Πέρασαν οι κανονισμοί, μένει η συζήτηση για αντικατάσταση των εξετάσεων τετραμήνων

Στο Υπουργείο Παιδείας είναι στραμμένη η προσοχή, αφού μετά το πράσινο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο β’ τετράμηνο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, πλέον πρέπει να ανακοινώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες, καθώς επίσης και να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες, με στόχο μέχρι το καλοκαίρι, να γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τι θα ισχύει από την επόμενη χρονιά, αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των μαθητών.

Μετά την ψήφιση των τροποποιητικών κανονισμών για τις εξετάσεις τετραμήνου, βάσει των οποίων μειώνεται η βαρύτητα της γραπτής αξιολόγησης και από 40% γίνεται 20%, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ποσοστό της προφορικής εξέτασης από 60% σε 80% και την ίδια ώρα μειώνεται η εξεταστέα ύλη στο 60% της διδακτέας, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ξεκαθαρίσει την εικόνα, για τους μαθητές και τους καθηγητές, οι οποίοι από αύριο θα βρίσκονται σε δύο εβδομάδες εκτός σχολείων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ανακοινώσει ξεκάθαρη εξεταστέα ύλη, ώστε όλοι να εκμεταλλευτούν τις ολιγοήμερες διακοπές προς όφελός τους, για να ετοιμαστούν για τις επερχόμενες εξετάσεις και ειδικά οι τελειόφοιτοι, οι οποίοι θα έχουν δύο εξεταστικές περιόδους τους επόμενους δύο μήνες.

«Από το πρωί θα είναι αναρτημένη η εξεταστέα ύλη, για τα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, μετά και τις αποφάσεις της Βουλής, ενώ ήδη έχουν σταλεί στα σχολεία σχετικές εγκύκλιοι, που αφορούν την θεματοθέτηση, αλλά και ρύθμισης θεμάτων όπως ο χρόνος, αλλά και εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων», υπέδειξε στον REPORTER η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Έντονες διαβουλεύσεις για την ολοκληρωτική αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης

Αν και από το μεσημέρι σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μαθητές και καθηγητές θα βρίσκονται σε περίοδο ανάκτησης δυνάμεων, για το Υπουργείο Παιδείας, οι επόμενες ημέρες θα είναι γεμάτες, αφού οι αρμόδιοι θα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο θεσμό.

«Ξεκινά αμέσως, για εμάς, ο διάλογος για το μεγάλο θέμα, που είναι τι γίνεται με την αντικατάσταση του θεσμού και τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να το ολοκληρώσουμε, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα, να ακούσουμε όλες τις απόψεις και μόλις τελειώσει θα το στείλουμε στη Βουλή, για να συζητηθεί».

Ουσιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του, αφού η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη διακοπή στη Βουλή, για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Υπεραμύνεται των κινήσεων του Υπουργείου της η Μιχαηλίδου

Στο μεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, κατά την οποία υπήρχε εισήγηση από πλευράς Εισαγγελίας, για να υπάρξει αναγωγή στους βαθμούς του α’ τετραμήνου, για όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως, προκλήθηκε ένταση στους εμπλεκόμενους φορείς, που καλούσαν το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πρόταση. Από πλευράς της, η υπουργός επανέλαβε τη θέση της ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εισήγηση.

«Είναι ξεκάθαρο και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν μπορούμε να αγγίξουμε τους βαθμούς του πρώτου τετραμήνου, αφού έχουν δημιουργηθεί αποκρυσταλλωμένα δικαιώματα, για να ικανοποιηθεί μία μερίδα μαθητών. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν η αναγωγή και είχαμε διαβουλεύσεις με όλους, αλλά δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ήταν ανάμεσα σε διάφορες εισηγήσεις που μελετούσαμε. Πλέον, αφού η Νομική Υπηρεσία μας επιτρέπει να πράξουμε όπως νομίζουμε στο β’ τετράμηνο, προχωρήσαμε με αυτές τις αλλαγές και με αυτό τον τρόπο, το 80-20, θα βοηθηθούν περισσότερα παιδιά από ό,τι με την αναγωγή».

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα