Ο Κύπριος original και ο Μαλαισιανός fake Jho Low...

Το όνομα Jho Low αντηχεί στα αυτιά του μέσου Κύπριου, ως συνόνυμο της διαφθοράς. Όχι της διαφθοράς αόριστα και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά της ντόπιας, της γνήσιας της αυθεντικής κυπριακής διαφθοράς, που αγγίζει θεσμούς, αξιώματούχους και της τσέπες μας. Μιας διαφθοράς που γεννήθηκε και άκμασε στον τόπο μας.

Την ώρα που ο πραγματικός Jho Low συνεχίζει να ζει κρυμμένος κάπου στην Κίνα, υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, στην Κύπρο μας τον θυμίζει καθημερινά, ένας τρολ λογαριασμός στο Twitter, που αφενός είναι ιδιαίτερα ενεργός, αφετέρου πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια αποκάλυψης των σκανδάλων και των κακών εχόντων στην κυπριακή δημόσια ζωή. Άλλωστε όπου κι αν βρίσκεται μια από τις προτεραιότητες του τα τελευταία δύο χρόνια, του πραγματικού Jho Low, ήταν να αλλάξει ταυτότητα, με πλαστικές και βαψίματα στα μαλλιά και το δέρμα του, έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν ψεύτικο, σε έναν fake Jho Low, που δεν θα θυμίζει τον αυθεντικό μεγαλοαπατεώνα.

Κι αν από τον πραγματικό Jho Low αφαιρέθηκε το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθεια να σώσουμε ό,τι απέμεινε από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της χώρας μας, ο fake διάδοχος του, που κυκλοφορεί με parody account στα κυπριακά social media, είναι εκεί για να μας θυμίζει, ότι δεν μάθαμε από τα λάθη μας, ότι η διαφθορά στον τόπο μας ζει και βασιλεύει, αλλά και πως δεν θα πρέπει να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον, από τη στιγμή που οι ίδιες συμπεριφορές επαναλαμβάνονται, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος, όσο κι αν τα πρόσωπα αλλάζουν. Και αυτό διότι, η ιστορία δείχνει πως οι εκτός πλαισίου συμπεριφορές, αλλά και η προσπάθεια συγκάλυψης κάθε είδους σκανδάλων, παραμένουν, με το σύστημα να δείχνει πως επιλέγει να τιμωρεί όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι και να καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Άννας Αριστοτέλους η οποία από την ημέρα που αποφάσισε να ανοίξει το στόμα της και να καταγγείλει τον Μιχάλη Κατσουνωτό, ζει τα πάνδεινα. Αντί να προστατευτεί από το σύστημα, δεδομένου και της ψήφισης της νομοθεσίας που προστατεύει όσους επιθυμούν να καταγγείλουν διαφθορά, όχι μόνο έμεινε απροστάτευτη, αλλά δέχθηκε τη μεγάλη αντεπίθεση του συστήματος, το οποίο επιβεβαίωσε στο τέλος της ημέρας, πως δεν ήθελε να προχωρήσουν οι καταγγελίες της.

Ακόμα και για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, εκείνοι που ζητούσαν και επιζητούσαν την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου, τέθηκαν στο στόχαστρο. Είτε αυτός ήταν ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος ήρθε σε πλήρη ρήξη με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε ήταν τα πρόσωπα που κλήθηκαν να διερευνήσουν. Κι αυτό διότι είδαν τα πορίσματα που εξέδωσαν να παραμένουν στα συρτάρια και τις ποινικές ευθύνες που εντόπισαν παραμένουν δύο χρόνια μετά ορφανές. Ωστόσο, δεν είναι η μόνο υπόθεση για την οποία ο Γενικός Ελεγκτής έδειξε ποινικά αδικήματα, αλλά την ίδια μοίρα φαίνεται να έχουν και άλλες καταγγελίες του, με το σύστημα να δείχνει πως δεν έχει διάθεση να διερευνήσει περαιτέρω, ώστε στο τέλος της ημέρας να δει η κοινή γνώμη ποια πραγματικά είναι η αλήθεια. Γίνεται ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα σύννεφα τις αμφισβήτησης να πυκνώνουν όλο και περισσότερο πάνω από κρατικούς αξιωματούχους.

Τα κοφτερά και εκδικητικά δόντια του συστήματος, έζησε στο πετσί του και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ο οποίος τόλμησε να μιλήσει δημόσια για τα ευρήματα του, πράγμα που τον έθεσε εκτός της υπόθεσης της δολοφονίας του 26χρονου Εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου. Μιας πολύκροτης υπόθεσης, που στο σύνολο της περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την τραγική κυπριακή πραγματικότητα. Ανικανότητα, ανευθυνότητα, συγκάλυψη, συμφέροντα και άλλα πολλά. Μια υπόθεση, που μέχρι και σήμερα παραμένει ανοιχτή, με τις Αρχές να μην δείχνουν διάθεση να οδηγήσουν τους υπαίτιους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιθέτως δείχνουν το αντίθετο. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός πως το πόρισμα έδειξε ποινικά αδικήματα σε βάρος τριών πρώην στελεχών της Αστυνομίας και ενός ιδιώτη ιατροδικαστή.

Το κακό νέο, λοιπόν είναι πως τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και να ευαισθητοποιήσει τους έχοντες το γενικό πρόσταγμα για ριζικές αλλαγές. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον εκεί έξω ακόμα οι τρόποι με τους οποίους τίποτα δεν μένει κρυφό.

Λογαριασμοί στα social media και σελίδες, έχουν μετατραπεί σε ντεντέκτιβ, δημοσιεύοντας κάθε πληροφορία και αναζητώντας άλλες, ώστε να έρθουν στο φως σκάνδαλα, με τους πολίτες μάλιστα να συμβάλουν με κάθε τρόπο.

Ότι γράψουν όμως σημαίνει είναι αλήθεια; Είναι όμως αυτός ο υγιής τρόπος καταπολέμησης της διαφθοράς; Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Ωστόσο από τη στιγμή που τίποτα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε στη χώρα μας, με τα συμφέροντα να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε υπόθεση, τα social media μοιάζουν ως χαραμάδα ελπίδας για το αύριο.

Από την άλλη, σε κάποιες περιπτώσεις, ουδείς βγαίνει να διαψεύσει τις πληροφορίες που αναδεικνύονται και ουδείς εμφανίζεται διατεθειμένος να δώσει επαρκείς εξηγήσεις στην κοινή γνώμη. Ωστόσο, το χειρότερο, ουδείς εμφανίζεται έτοιμος να διατάξει οποιαδήποτε έρευνα, ώστε να διερευνηθούν ισχυρισμοί που πλήττουν το κύρος θεσμών και δείχνουν εγκλήματα που παραπέμπουν στη σικελική μαφία, γνωστή και ως Κόζα Νόστρα. Η μη προσπάθεια στο να καθαρίσουν οι σκιές, έχει ως αποτέλεσμα αυτές να αυξάνονται όλο και περισσότερο, εξού και ο κάθε πολίτης εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Ο αυθεντικός Jho Low

Και παρεμπιπτόντως, επειδή γίνεται πιο πάνω αναφορά στον πραγματικό Jho Low, αξίζει να σημειωθεί πως τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του στην Κύπρο, τη δωρεά προς την Εκκλησία, την αγορά έπαυλης στην Αγία Νάπα και την απόκτηση Κυπριακού Διαβατηρίου, ο διαβόητος εκζητούμενος εγκληματίας συνεχίζει να απασχολεί το παγκόσμιο.

Πολύ πρόσφατα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο διεθνής δραπέτης καταδικάστηκε ερήμην σε δέκα χρόνια σε φυλακή του Κουβέιτ για τον ρόλο του στο ξέπλυμα τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε σχέση με 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια που κλάπηκαν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας γνωστό ως 1MDB.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο του Κουβέιτ, το ένα δισεκατομμύριο δολάρια που ξεπλύθηκαν μέσω του Κουβέιτ καταβλήθηκαν σε κινεζικό νόμισμα, επομένως έμεινε μακριά από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Εξάλλου, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κουβέιτ, Σεΐχης Sabah Jaber Al-Mubarak Al-Hamad Al-Sabah, και ένας τρίτος πρώην συμφοιτητής του Jho Low, καταδικάστηκαν επίσης σε 10 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναμένεται τις επόμενες ημέρες η καταδίκη του βραβευμένου με Grammy μουσικού Pras Michel ο οποίος δικάζεται στην Ουάσιγκτον, για φερόμενη αποδοχή 100 εκατομμυρίων δολαρίων από κλεμμένα χρήματα από τον Low για να κάνει λόμπινγκ υπέρ του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Guardian το θέμα του Jho Low συνεχίζει να ταλαιπωρεί γνωστούς ηθοποιούς και celebrities που συνεργάστηκαν μαζί του. Ένας εξ αυτών, είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο τον οποίο συνεχίζει να ξεψαχνίζει το FBI για τις σχέσεις του με τον Μαλαισιανό δραπέτη. Μάλιστα το Bloomberg αποκάλυψε στοιχεία από έγγραφα του FBI, στα οποία οι αρχές πήραν συνέντευξη από τον Ντι Κάπριο το 2018, σχετικά με τη σχέση του με τον Low, αλλά και από την Κιμ Καρντάσιαν.

Πάντως στο ερώτημα που κρύβεται ο Jho Low, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι βρίσκεται κάπου στην Κίνα και προστατεύεται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Πάντως κάποια αμερικανικά δημοσιεύματα εκτιμούν ότι σύντομα ο Μαλαισιανός δραπέτης, θα παύσει να είναι χρήσιμος για την Κίνα και συνεπώς με κάποιον τρόπο θα τύχει εκμετάλλευσης για να παραδοθεί, ως ο πλέον καταζητούμενος στη Μαλαισία στις αρχές της χώρας, έτσι ώστε να τρέξουν οι ποινικές διαδικασίες εναντίον του.

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit