Καταγγελίες για παράνομες ενέργειες στο λιμάνι Λεμεσού-Περιμένει απαντήσεις το Υπ. Μεταφορών

Ενώπιον του Υπουργείου Μεταφορών έχουν φτάσει καταγγελίες, σε βάρος της Αρχής Λιμένων, οι οποίες κάνουν λόγο για παράνομες δραστηριότητες στο λιμάνι Λεμεσού και στην ουσία δημιουργία λιμανιού εντός του λιμανιού. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν ενώπιον του καταγγελίες και ζήτησε απαντήσεις από την Αρχή Λιμένων, ώστε να αντιπαραβάλει τις δύο πλευρές και να διαπιστώσει ποια είναι γεγονότα και κατά πόσο υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER οι καταγγελίες που βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Μεταφορών, έγιναν από την ανάδοχο εταιρεία του λιμανιού της Λεμεσού, την DP World Limassol και αναφέρουν στην ουσία ότι ιδιωτική εταιρεία ενοικίασε χώρο από την Αρχή Λιμένων και λειτουργεί παράνομα δικό της λιμάνι, εντός του λιμανιού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από την ανάδοχο εταιρεία και λιμενεργάτες κατέχουν στοιχεία, τα οποία υπέβαλαν στους αρμόδιους φορείς, τα οποία ενισχύουν τη θέση τους, ότι τα πλοία της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας, μεταφέρουν εμπορεύματα, ωστόσο στα χαρτιά δηλώνεται πως προσεγγίζουν την προβλήτα στο λιμάνι Λεμεσού, μεταφέροντας ανταλλακτικά. Μάλιστα, φαίνεται ότι μαζί με τις καταγγελίες, έχουν κατατεθεί και έγγραφα, που περιέχουν στοιχεία για συγκεκριμένα πλοία της εταιρείας, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Όπως πληροφορείται ο REPORTER, το πρόβλημα που υπάρχει αφορά στη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του κράτους και της αναδόχου εταιρείας, αφού το συμβόλαιο αναφέρει πως λιμενικές εργασίες κατ’ αποκλειστικότητα εκτελεί η ανάδοχος, ωστόσο με την εν λόγω περίπτωση, φαίνεται ότι ενδεχομένως να παραβιάζεται αυτή η πρόνοια, καθώς και η καταγγέλλουσα εταιρεία πιθανό να πραγματοποιεί τέτοιες εργασίες.

Εκτός αυτού, εγείρονται ανησυχίες και για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στα πλοία της εταιρείας, από το Τμήμα Τελωνείου, καθώς είναι διαφορετικός ο έλεγχος σε πλοίο που μεταφέρει ανταλλακτικά και διαφορετικός σε πλοία που μεταφέρει εμπορεύματα. Παράλληλα, αν οι καταγγελίες της εταιρείας είναι ορθές, τότε δημιουργείται πρόβλημα και με τα τέλη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τα δικαιώματα στην ανάδοχο και τους λιμενεργάτες. Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στους αρμόδιους αφορούν τα τελευταία δύο χρόνια, για τα οποία ζητείται έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία και αν ήταν ή όχι εις γνώση του Τμήματος Τελωνείου.

Με την καταγγελία που έγινε στο Υπουργείο Μεταφορών, η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε από τους αρμόδιους να εξετάσουν σειρά ερωτημάτων και να τοποθετηθούν εντός ενός χρονικού περιθωρίου. Μεταξύ άλλων, η DPWL ζητά από το Υπουργείο Μεταφορών να την ενημερώσει για τον τρόπο που γίνεται έλεγχος στις δραστηριότητες εντός του χώρου της Αρχής Λιμένων, ώστε να είναι βέβαιο πως οι συγκεκριμένες δραστηριότητες δεν παραβιάσουν τη σύμβαση του κράτους με την ανάδοχο εταιρεία του λιμανιού.

Οι εν λόγω καταγγελίες έχουν υποβληθεί και στο Γενικό Εισαγγελέα, αλλά και το Γενικό Ελεγκτή.

Περιμένει την απάντηση της Αρχής Λιμένων το Υπουργείο Μεταφορών

Πάντως, το Υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωσε ότι είναι εις γνώση του οι συγκεκριμένες καταγγελίες και έχει ήδη ζητήσει απαντήσεις και από τις δύο πλευρές, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Έχουμε λάβει παράπονο και ζητήσαμε την άποψη της Αρχής Λιμένων. Όταν λάβουμε την απάντηση, θα τεθεί ενώπιον μου το θέμα και θα ξέρω περισσότερα. Το παράπονο είναι για την Αρχή Λιμένων και όταν έχουμε τις θέσεις και των δύο πλευρών, τότε θα ξέρουμε πώς θα το διαχειριστούμε», υπέδειξε στον REPORTER ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα διαταχθεί έρευνα, σε περίπτωση που κριθεί ανάγκη, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως πρόθεση είναι να λυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατό, με τον πιο ανώδυνο τρόπο, ωστόσο αν εκ των πραγμάτων, η διεξαγωγή έρευνας είναι μονόδρομος, τότε θα ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις.

«Η έρευνα είναι μεγάλη δράση. Αν χρειαστεί να γίνει, θα γίνει. Απλά σε πρώτη φάση προσπαθούμε να καταλάβουμε, από τα λεγόμενα των εμπλεκομένων, τι έχει γίνει και να δούμε αν μπορούμε να το λύσουμε, χωρίς να μπούμε σε μία χρονοβόρα διαδικασία, αυτό είναι το καλύτερο. Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία, θα δούμε το πράγμα πιο σοβαρά. Πρέπει να δούμε την απάντηση από την Αρχή Λιμένων, για να δούμε τις δύο πλευρές για να δούμε σε ποια σημεία είναι ίδιες οι απόψεις και σε ποια δεν είναι, για να δούμε ποια είναι τα γεγονότα και ποια είναι τα παράπονα που έχουν οι δύο πλευρές».

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
Υφ: Τουρισμού: Μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Βόρεια Μακεδονία: Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών
Βανδάλισαν την προτομή του Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που τεράστια πινακίδα καταρρέει στην Ινδία-Τουλάχιστον οκτώ νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινοί διαδηλωτές σταμάτησαν οχηματομομπή βοήθειας προς τη Γάζα
Εικόνα ντροπής από στάση λεωφορείου στην Πάφο-Γιαγιά ξαπλωμένη στο έδαφος
Σε διαθεσιμότητα καθηγητής μετά από καταγγελία ότι φίλησε μαθήτρια στο στόμα
Μέχρι 14 Ιουνίου οι αιτήσεις παροχής νομικών υπηρεσιών για εκπροσώπηση παιδιών