Επικρίσεις ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση-«Τα πλεονάσματα του κράτους να επιστραφούν στην κοινωνία»

Επικρίσεις στην Κυβέρνηση από το ΑΚΕΛ, για το αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν πλεόνασμα ύψους 363 εκατ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Το πλεόνασμα αυτό, σαφώς δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών αλλά με τα αυξημένα έσοδα από φόρους λόγω της ακρίβειας. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,8% και η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα τον ηλεκτρισμό», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Ελένη Μαύρου.

Όπως αναφέρει το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, «είναι, λοιπόν, δικαιολογημένη η απαίτηση, μέρος τουλάχιστον αυτού του πλεονάσματος να επιστραφεί στην κοινωνία και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Προσθέτοντας ότι, «το ΑΚΕΛ έχει τονίσει και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή την ανάγκη να συνεχιστεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και η επιβολή μειωμένου φορολογικού συντελεστή στα πετρελαιοειδή. Και τα δυο μέτρα λήγουν σύντομα χωρίς η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις της. Ταυτόχρονα, επαναφέρει τις προτάσεις του για λήψη πρόσθετων μέτρων προς την κατεύθυνση της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως η κατάργηση της διπλής φορολογίας στα πετρελαιοειδή και η μείωση των φορολογιών σε είδη πρώτης ανάγκης».

Παράλληλα, η κ. Μαύρου σημειώνει ότι, «υπενθυμίζουμε ότι εκκρεμούν δυο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας ώστε να δοθεί στο κράτος ακόμα ένα εργαλείο για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που γονατίζουν από την ακρίβεια. Μια πρόταση που αναγνωρίζουν όλοι διεθνώς ότι θα πρέπει να προωθηθεί».

Καταλήγοντας η κ. Μαύρου αναφέρει πως, «η κοινωνία δεν αρκείται πλέον στη… συμπάθεια και την κατανόηση. Απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα. Και είναι υποχρέωση του κράτους να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Δειτε Επισης

Η έκκληση της Φιλίππας στη Βουλή-«Ας μην πλήξουμε το Φορέα εφόσον αγαπάμε τα παιδιά»
Κ. Λετυμπιώτης: Εφικτός ο στόχος κατάργησης βίζας για ΗΠΑ ως τέλος 2024 ή αρχές 2025
Μαλλιά κουβάρια Λεωνίδου και Χαραλαμπίδου-Οι κουβέντες του καφενέ και η προειδοποίηση για καταγγελία
Παράταση επιδότησης στο ρεύμα και μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ ενέκρινε το Υπουργικό
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου παρατείνεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα
Με πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας ανέλαβε ο Ιωαννίδης-Κρίσιμη η αποστολή του Υφυπουργείου
Έκκληση από τους πρώην εργοδοτούμενους της Kition προς την Κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις
Αναλαμβάνει καθήκοντα ο πρώτος υφυπουργός Μετανάστευσης
Διαβεβαιώσεις Προέδρου-«Η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των Κοινοτήτων»
Ευεργετικά για τις Κοινότητες αναμένει να είναι τα Συμπλέγματα η Κυβέρνηση-«Δεδομένη η στήριξη»