Υπόθεση Κατσουνωτού: 87 μέρες έρευνα από Αιμιλιανίδη, 180+ μελέτης και έπεται συνέχεια

Ανά το παγκόσμιο, ο κόσμος έχει να λέει πως η πιο εύκολη λέξη που βγαίνει από το στόμα των πολιτικών, όποια γλώσσα κι αν μιλούν κι από όποια κουλτούρα κι αν προέρχονται είναι το «θα». «Θα κάνω δρόμους», «θα αναπτύξω την οικονομία», «θα μεταρρυθμίσω την παιδεία», θα πατάξω το έγκλημα»… Θα, θα, θα, θα…

Στην Κύπρο τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, τόσο από πολιτικούς, όσο κι από άλλους, διάφορους κρατικούς αξιωματούχους, η πιο συχνά διατυπωμένη ατάκα είναι, βέβαια το μελλοντικό μόριο, συνοδευόμενο όμως με ένα συγκεκριμένο ρήμα: «Θα μελετήσω». «Θα μελετήσω τον φάκελο της υπόθεσης», «θα μελετήσω το πόρισμα του ανακριτή», «θα μελετήσω την έκθεση γεγονότων», «θα μελετήσω την απόφαση του Δικαστηρίου», «θα μελετήσω τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα», «θα μελετήσω τις εισηγήσεις του τάδε».

Γενικότερα στην Κύπρο πέφτει πολλή μελέτη, σε βαθμό που διερωτάται κανείς τι μελετούν, όλοι αυτοί που μελετούν, ειδικά όταν αυτό που μελετούν, χρειάστηκε λιγότερο χρόνο να ερευνηθεί και να γραφτεί, απ΄ ότι χρειάστηκαν οι ίδιοι να το μελετήσουν.

Ολοκλήρωση έρευνας σε 87 μέρες

Στις 20 Ιουνίου του 2022, εν μέσω του ορυμαγδού καταγγελιών της Άννας Αριστοτέλους, σε σχέση με την παράνομη επικοινωνία του τότε Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού με κατάδικο στις Κεντρικές Φυλακές, από τον οποίο αναζητούσε στοιχεία για να πλήξει και να εξοντώσει τη Διεύθυνση των Φυλακών, ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε ως ποινικό ανακριτή τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Έναν έγκριτο νομικό, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας και Γενικό Γραμματέα της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, που ορίσθηκε ως πρώτος εκπρόσωπος της Ακαδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ακαδημιών.

Ο κ. Αιμιλιανίδης μέσα σε 87 ημέρες, εν μέσω θέρους και των διακοπών του Αυγούστου, ολοκλήρωσε την διερεύνηση της υπόθεσης και στις 15 Σεπτεμβρίου, παρέδωσε το πόρισμά του στον Γενικό Εισαγγελέα. Σε 87 ημέρες, έλαβε πέραν των 100 καταθέσεων, επισκέφθηκε τις Κεντρικές Φυλακές και συνομίλησε με κρατούμενους αλλά και μέλη του προσωπικού, κάλεσε πολίτες για κατάθεση, έλαβε και αξιολόγησε πληροφορίες, μελέτησε και έλεγξε έγγραφα, καθώς και τα αποτελέσματα δικανικού ελέγχου με τα εκατοντάδες μηνύματα και άλλα πολλά. Πρόλαβε μάλιστα, όλα αυτά να τα ταξινομήσει και να δημιουργήσει ιδίαν άποψη για την υπόθεση, την οποία περιέλαβε στο πολυσέλιδο πόρισμα που υπέβαλε στον Γενικό Εισαγγελέα. Και όλα αυτά, μόνος του, χωρίς τη συνδρομή οποιουδήποτε άλλου.

H πρώτη μελέτη 97 ημερών

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας παρέλαβε το πόρισμα Αιμιλιανίδη, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το πόρισμα τύγχανε μελέτης στη Νομική Υπηρεσία. Για 97 ημέρες, διάστημα δηλαδή μεγαλύτερο από αυτό που ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης χρειάστηκε να διερευνήσει και να το συγγράψει, το πόρισμα βρισκόταν στη Νομική Υπηρεσία, όπου κανείς ποτέ δεν εξήγησε, τι ήταν αυτό που χρειαζόταν τόσο χρονοβόρα μελέτη που ενδεχομένως να διέφυγε κι από τον κ. Αιμιλιανίδη.

Για να υπάρξει νεότερη ενημέρωση, λοιπόν, για το πόρισμα Αιμιλιανίδη και την τύχη της υπόθεσης Κατσουνωτού και των καταγγελιών Αριστοτέλους, φτάσαμε στα Χριστούγεννα του 2022. Μετά από τρεις μήνες και τρεις μέρες, και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου,η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότιολοκλήρωσε τη μελέτη και αποφάσισε πως, παρά τα ποινικά αδικήματα που υποδείχθηκαν, δεν θα προχωρήσει με ποινική δίωξη για λόγους δημόσιου συμφέροντος, που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν και δεν έγιναν κατανοητοί από τον νομικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη. Μάλιστα, έγινε λόγος για επαγγελματικά κίνητρα που θα μπορούσαν να ερευνηθούν πειθαρχικά.

Βέβαια, τα ευρήματα του Αιμιλιανίδη, τα οποία είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας, ήταν εντελώς διαφορετικά με αυτά της Νομικής Υπηρεσίας, αφού ο ανεξάρτητος ανακριτής έδειξε προσωπικό μένος, ενώ μίλησε για ενέργειες ράμπο.

Μετά τις αποκαλύψεις, ο Γενικός Εισαγγελέας, κληθείς να τοποθετηθεί, αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως τα συμπεράσματα ήταν της Νομικής Υπηρεσίας, πέραν μόνο δύο σημείων, που είχαν να κάνουν με τα αδικήματα και το ότι δεν υπήρχε οικονομικό κέρδος. Κάτι, που επιβεβαίωσε έμμεσα και ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης με ανάρτηση του, όταν κλήθηκε να ξεκαθαρίσει από τους δικηγόρους της Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

23 μέρες στο πάγο η διαδικασία

Η μελέτη, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε με την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, αφού πλέον άνοιγε ο δρόμος για να διερευνηθεί, αν προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να σημειωθεί, πως νομικοί υπέδειξαν πως από τη στιγμή που εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, αυτό συνεπάγεται αυτόματα με την διάπραξη και πειθαρχικών αδικημάτων. Ωστόσο, οι οδηγίες ήταν να διερευνηθεί εάν προκύπτουν.

Από τις 21 Δεκεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, πέρασε περίπου ένας ολόκληρος μήνας, χωρίς κανείς να ασχοληθεί ή να νιώσει την ανάγκη να προωθήσει τον φάκελο στην Αστυνομία για να αρχίσει η νέα μελέτη.

Η δεύτερη μελέτη

Στις 13 Ιανουαρίου, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως έλαβε από τη Νομική Υπηρεσία, όχι το πόρισμα Αιμιλιανίδη, αλλά το μαρτυρικό υλικό από τον φάκελο της υπόθεσης για να διερευνήσει κατά πόσον προκύπτουν πειθαρχικά εναντίον του Μιχάλη Κατσουνωτού.

Συνοψίζοντας, κι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε έναν εγνωσμένου κύρους νομικό να ετοιμάσει ένα πόρισμα για την υπόθεση Κατσουνωτού, αυτός το έπραξε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα και τον όγκο του μαρτυρικού υλικού της υπόθεσης και ενώ αυτό τύγχανε μελέτης για μεγαλύτερο διάστημα από τη χρειάστηκε για να συγγραφεί, τελικά πετάχτηκε στον κάλαθο των σκουπιδιών, διότι αποφασίστηκε να μη δοθεί αυτούσιο στην Αστυνομία, αλλά να δοθεί μόνο το μαρτυρικό υλικό, ώστε η Αστυνομία να βγάλει το δικό της πόρισμα.

Συνεπώς, στην Αστυνομία θα έπρεπε να υπάρξει νέα μελέτη του μαρτυρικού υλικού, ώστε να ετοιμασθεί νέο πόρισμα. Κάτι, που ενδεχομένως να επιβεβαιώνει τις... κακές γλώσσες, που έκαναν λόγο για ένα μη βολικό πόρισμα, εξού και θα πρέπει να μελετηθεί εκ νέου το μαρτυρικό υλικό, ώστε να συγγραφεί ένα νέο, με την μόνη διαφορά πως αυτή τη φορά θα γραφτεί από συναδέλφους του Μιχάλη Κατσουνωτού στην Αστυνομία.

Έτσι, σύμφωνα με επίσημη τοποθέτηση της Αστυνομίας, ημερομηνίας 17 Ιανουαρίου 2023, το νομικό τμήμα της Αστυνομίας, παρέλαβε το μαρτυρικό υλικό και άρχισε τη μελέτη του, ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά αδικήματα. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το νομικό τμήμα της Αστυνομίας, απαρτίζεται από τρία άτομα.

Η τρίτη μελέτη

Σε επίσημη τοποθέτηση της η Αστυνομίας, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2023, αναφέρει πως η μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πως πρόκειται για «ένα ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που κλήθηκε ο ανώτερος αξιωματικός να μελετήσει». Ωστόσο, άγνωστο πώς από το νομικό τμήμα που το μελετούσε βρέθηκε να μελετάται από ένα εκ των βοηθό αρχηγών Αστυνομίας. Σημειώνεται πως ο εν λόγω βοηθός αρχηγός που μελετά το μαρτυρικό υλικό Αιμιλιανίδη, δεν είναι κάτοχος πτυχίου νομικής.

Και αφού πέρασαν άλλοι περίπου τρεις μήνες και διανύουμε τον Απρίλιο 2023 (σ.σ επτά μήνες από την ολοκλήρωση του πορίσματος Αιμιλιανίδη), χθες, στις 6 Απριλίου 2023, ανακοινώθηκε πως ο ερευνών αξιωματικός παρέδωσε το πόρισμα του, με τις εισηγήσεις του, στον Αρχηγό Αστυνομίας, την περασμένη εβδομάδα. Δηλαδή, μεταξύ 27-31 Μαρτίου 2023.

Το πόρισμα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μελετάται από τον Αρχηγό, ο οποίος στη συνέχεια θα το διαβιβάσει στην υπουργό Δικαιοσύνης με τις εισηγήσεις του, χωρίς ωστόσο να γίνονται γνωστές - πέραν των πληροφοριών που υπάρχουν - οι εισηγήσεις του ερευνών λειτουργού, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από πλευράς Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Συνοψίζοντας τους αριθμούς...

Συνοψίζοντας για ακόμα μια φορά, 87 ημέρες να ερευνήσει, να συγκεντρώσει στοιχεία και καταθέσεις και να το συγγράψει ο Αιμιλιανίδης εν μέσω διακοπών Αυγούστου. 97 ημέρες να το μελετήσει η Νομική Υπηρεσία, 23 ημέρες να πάει από τη Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία, 83 ημέρες να το μελετήσει η Αστυνομία για Πειθαρχικά και ακόμα… έχουμε.

Η τέταρτη μελέτη

Από εκεί και πέρα, δηλαδή, με το που ο Αρχηγός παραδώσει το πόρισμα στην υπουργό Δικαιοσύνης, τότε αρχίζει μια νέα... μελέτη.

«Η Υπουργός Δικαιοσύνης αφού παραλάβει την έκθεση θα τη μελετήσει και θα προβεί στις ανάλογες ενέργειες», ανέφερε χθες, ημερομηνία 6 Απριλίου 2023, αρμόδια πηγή.

Η πέμπτη μελέτη

Ακολούθως, σύμφωνα με την ίδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, στην περίπτωση που προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα θα διορίσει τριμελή Πειθαρχική Επιτροπή, η οποία άγνωστο το πότε θα ολοκληρώσει την έρευνα της.

Για χάρη της ιστορίας, θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν πειθαρχικές που εκκρεμούν εδώ και τέσσερα χρόνια, συνεπώς δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα, εκτός αν το καθορίσει η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναγνώρισε την καθυστέρηση που παρατηρείται γενικότερα και ανέφερε πως θα πρέπει να γίνονται με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν σκιές.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της, ημερομηνίας 24 Μαρτίου 2023, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι διαδικασίες πρέπει να γίνονται σε χρονικά διαστήματα που να μην αφήνουν σκιές στους πολίτες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, το έχει πει και ο Πρόεδρος το έχω πει και εγώ στο αστυνομικό σώμα και είμαι σίγουρη ότι από τώρα και στο εξής εάν κι εφόσον υπάρχουν πειθαρχικές διαδικασίες στο να γίνονται με γοργούς ρυθμούς και να είναι αποτελεσματικές».

Η τριμελής Επιτροπή

Η υπουργός Δικαιοσύνης, στην περίπτωση που διαπιστώσει πειθαρχικά αδικήματα, τότε θα διορίσει τριμελή Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από έναν Ανώτερο Λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας, ένα Ανώτερο Λειτουργό από τη Δημόσια Υπηρεσία και έναν Ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας.

Με απλά λόγια, στην Επιτροπή θα συμμετέχει ανώτερος λειτουργός της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αποφάσισε να «θάψει» το πόρισμα Αιμιλιανίδη και την μη δίωξη Κατσουνωτού, παρά τις περί αντιθέτου εισηγήσεις του Αιμιλιανίδη, ένας συνάδερφος του Μιχάλη Κατσουνωτού από την Αστυνομία, ο οποίος από τη στιγμή που πρέπει να έχει ανώτερο βαθμό ενδεχομένως να είναι ένας εκ των μελών της ηγεσίας της δύναμης που διορίζεται μάλιστα από τον Αρχηγό, και ένας δημόσιος υπάλληλος.

Στα αξιοσημείωτα θα πρέπει να αναφερθεί άλλο ένα γεγονός. Πως ο Αρχηγός Αστυνομίας κατά κάποιο τρόπο ερευνήθηκε από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ώστε να διαπιστωθεί εάν είχε γνώση για τις ενέργειες Κατσουνωτού, πράγμα το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε. Από την άλλη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα του Αρχηγού αναφέρεται σε μηνύματα που αντάλλαξε ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ με τον βαρυποινίτη.

Στα συμπεράσματα του ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, έγραψε πως «κανένας από τους προϊσταμένους του, που κλήθηκε για κατάθεση, δεν είχε γνώση των συνομιλιών του, αντιθέτως όλοι τον διέψευσαν σε σχέση με αυτό τον ισχυρισμό», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως δεν υπάρχει «κανένα απολύτως σημείωμα» σε σχέση με την επικοινωνία του με τον βαρυποινίτη αλλά υπάρχουν άλλα σημειώματα με τα οποία κατηγορεί με μένος την Διεύθυνση των Φυλακών. 

Η έκτη μελέτη

Σύμφωνα με την αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, όταν η τριμελής Επιτροπή ολοκληρώσει την έρευνα της, τότε το πόρισμα της θα αποστείλει στην Υπουργό Δικαιοσύνης για μελέτη και αποφάσεις.

Σημειώνεται, πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εντόπισε ποινικά αδικήματα που έχουν να κάνουν με κατάχρηση εξουσίας, όπου δηλαδή δημόσιος λειτουργός, ο οποίος κατά κατάχρηση εξουσίας που ανάγεται στα καθήκοντα του, ενεργεί ή διατάσσει την ενέργεια οποιασδήποτε αυθαίρετης πράξης που παραβλάπτει τα δικαιώματα άλλου, κάτι που σημαίνει είναι ένοχος πλημμελήματος, και της και της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα. 

Αδικήματα, τα οποία σύμφωνα με τον περί Αστυνομίας Νόμο, «μέλος της Αστυνομίας που διαπράττει, συμμετέχει, συμπράττει, συνεργάζεται, συνωμοτεί για να διαπραχθεί ή αποπειράται να διαπράξει ή/και παρέχει συνδρομή, βοήθεια, καθοδήγηση ή συμβουλή στη διάπραξη οποιασδήποτε πράξης διαφθοράς διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα, και σε περίπτωση που διαπιστωθεί πειθαρχική ευθύνη, υπόκειται στην ποινή της απόλυσης ή της υποχρεωτικής αφυπηρέτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό μελέτη ο Κατσουνωτός για πειθαρχικά-Δείχνει διαφθορά ο περί Αστυνομίας Νόμος

Συνοψίζοντας...

Πιάνοντας πάλι από την αρχή το νήμα της ιστορίας, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν ποινικά, η Νομική Υπηρεσία μετά από τρεις μήνες μελέτη, παραμέρισε τον Αιμιλιανίδη και για λόγους δημοσίου συμφέροντος αποφάσισε την μη δίωξη Κατσουνωτού.

Ακολούθως το πόρισμα Αιμιλιανίδη θάφτηκε και στην Αστυνομία δόθηκε μόνο το μαρτυρικό υλικό, το οποίο εδώ και τρεις μήνες ταλαιπωρείται από μελέτη σε μελέτη, για να ακολουθήσει και άλλη μελέτη σε σχέση με το εάν προκύπτουν πειθαρχικά.

Πειθαρχικά, την ώρα που ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εντόπισε ποινικά (!).

Δειτε Επισης

Κρίσιμος τραυματισμός δεκαπεντάχρονου-Έπεσε από ύψος 16 μέτρων, βρισκόταν στην ταράτσα κτιρίου
Στην τελική ευθεία οι έρευνες της Αστυνομίας για την Μονή Αββακούμ-Εξελίξεις εντός ημερών
Ισόβια στον δολοφόνο της 19χρονης στον Πειραιά-«Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»
Χ. Ανδρέου: Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού μέχρι σήμερα εντόπισε η Αστυνομία στην Ορόκλινη
Βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της 77χρονης η Αστυνομία-Διερευνάται ανθρωποκτονία
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη (pics)
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας