Πιάνουν δουλειά για τις 358 προσφυγικές πολυκατοικίες-Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων
Πέτρος Πετρή 06:00 - 08 Απριλίου 2023
Μετά και το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβούλιου για την αναδόμηση των 358 πολυκατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει αρχίσει ήδη τις συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, για την ενημέρωση τους σχετικά με τις πρόνοιες του σχεδίου αναδόμησης των συνοικισμών, ώστε να αρχίσουν σιγά-σιγά οι αναβαθμίσεις των προσφυγικών οικισμών, που ταλανίζονται από στατικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.
Προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών, που έχει διαχωρίσει σε τρία στάδια τις αναβαθμίσεις των οικισμών, είναι φυσικά οι 43 πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες και πρέπει να κατεδαφιστούν. Με την ολοκλήρωση της κατεδάφισης τους, θα γίνει η επιδιόρθωση των άλλων 70 πολυκατοικιών που χρειάζονται επιδιορθώσεις και το τρίτο στάδιο, είναι οι επιδιορθώσεις στις υπόλοιπες 245 προσφυγικές πολυκατοικίες, που αντιμετωπίζουν πιο λίγα στατικά προβλήματα. Σημειώνεται, ότι συνολικά επηρεάζονται 3.128 διαμερίσματα, που βρίσκονται σε αυτές τις 358 πολυκατοικίες που χρίζουν αναβάθμισης.
Το αρμόδιο Υπουργείο, για τη διαμόρφωση του σχεδίου χορηγιών, που πρόκειται να παρουσιαστεί τη Δεύτερα σε διάσκεψη Τύπου που θα παραθέσει ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έχει εξετάσει πολλαπλές παραμέτρους, με όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και νομικές πτυχές που το διέπουν, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη και άμεση εφαρμογή του σχεδίου. Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντική για το Υπουργείο, είναι η ευελιξία που θα προσφέρει το σχέδιο, καθώς, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του, θα βρίσκεται στη διάθεση των δικαιούχων για αξιοποίησή του, ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν τον βαθμό επικινδυνότητας των κτηρίων και την κατηγορία στην οποία βρίσκεται ο κάθε δικαιούχος.
Μάλιστα, με την εξαγγελία του σχεδίου χορηγιών, πρόκειται να δημοσιευτεί ο κατάλογος με τις 358 πολυκατοικίες που περιλαμβάνονται σε αυτό, καθώς και το δεκαετές πλάνο εφαρμογής του, στο οποίο δίνεται προτεραιότητα στις πολυκατοικίες με τα περισσότερα στατικά και κατασκευαστικά προβλήματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σχέδιο, περιλαμβάνει ανάλογα με τον βαθμό των υφιστάμενων στατικών προβλημάτων των διαμερισμάτων των πολυκατοικιών, δυνατότητα για επιδιόρθωση ή ενίσχυση ή ακόμα και αναδόμησή τους. Για τις περιπτώσεις που θα απαιτείται εγκατάσταση ανελκυστήρα στις υπό επιδιόρθωση πολυκατοικίες, θα παραχωρείται επιπρόσθετο ποσό χορηγίας ανά πολυκατοικία.
Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων στο σχέδιο χορηγιών
Για το σχέδιο χορηγιών, πρόκειται να υπάρχουν τρεις κατηγορίες δικαιούχων, όπου για την κάθε κατηγορία θα παραχωρούνται συγκεκριμένα ποσά χορηγίας και επιδοτήσεων ενοικίου, όπου αυτό απαιτείται. Ταυτόχρονα, θα καθορίζεται το ποσό συνεισφοράς των δικαιούχων, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία θα ενταχθούν και τον τύπο του διαμερίσματος που τους αντιστοιχεί.
Συγκεκριμένα, η πρώτη κατηγορία, θα αποτελείται από εκτοπισθέντες πρώτης γενιάς στους οποίους είχε παραχωρηθεί διαμέρισμα αμέσως μετά τον πόλεμο και οι εκτοπισθέντες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι αποτελούν τους δικαιούχους που απέκτησαν διαμέρισμα με κληρονομιά. Στη δεύτερη κατηγορία, θα βρίσκονται πρόσφυγες που αγόρασαν διαμέρισμα σε προσφυγικές πολυκατοικίες και οι οποίοι είχαν επιλέξει προηγουμένως να λάβουν στεγαστική βοήθεια από το κράτος. Όσον αφορά την τρίτη κατηγορία, σε αυτή θα υπάγονται οι μεταγενέστεροι αγοραστές των διαμερισμάτων, οι οποίοι δεν είναι πρόσφυγες και επέλεξαν την αγορά διαμερίσματος, είτε για αγορά, είτε για διαμονή, καθώς επίσης και οι αγοραστές των διαμερισμάτων, οι οποίοι είναι πρόσφυγες, αλλά δεν δικαιούνται και δεν έχουν λάβει στεγαστική ή άλλη βοήθεια από το κράτος.
Σημειώνεται επίσης, ότι στον ιδιώτη κατασκευαστή, πέραν της κρατικής χορηγίας και της συνεισφοράς των συνιδιοκτητών, θα δίδεται πρόσθετος συντελεστής δόμησης, προς αξιοποίηση, είτε στο ίδιο το έργο, είτε σε άλλο έργο που εκτελεί ο κατασκευαστής σε κατάλληλες τοποθεσίες, με σκοπό τη βιώσιμη χρηματοδότηση του έργου.
Σημαντικό προτέρημα του εν λόγω σχεδίου, είναι ότι οι εργασίες που θα επιβάλλεται να γίνουν σε κάθε διαμέρισμα, θα πραγματοποιούνται από τον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, γεγονός που καθιστά δυνατή την παράλληλη αξιοποίηση του σχεδίου, από μεγάλο αριθμό δικαιούχων, κάτι που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να υλοποιήσει ο κρατικός τομέας. Επιπρόσθετα, το σχέδιο χορηγιών αναδόμησης, θα παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο ως προς τη μέθοδο και βαθμό επιδιόρθωσης του διαμερίσματός του ή ακόμη και την πλήρη αποδέσμευσή του από το έργο επιδιόρθωσης ή αναδόμησης, εάν επιλέξει να εισπράξει τη χορηγία μαζί με την αποζημίωση για τη γη που του αναλογεί, ανάλογα και με την κατηγορία στην οποία έχει επιλέξει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σχέδιο.