Δίνουν αποθέματα θεραπειών για εκατό γάτες μετά την έξαρση περιστατικών κορωνοϊού
06:00 - 07 Απριλίου 2023
Θετική φαίνεται να ήταν η ανταπόκριση των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, να παραδώσει προς τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο σκευάσματα για τη θεραπεία γάτων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, έπειτα από δημόσια έκκληση, λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, με τα περιστατικά να φτάνουν τα πεντακόσια το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων που συνέλλεξε ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες απέστειλαν αίτημα προς τις Ιατρικές Υπηρεσίες για παράδοση αποθεμάτων αδειοδοτημένων φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα περιστατικά. Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έγινε αποδεκτό και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθούν στους κτηνίατρους, τα σκευάσματα θεραπειών (remdesivir και molnupiravir) για 100 γάτες.
Το αίτημα από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ήταν όπως δοθούν και διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του ιού (rapid test), ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, δεν έχουν τόση μεγάλη χρησιμότητα, γιατί ο συγκεκριμένος ιός που προσβάλει τις γάτες θέλει εξειδικευμένη θεραπεία. «Δεν μεταδίδεται με τον τρόπο που μεταδίδεται στον άνθρωπο και είναι δύσκολο να απομονωθεί. Η διάγνωση του ιού βασίζεται πάνω σε κριτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που κάνουμε αναφορά σε ύποπτα κρούσματα, τα οποία διαγιγνώσκονται. Παρόλα αυτά, το PCR είναι αυτό που έχει διαγνωστική αξία στις περιπτώσεις αυτές».
Τα περιστατικά κατά τη φετινή χρονιά και μέσα σε τρεις μήνες δεκαπλασιάστηκαν, αφού κατά το 2022 είχαν καταγραφεί μόλις 250 περιστατικά. Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορεί να μετακινηθούν οι γάτες, ο μόνος τρόπος για να περιοριστούν τα περιστατικά είναι η θεραπεία. «Το ότι καταγράφεται έξαρση είναι ήδη προβληματικό. Αυτό που απομένει είναι όσα ζώα διαγιγνώσκονται ή καταγράφονται ύποπτα κλινικά συμπτώματα, να αρχίζουν άμεσα θεραπεία για να περιοριστεί το πρόβλημα, αλλιώς είναι τόσο μεγάλη η έκταση πλέον που δεν υπάρχει άλλος τρόπος», είπε ο κος Επαμεινώνδα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η θεραπεία στους γάτους είναι μακροχρόνια και χρειάζεται τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. «Η αρχή είναι δύσκολη, καθώς, όταν λάβει το ζώο τα ενέσιμα φάρμακα, θα παρακολουθείται για επτά μήνες και όταν θα παρουσιάσει κλινική βελτίωση το ζώο μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του».
Όσον αφορά το φάρμακο που υπάρχει κατά του κορωνοϊού σε ζώα, ο κος Επαμεινώνδας εξήγησε πως πρόκειται για φάρμακο που δεν κατέχει τις ειδικές άδειες των φαρμακευτικών υπηρεσιών των χωρών, αλλά πωλείται στην μαύρη αγορά. «Προφανώς η εταιρεία λαμβάνει έτσι μεγαλύτερα κέρδη. Ωστόσο, ευτυχώς για εμάς, παράχθηκαν τα σκευάσματα για ανθρώπους, τα οποία διατίθενται από τις δημόσιες υπηρεσίες και βοηθούν στην θεραπεία και των ζώων».
Τέλος ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα τους, τόσο τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, όσο και το Υπουργείο Υγείας.