Ενοχλημένη η Προκοπίου με την έκθεση για τα επεισόδια-«Κακώς διέρρευσε, είναι ποινικό αδίκημα»

Ενοχλημένη η υπουργός Δικαιοσύνης, για τις διαρροές για την έκθεση της διοικητικής έρευνας, αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στις 26 Μαρτίου, στην οποία καταλογίζονται ευθύνες σε τρεις αξιωματικούς.

Η Άννα Προκοπίου παρευρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα- Ίσες Ευθύνες με τίτλο: “Στοχεύοντας ενισχύουμε την Europa Donna Cyprus” στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Κύπρου “Λάκης Ψημολοφίτης”.

Παράλληλα, η υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κακώς διέρρευσε η έκθεση, αφού όπως είπε είναι ποινικό αδίκημα για όποιον τη διέρρευσε.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του τελικού Ελλάδος στην Κύπρο, η κ. Προκοπίου είπε πως, η Αστυνομία δεν έχει λάβει κανένα αίτημα, προς το παρόν, για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΓΣΠ.

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους εάν έχει κλείσει η συμφωνία για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδος στο ΓΣΠ, με ημερομηνία διεξαγωγής τις 20 Μαΐου, η κ. Προκοπίου τόνισε ότι η Αστυνομία δεν έχει πάρει κανένα αίτημα προς το παρόν, ούτε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) ούτε δια μέσω της ΚΟΠ (Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) από την ΕΠΟ.

«Εμάς δεν μας έχει ενημερώσει κανένας επίσημα. Όταν και εφόσον μας ενημερώσουν, που θεωρώ θα συμβεί, τότε η Αστυνομία θα εξετάσει την επικινδυνότητα ή το ρίσκο που εμπεριέχει μια τέτοια απόφαση και θα τοποθετηθούμε αναλόγως», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν επιχειρησιακά μπορεί να αναληφθεί μια τέτοια διοργάνωση από πλευράς Αστυνομίας, η Υπουργός επανέλαβε ότι όταν υπάρξει το αίτημα θα το εξετάσει η Αστυνομία. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα δεδομένο μπροστά μας, άρα δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε», ανέφερε.

Στο μεταξύ, η κ. Προκοπίου ερωτηθείσα εάν βρίσκεται ενώπιον της το πόρισμα για τα επεισόδια, στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι υλοποιήθηκε μέσα στα χρονικά όρια που δόθηκαν στην Αστυνομία.

«Είχαμε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας και τώρα περιμένουμε μια γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα», είπε. Στο ερώτημα κατά πόσον προκύπτουν εκ πρώτης όψεως συμπεράσματα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί, καθώς αποτελεί απόρρητο, εμπιστευτικό έγγραφο του κράτους, επισημαίνοντας ότι η έκθεση κακώς διέρρευσε και είναι ποινικό αδίκημα για όποιον τη διέρρευσε.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο προσθέτοντας ότι είναι στα τελικά στάδια η επεξεργασία του μαρτυρικού υλικού και όταν πληροφορηθεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, θα μπορεί να τοποθετηθεί.

Σε ερώτημα σχετικά με την εγκατάσταση της αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές και κατά πόσον η συμφωνία λύνεται από πλευράς Υπουργείου καθώς πρόκειται για θέματα ασφαλείας, απάντησε ότι βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Υπουργό  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφεάδη που είναι ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του αεροδρομίου και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ότι δεν ακολουθήθηκαν πρωτόκολλα στην περίπτωση του αιφνίδιου ελέγχου και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τρομοκρατικά κτυπήματα, η κ. Προκοπίου είπε ότι για το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου έχει διεξάγει την δική του έρευνα και έχει τη δική του έκθεση γεγονότων ο Υπουργός Μεταφορών.

«Εμείς αυτό που διερευνούμε ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, και για αυτό έχουν δοθεί οδηγίες στην Αστυνομία, μετά από συνεννόηση, είναι ακριβώς γιατί και πώς και ποιοι έδρασαν με ένα τρόπο, ο οποίος δεν προβλέπεται από κανένα πρωτόκολλο και ανάλαβαν μια πρωτοβουλία που ουσιαστικά για την οποία δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση», είπε.

Πρόσθεσε ότι το θέμα της ασφάλειας των αεροδρομίων είναι κάτι που αφορά το Υπουργείο Μεταφορών και οι ίδιοι έχουν προχωρήσει σε δικές τους έρευνες, για τις οποίες βεβαίως το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενημερωθεί. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα της διοικητικής έρευνας που αφορά τους συγκεκριμένους αστυνομικούς είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» και την Πέμπτη ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών
Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση τα Δικαστήρια
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Φασούρι-Διερευνώνται τα αίτια
Συνελήφθη 29χρονος για επίθεση αστυνομικού
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Αναβλήθηκε η δίκη για το φόνο του 52χρονου στην Ορμήδεια-Παραμένει υπό κράτηση ο «Κότας»