Κυριακίδου: Η ισότιμη πρόσβαση στην Υγείας πιο κρίσιμη από ποτέ

Η ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία είναι πιο κρίσιμη από ότι ποτέ τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, όπως έχει οριστεί η 7η Απριλίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις προκλήσεις για τα συστήματα υγείας σε ΕΕ και ανά το παγκόσμιο που ανέδειξε η πανδημία, καθώς και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, και παρέθεσε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ επιδιώκει την ενίσχυση της υγείας στην Ευρώπη και ανά το παγκόσμιο, μέσω και της προώθησης καλύτερης παγκόσμιας διακυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

Όπως σημειώνει η κ. Κυριακίδου, τρία χρονιά μετά την έναρξη της πανδημίας της COVID-19 έχουν διαφανεί οι αδυναμίες των συστημάτων υγείας καθώς και το ότι ολόκληρος ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει μια κρίση τέτοιου μεγέθους - με τις προκλήσεις αυτές να επιδεινώνονται ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ΕΕ, συνεχίζει, θέτει τα θεμέλια για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας η οποία θα ενισχύσει όχι μόνο την ετοιμότητα της ΕΕ αλλά και τις δυνατότητες της να συμβάλει στη δημιουργία «ισχυρών, ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων υγείας του αύριο, τα οποία θα εξασφαλίζουν καθημερινά καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς».

Μια από τις κύριες προτεραιότητες, συνέχισε, είναι η εξασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά, υψηλής ποιότητας φάρμακα, μέσω της μεταρρύθμισης των σχετικών νομοθεσιών της ΕΕ για βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα και οικονομικά προσιτά φάρμακα, την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και για προώθηση της καινοτομίας στην φαρμακοβιομηχανία της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας στην ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, προμήθειες και προσωπικό, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση της ευρύτερης χρήσης ψηφιακών λύσεων υγείας σε όλες τις συνθήκες περίθαλψης, καθώς και στο σπίτι.

«Η ψηφιακή υγεία μπορεί να δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να παρακολουθούν την υγεία τους και μπορεί επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των δυνατοτήτων για διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Είδαμε μεγάλα άλματα στην τηλεϊατρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν και να επεκταθούν ευρύτερα στα συστήματα υγείας» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως η πρόταση της Κομισιόν για έναν κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας στο πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας «θα παρέχει ευρύτερη πρόσβαση σε ασφαλή δεδομένα υγείας στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ενώ παράλληλα θα δώσει ώθηση στην έρευνα για νέες και καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές».

Κρίσιμο στοιχείο αυτής της προσπάθειας θα είναι επίσης η επένδυση στο εργατικό δυναμικό των συστημάτων υγείας και η αντιμετώπιση των σημερινών ελλείψεων. «Η πανδημία απέδειξε ότι χρειαζόμαστε ένα καλά εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό, κατάλληλο σε αριθμό ατόμων και δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών δεξιοτήτων, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της υγείας του 21ου αιώνα» όπως είπε.

Όπως επίσης επεσήμανε, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ έχει αναδείξει ως βασικό στόχο τις επενδύσεις στα συστήματα υγείας, για αυτό και τα 27 εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ προβλέπουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας που ξεπερνούν τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Κυριακίδου σημείωσε τέλος πως η πανδημία ανέδειξε επίσης την ανάγκη η ΕΕ να συνεργαστεί με τους διεθνείς της εταίρους για την ανάπτυξη ισχυρότερων συστημάτων υγείας και καλύτερης ετοιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Παγκόσμια Στρατηγική για την Υγεία είναι το όραμα της Ομάδας Ευρώπη (σ.σ. πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί της ΕΕ και κράτη μέλη) για παγκόσμια αλληλεγγύη και συμπράξεις στον τομέα της υγείας. Καθώς ο ΠΟΥ γιορτάζει φέτος την 75η επέτειό του, η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις χώρες εταίρους μας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για την υγεία που προβλέπονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, για την καλύτερη αντιμετώπιση των υγειονομικών απειλών και για μια ισχυρότερη παγκόσμια διακυβέρνηση στον τομέα της υγείας» σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διαδοχικά τα επεισόδια στις Φυλακές-Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κελί του στην πτέρυγα 1Α
Οι Φυλακές μυρίζουν μπαρούτι και οι φύλακες εκ των υστέρων στο ψάξιμο για... (απο)δράσεις
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δηλώνει ότι έχουν χάσει επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από την Παρασκευή
Σκληρή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί για το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ισραήλ
Νέος αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές-Συμπλοκές σε δύο πτέρυγες, αναφορές για τραυματίες
Οι Emirates Airlines στα ΗΑΕ απαγορεύουν βομβητές και φορητούς ασυρμάτους μετά τα χτυπήματα στον Λίβανο
Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό, λένε αραβικά ΜΜΕ
Το Κίεβο θα παρουσιάσει το «νικηφόρο σχέδιό» του σε συνάντηση στο Ράμστάιν
Ο Τραμπ επιστρέφει στον τόπο της απόπειρας δολοφονίας του παρέα με τον Έλον Μασκ
Η Χεζμπολάχ λέει ότι έπληξε με ρουκέτες ισραηλινή αεροπορική βάση κοντά στη Χάιφα