Πακέτο μέτρων για τις εκποιήσεις ζητά η ΕΔΕΚ-«Ημίμετρο η αναστολή από μόνη της»

Ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκποιήσεων ζητά η ΕΔΕΚ, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λειτουργία ειδικού δικαστηρίου στο οποίο να απευθύνονται δανειολήπτες για επίλυση διαφωνιών με την τράπεζα. Σημείωσε επίσης ότι αυτός είναι ο λόγος που η ΕΔΕΚ αποφάσισε να μη στηρίξει την παράταση της αναστολής εκποιήσεων.

«Η ΕΔΕΚ πολλές φορές μέχρι σήμερα στήριξε την αναστολή την εκποιήσεων, αλλά την ίδια στιγμή τόνισε ότι η αναστολή δεν αποτελεί οριστική ή και την καλύτερη δυνατή», είπε ο κ. Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι από το 2017 η ΕΔΕΚ είχε προτείνει τη δημιουργία ειδικού τμήματος στα επαρχιακά δικαστήρια, στα οποία να μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών, ή με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί για την εκποίηση του ακινήτου τους. «Αυτό γιατί θέλαμε να προστατέψουμε τους ευάλωτους δανειολήπτες και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πρόταση αυτή έφτασε τέσσερις φορές στη Βουλή, στα πρόθυρα συζήτησης και ψήφισης από την Ολομέλεια. Ο κ. Σιζόπουλος πρόσθεσε ότι «με πρωτοβουλίες των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ, έχει στην ουσία απορριφθεί η συζήτηση, γι’ αυτό 5-6 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα συσταθεί το ειδικό δικαστήριο, παρά τις δεσμεύσεις και της προηγούμενης κυβέρνησης και του προηγούμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, που σε επαφή με το Ανώτατο Δικαστήριο είχαν συμφωνηθεί οι διαδικασίες και ακόμα και η πρόσληψη δικαστών για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε αυτά τα τμήματα».

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι το μέτρο της αναστολής δεν λύνει το πρόβλημα και δεν πρόκειται να αποδειχθεί αποτελεσματικό και ανέφερε ότι «από την πλευρά της ΕΔΕΚ ζητήσαμε να υπάρχει ένα πακέτο μέτρων που να περιλαμβάνει και την αναστολή και το ειδικό δικαστήριο και ενδεχομένως και κάποια πρόσθετα μέτρα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η οποία έχει αναλάβει να τα συζητήσει και να τα διαμορφώσει, για να μπορέσουμε να συμβάλουμε σε μία αποτελεσματική λύση».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έθεσε το ερώτημα αν μετά από τρία χρόνια αναβολών λύθηκε το πρόβλημα των εκποιήσεων και σημείωσε ότι «θα πρέπει τα κόμματα που σήμερα διαμαρτύρονται επειδή δε στηρίξαμε την αναστολή, να πουν γιατί δεν στηρίζουν ταυτόχρονα με την αναστολή των εκποιήσεων να υπάρχει και η συζήτηση για την ψήφιση του ειδικού δικαστηρίου».

«Άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο να ενισχύσει και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να προστατέψει τον ευάλωτο δανειολήπτη και την ίδια στιγμή να περιορίσει τις καταχρήσεις οι οποίες γίνονται από τα ιδρύματα διαχείρισης των δανείων των πολιτών», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΗΦ)

Δειτε Επισης

Πρόεδρο Αρμενίας και Αντιπρόεδρο Γκάμπια συνάντησε ο ΠτΔ, επαφές και με αξιωματούχους ΗΑΕ
Πάνω από 110 χώρες συμφωνούν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ΑΠΕ έως 2030
Ν. Χριστοδουλίδης: Θα μελετήσουμε τρόπους για μετατροπή κοινοτήτων σε πράσινες
Ελεγκτής για διακίνηση παιδιών του ΠτΔ-«Τον είχα ενημερώσει σε συνάντηση, η παρανομία αφορά μόνο τα οχήματα και τη δαπάνη»
Συγκρίνει την κατάσταση στην Κύπρο με την Ιρλανδία η ΟΥΝΦΙΚΥΠ-«Χρειάζεται βούληση των δύο πλευρών»
Το «παίζω, ξηπαίζω» με τις δημοσκοπήσεις, τα πολιτικά κριτήρια και το βάρος της ευθύνης
Η Πύλα, ο Άγιος Δομέτιος και ο επόμενος απεσταλμένος του Κυπριακού...
Παρακολουθούν στενά την κατάσταση τα ΗΕ-Εργάζεται για αποκατάσταση του στάτους κβο ο Στιούαρτ
Τίμησε τον ιστορικό του ηγέτη ο ΔΗΣΥ-«Οι βασικές πολιτικές επιλογές του Κληρίδη έχουν δικαιωθεί»
Επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού