Με πρόταση Νόμου θέλουν να αποφράξουν τους δρόμους μετά από τροχαία-Πάνω από 500 κάθε χρόνο
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Πολίτης επιτέθηκε σε υπάλληλους υπεραγοράς-Στο νοσοκομείο ο ένας
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Επιτέθηκαν και λήστεψαν δύο πρόσωπα στη Λευκωσία-Έκαψε το σύστημα εντοπισμού του κινητού 19χρονο
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο-Έξι νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά